Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 38

W±tek: cynkowanie auta e32

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar aras232
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    bmw 730(e32)i bmw 740i (e38)powrót bmw 730(e32)
    Sk±d
    Zielonka

cynkowanie auta e32

Jak wiecie nasze auta nie s± wieczne, a wiêc przysz³o mi na my¶l taka opcja: cynkowanie auta - co o tym s±dzicie?
    Czy jest to mo¿liwe? Jak to w ogóle jest robione? Szukaj±c info w necie znalaz³em parê odpowiedzi , ¿e cze¶æ karoserii mog± siê odkszta³ciæ itd. Chodzi mi tu po g³owie o drzwi i elementy które najbardziej lec± a naszych e32
    Ostatnio edytowane przez aras232 ; 09-04-2011 o 23:20

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar ManiacDrifting
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Da siê karoseria zostaje rozebrana do 0 nastêpnie wsadzana do beli z kwasem.
    Po¼niej jak kwas wszystko wy¿re lakier, rdze, i szpachle wszystkie zagiêcia dziury i defekty s± naprawiane wspawywana blacha, rze¼bienie.
    Tak przygotowana karoseria trafia do wielkiej beli galwanicznej gdzie jest zanurzana i robi sie na niej ocynk
    Jednak tak robi sie stare samcochody tz. "prostej konstrukcji" Nasze E32 by³o by ju¿ bardziej problematyczne ze wzglêdu na sporo elementów elektryki i elektroniki dlatego rozebranie jak i ponowne z³o¿enie takie ³atwe by nie by³o. Koszty to nie wiem teoretycznie nie wychodzi du¿o jaki¶ mówimy tu o tysi±cach ale dok³adnie nie wiadomo ile by wysz³o. Jak bêde kiedy¶ mia³ to chêtnie sobie tak to zabezpiecze wtedy starczy napewno na kolejne 20 lat a nawet i wiêcej kiedy niezniczalny R6 wkoñcu stanie a karoseria nadal bedzie idealna.
    Na allegro by³ Garbus ca³kowicie odnowiony za 50 ty¶ w³a¶nie po takich operacjach jak opisa³em wy¿ej nawet byly pokazane zdjêcia ca³ej operacji.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 09-04-2011 o 23:39

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar aras232
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    bmw 730(e32)i bmw 740i (e38)powrót bmw 730(e32)
    Sk±d
    Zielonka
    wszystko da siê zrobiæ a z czasem i nasze e32 bêd± bezcenne.rozebranie auta i posk³adanie na dzieñ dzisiejszy to dla kogo¶ kto siê zna to jest miesi±c lub miej.
    Ostatnio edytowane przez aras232 ; 10-04-2011 o 00:20

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    mniej ni¿ miesi±c wytrawianie Zrobisz bezproblemu wiêksza sztuka to zmycie resztek kwasu oraz po³ozenie tej pow³oki jak wiadomo sa 2 metody piecowa w³a¶nie ta gdzie jest ryzyko zniekszta³ceñ i galwaniczna gdzie ma³o gdzie maj± tak± duz± wanne reszta to po³o¿yæ biteks na pod³oge i nadkola i polakierowaæ ca³y samochód mnie by to kosztowa³o ok 2 ty¶ ju¿ z farb± takie malowanie.
    Ale aras musisz pamiêtaæ ¿e realne koszty s± duzo wiêksze oraz to ze konstrukcja auta wymusza jego zmiane po jakim¶ okresie an nowszy model. G³ównie chodzi mi o blache w E32 jest ona poprostu kiepska a te z dobr± s± ¿adko¶ci±. inne auta jak maj± ¶wietn± blachê to co¶ innego ma wielkie bol±czki E32 jest bardzo dobrym i udanym modelem jednak im auto nowsze tym ju¿ gorzej wykonane zeby szybciej zmieniæ na nowszy model po kilku latach wszystko by³o by ok gdyby ka¿dy móg³ sobie na nowe auto pozwoliæ i nowe by³o by tak ³adne i i dawa³o tak± sam± albo jeszcze lepsz± przyjemnosc z jazdy niz starszy model niestety tak nie jest.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    740iA e-32
    Sk±d
    Rawicz Wlkp
    Blog
    1
    Hmmm przecie¿ nasze e32 by³y ocynkowane fabrycznie tak¿e nie kumam po co robiæ to drugi raz zdrowy egzemplarz nie ma problemów z rdza

A co do kiepskiej blachy to jak sie parcha kupi to fakt jak kupisz bezwypadkowe auto i dbane którego w³a¶cicielowi nie ¿al by³o 300z³ raz na kilka lat na listwy pod drzwi to nie ma problemów z ich korozja nawet a jak kupisz po polaczku oszczedzaczku to nie narzekaj
    Ostatnio edytowane przez Zdzira 850I ; 10-04-2011 o 12:30

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    chyba w marzeniach by³ ocynk. Mo¿e jeszcze powiesz mi ¿e Merc W210 te¿ go ma. E32 potrafi zardzewieæ tam gdzie chce. i nie koniecznie musia³a mieæ wypadek. Miejscem gdzie E32 Ka¿da zardzewia³a by³a to tam jak sie stanie ko³o skrzynki bezpieczników i patrzysz na kolektor wydechowy tam jest blacha gdzie wchodzi przewód niewiem chyab hamulcowy praktycznie ka¿d± tam bra³o jak ogl±da³em z moj± w³±cznie. I tego nie wytlumaczysz wypadkiem bo to widaæ a jak jest nie naruszone i zardzewia³o to poprostu znaczy ze blacha jest hu** i tyle co tu wiêcej siê roztkliwiaæ jak by by³ ocynk to by to by³o nietkniête.
    Nie wiem mo¿e i go ma ale ja w to nie wierze bo Audice z tych lat rzeczywi¶cie go maj± i to widaæ ale ocynk zapewnia dobr± ochronê. Mo¿e E32 go mia³o w co bardzo w±tpie mo¿e nie wszystkie roczniki to samochód jednak lata ma i gdzie¶ by³ stukniêty drapniêty gdzie ta warstwa zosta³a naruszona i teraz to daje o sobie znaki.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 10-04-2011 o 14:47

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez KaczyDJ Zobacz posta
    chyba w marzeniach by³ ocynk
    Kaczy, musisz siê jeszcze wiele nauczyæ i dowiedzieæ na temat E32. Dopóki tego nie zrobisz, lepiej nie wydawaj takich kategorycznych s±dów, bo tylko siê o¶mieszasz. Taka moja dobra rada ;)

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b35
    Sk±d
    zachpom kalisz pom
    Blog
    1
    ja tez skalniam sie za rada kolegi

Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    E32 735iAL...
    Sk±d
    Bikini Dolne
    Tuczy to ten ocynk musia³ byæ made in china... a po drugie niestety czas odbija piêtno na wszystkim.
    Ma³o mnie to interesuje nie mam powodu do p³aczu.
    Dla mnie E32 ma kiepsk± blache i tyle powiem ale dodam jeszcze ¿e widzia³em od 86 do 91. A jak widzia³em m³odsz± to istotnie nie rdzewia³y samochód wygl±da³ poprostu ³adnie i widaæ ¿e naturalnie bez napraw blacharskich. Zale¿y na jak± siê trafi ale prawda jest taka ¿e E32 z dobr± blachark± lub nie robion± na szpachle to ¿adko¶æ. Mam du¿o fot i innych rzeczy gdzie karoseria skorodowa³a spontanicznie gdzie by³o to nie wyt³umaczalne zdjêcia Siódemek z ró¿nych lat produkcji i modeli oraz kolorów. brak dzwona lakier bez uszkodzeñ a pod spodem strupu jedna nawet mia³a korozje na powierzchni ja wiem 30cm na 10 na tyle nad zderzakiem tylnim. Zale¿nie jeszcze od koloru to koroduje pewnie chodzi tu o ró¿n± jako¶æ lakieru. Wi¶niowej nigdy nie widzia³em pordzewia³ej. a najdrastyczniejsze korozje obserwuje na atramentowym niebieskim.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 10-04-2011 o 15:35

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    To,¿e nadwozie jest ocynkowane nie znaczy,¿e nigdy nie skoroduje, nawet gdy nie mia³o wypadku.Wszystko zale¿y od jako¶ci blach i metody cynkowania.My¶lê,¿e t± technologie do perfekcji opanowa³a firma AUDI,w bezwypadkowych modelach po 86 roku bardzo rzadko pojawia siê korozja,ju¿ nie wspomnê o A8 D2 w technologii Audi Space Frame (aluminium).
    "My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •