-
Zaawansowany U¿ytkownik
Amortyzatory przednie !
Witam wczoraj by³em na sprawdzeniu amortyzatorów w stacji diagn.. i wysz³o ¿e wszystkie cztery maj± ok 20-25% zu¿ycia czyli nie jest ¼le ale naciskaj±c na przód auta lewa strona (lewy przedni) ugina siê normalnie natomiast prawa jest strasznie sztywna prawie siê nie ugina. Skoro amorki s± dobre to pozostaje kwestia sprê¿yn i moje pytanko jest jak sprawdziæ (po oznaczeniu,grubo¶ci itp) czy dana sprê¿yna jest od tego modelu (mój to 728iA/99r). pozdrawiam.......
-
Zaawansowany U¿ytkownik
Na stacji diagnostycznej co najwy¿ej mog± sprawdziæ skuteczno¶æ t³umienia (pracy) ca³ego zawieszenia, a nie amortyzatorów. Tak wiêc z rezerw± podchodzi³bym do rzeczywistej oceny stanu amorków.
Inna sprawa, ¿e wynik procentowy takich pomiarów zale¿ny jest od przyjêtej metody. Jak± metod± sprawdzano pewnie Ci nie podano, a ka¿da wartosc odpowiada danym przedzia³om masowym samochodu (tzn. 80% to co innego dla e30 a co innego dla e38).
A teraz uwaga, czy spotkali¶cie siê z tym aby diagnosta przed takim badaniem sprawdzi³ ci¶nienie w oponach. Zag³êbiaj±c siê w temacie oka¿e siê, ¿e jest to bardzo wa¿ne przed dokonaniem pomiaru.
Prowadzê swoje ¿ycie, a nie BMW ...

-
Zaawansowany U¿ytkownik
Ja powiem tyle ze taki test to nie test.. znajomy mia³ mokry jeden tylny amorek diagnosta mu nie podbi³ dowodu.. tydz pó¼niej po wymianie obu tylnych (nowe sahsa ze sklepu z gwarancj± ) okaza³o siê wg tej samej stacji diagnostycznej ze oba siê nie nadaj± i ró¿nica miêdzy lewym a prawym nadal przekracza 30%.. na innej stacji nie by³o problemu.. co do sprê¿yn wstêpnie zmierz porównaj grubo¶æ zwoja suwmiark± i staraj siê znale¼æ porównaæ kolory pasków na sprê¿ynie je¿eli nie s± zardzewia³e i jest to mo¿liwe..
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum