Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Gasnie po odpaleniu...

Zaawansowany Użytkownik Awatar tomgtdek69
    BMW
    E39 540iA
    Pompka paliwa raczej nie lubi braku bezyny w baku;) A ten twój motorek to raczej na tapete powinien trafic... Jeśli nie masz na zalanie baku to pewnie i autko perełką nie jest, więc i o motor nikt pewnie nie dbał za bardzo silnik nie jest cały zarzygany olejem z prawej stronty??? Wymiana uszczelki pod klawiaturom z prawej strony jest bardziej kłopotliwa i widziałem juz przypadki wymiany tylko z lewej a prawa strona obsmarowana silikonem bomba poprostu:D Reasumujac litr oleju kosztuje zapewne cos koło 35 zł... co 2 tys. km... za rok o ile zrobisz 20 tys. wyjdzie ci 350zł... + normalna wymiana o ile jest konieczna przy takim dolewaniu... zastanow sie czy nie wypadało by cos z tym zrobić szkoda auta i twojego portwela;)

Pozdr. i nie odbierz źle moich uwag nie miałem tego na celu;)
    V8 Garage

Zaawansowany Użytkownik Awatar GRABA730i
    BMW
    E36 316i/E 38 m60b40 740iA V8/E46 318i
    Moj motorek na tapete????????? hmm... co to ma znaczyc wogole? koleszko ja dopiero mam ten samochod 2 miesiace takze mam czas zeby zrobic z niego perelke a w zlym stanie nie jest ,dopiero zauwazylem ze bierze olej i nie wiem co jest tego przyczyna a napisalem tego posta z mysla zeby ktos mnie pokierowal a nie mowil czy mnie stac czy nie bo to moja sprawa, wogole dziwna ta twoja wypowiedz wlasnie nie weim co miala ona na celu bo chyba nie pomoc czy dobra porade a zalewam tyle ile mi potrzeba takze ty sie o to nie martw bo nie twoja w tym glowa hehe :) a jesli chcesz dac porade albo wskazowke to napisz to w normlany sposob nie wiem zupelnie nie rozumiem twojej wypowiedzi...

P.S pozatym nie wiem dlaczego krytykuje mnie czlowiek ktory nie wie jak napisac slowo klawiatura ale to tylko maly szczegol nie zebym sie czepial nie zrozum mnie zle :/
    Ostatnio edytowane przez GRABA730i ; 17-04-2011 o 21:31

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 735i
    Panowie, nie nerwowo :) Wracając do tematu to sprawdź uszczelki, bo faktycznie ten ubytek jest spory.... Zmieniam olej zgodnie z kontrolkami mniej więcej co 15 kkm i między wymianami dolewać nie muszę. Fakt jest widoczny ubytek przy następnej wymianie, ale gdybym tak w takim tempie gubił olej, to po 10 kkm byłoby już sucho
    Pozdrawiam

fm

BMW
    fm masz na mysli uszczelke pod glowica czy pod klawiatura?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 735i
    Raczej pod klawiaturą. Przy uszczelce pod głowicą odczuwałbyś spadek mocy, dymiłby na biało (cały czas), i gubiłby płyn. Z tego co piszesz nie masz takich objawów. Warto też sprawdzić okolice filtra oleju i miski olejowej (choć w tym ostatnim przypadku miałbyś wyraźną świeżą plamę pod samochodem po dłuższym postoju). Najlepiej podjedź na warsztat i niech obadają czy gdzieś nie ma wycieków. Jeśli się okaże, że nie ma to może być grubsza sprawa wynikająca z wnętrza motoru. Aha! Sprawdź czy używasz właściwego oleju (odsyłam do zaleceń producenta). Wbrew pozorom jest to ważne, bo lanie złego oleju może powodować jego nadmierne zużycie.
    Pozdrawiam

fm

BMW
    nie to z tego co piszesz wioskuje takze ze to bedzie uszczelka pod klawiatura a orientujesz sie moze ile kosztuje wymiana? v8 730i 95 rok ... olej mam aktualnie castrol 10w-40 to odpowiedni ?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38 735i
    Przerobiłem uszczelkę u siebie ale pamięć jest zawodna... W każdym razie nie kosztowało to jakiegoś majątku. Co do oleju, to poszukaj na forum, bo też dokładnie nie pamiętam w tej chwili. Zasygnalizuję Ci jednak, że z tego co kojarzę, to w zaleceniach BMW do tych silników Castrola chyba nie ma wcale, więc przyjrzyj się tematowi. Poza tym wiesz... same parametry 10w40 o samym oleju niewiele mówią tak naprawdę.
    Pozdrawiam

fm

BMW
    ok obloookam sprawe ... 'danke' za wskazowki ;)!!

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez fm Zobacz posta
    Zasygnalizuję Ci jednak, że z tego co kojarzę, to w zaleceniach BMW do tych silników Castrola chyba nie ma wcale,
    A napis na korku wlewu w takim razie skąd się wziął? ;)

Z tego co pamiętam to do tego silnika producent zaleca olej syntetytczny 5W30
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Uprawnienia umieszczania postów