Szukam porady - rozwód

Wątek: Szukam porady - rozwód

1. Awatar tuczi77

tuczi77 powiedział/a:

Szukam porady - rozwód

Szukam porady jak załatwić to szybko i bezboleśnie, za jednym podejściem, najlepiej pomijając prawników. Obie strony mają wolę polubownego załatwienia sprawy bez orzekania o winie, wysokość alimentów ustalona, podział majątku również. Jednym słowem dość komfortowa sytuacja jak na rozwód :D Może ktoś z Was już to przechodził i mógłby służyć radą.

P.S. Kto mnie trochę bliżej zna wie jak wygląda sytuacja, więc tych którzy nie znają prosiłbym o powstrzymanie się od zbędnych komentarzy ;)

2. Mirosław powiedział/a:
    Bez problemu pójdzie na 1 sprawie powodzenia :)

3. Awatar ADASIO

ADASIO powiedział/a:
    Wg mnie wygląda to tak:

- obie strony muszą być obecne na tej roprawie,
    - musicie mieć dokumenty : czyli akt małżeństwa, zaświadczenia o zarobkach was oboje,dowód osobisty,
    - oboje musicie chcieć tego rozwodu i przed sądem to poświadczyć mówiąc że np powodem jest niezgodność charakterów i oboje musicie powiedzieć dokładnie to samo nie zmieniając treści zdania
    - trzeba wypełnić pismo o chęci rozwiedzenia się w sekretariacie sądu w kwocie około 600 zł plus znaczki skarbowe w cenie około 50 zł - TO NALEŻY ZAŁATWIĆ PRZED ROZPRAWĄ!!! bo to pismo czyta ta sędzina/sędzia na rozpoczeciu rozprawy,a wcześniej po dotarciu pisma do sądu - sąd wyznacza termin rozprawy - musicie oboje się stawić na te rozprawe - wtedy uda sie to załatwic polubonie w czasie 1 rozprawy

po rozprawie i uzyskaniu rozwodu macie 24 dni na złożenie zazalenia czy odwołania od wyroku sadu - dotyczy to obu stron i przez ten okres w papierach nadal jesteście małżństwem w świetle prawa
    https://7er.pl/signaturepics/sigpic836_6.gif SIEDEM GRZECHÓW GŁÓWNYCH !!!

4. Awatar Bezi

Bezi powiedział/a:
    tuczi just call me...
    Jerome Le Banner: "...W siłowni możesz wypracować sobie mięśnie klatki lub mięśnie ud. Nie możesz jednak wzmocnić swoich jaj, albo się z nimi urodziłeś albo nie..."

5. Awatar jarek88

jarek88 powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez ADASIO Zobacz posta
    Wg mnie wygląda to tak:

- obie strony muszą być obecne na tej roprawie,
    - musicie mieć dokumenty : czyli akt małżeństwa, zaświadczenia o zarobkach was oboje,dowód osobisty,
    - oboje musicie chcieć tego rozwodu i przed sądem to poświadczyć mówiąc że np powodem jest niezgodność charakterów i oboje musicie powiedzieć dokładnie to samo nie zmieniając treści zdania
    - trzeba wypełnić pismo o chęci rozwiedzenia się w sekretariacie sądu w kwocie około 600 zł plus znaczki skarbowe w cenie około 50 zł - TO NALEŻY ZAŁATWIĆ PRZED ROZPRAWĄ!!! bo to pismo czyta ta sędzina/sędzia na rozpoczeciu rozprawy,a wcześniej po dotarciu pisma do sądu - sąd wyznacza termin rozprawy - musicie oboje się stawić na te rozprawe - wtedy uda sie to załatwic polubonie w czasie 1 rozprawy

po rozprawie i uzyskaniu rozwodu macie 24 dni na złożenie zazalenia czy odwołania od wyroku sadu - dotyczy to obu stron i przez ten okres w papierach nadal jesteście małżństwem w świetle prawa
    i po tym zabiegu będziesz znów wolnym człowiekiem ,ciesze sie że wreszcie się za to zabrałeś tak jak kiedyś rozmawialiśmy

6. Awatar rodzinabmw

rodzinabmw powiedział/a:
    Irek ja mialem jedna sprawe, na ktorej zreszta nie bylem, ale nie mielismi dzieci.

7. Awatar siudema

siudema powiedział/a:
    Irek ,na pierwszej sprawie nic nie załatwisz ,druga sprawa ,jeżeli jesteście domówieni z byłą ,będzie ostatnią :)
    znam ten temat ,parokrotnie ;D
    Ostatnio edytowane przez siudema ; 15-04-2011 o 21:05 Powód: zmiana
    Lepiej stracić sekundę w życiu , jak życie w ciągu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

8. Awatar Mariusz735i

Mariusz735i powiedział/a:
    Siudema mylisz się można załatwić wszystko na jednej sprawie trzeba tylko,w "piśmie" jak to określił Adasio czyli w pozwie rozwodowym podać dwóch świadków. Przeważnie jest tak, że przesłuc***ą tylko jednego albo nawet w ogóle. W naszym państwie sędziowie to w 80% głąby, którym się nic nie chce. Piszę tak ponieważ miałem okazję być na wielu sprawach i naprawdę niewielu sędziów zasługiwało na noszenie Togi. Moja sprawa trwała dosłownie kilka minut i był przesłuchiwany tylko jeden świadek a drugiego tylko odnotowano, że był.
    PS. Dodam tylko że mamy dziecko.

PS.2 Właśnie zauważyłem, że w słowie przesłuc***ą system wrzucił trzy gwiazdki. Słowo a w nim niespodzianka. :) Język polski jest naprawdę piękny i bogaty. :)
    Ostatnio edytowane przez Mariusz735i ; 23-04-2011 o 18:18