Strona 18 z 31 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 309

Wątek: Triki w E38

Doświadczony Użytkownik Awatar Supermen
    BMW
    e38 750iL
    :D No prosze czyli jednak coś jest. Jak tylko znajdę chwilkę to pójdę sprawdzić czy ten patent z trzymaniem cały czas działa. A co jeżeli puszcze guzik na pilocie w trakcje zamykania?

No znam ten ból jak ktoś "staroświecko" próbuje klapę zamknąć. Może sie coś rozwalić od takich praktyk? Jak nie idzie tego patentu z trzymaniem zastosować do tego guzika w środku to trochę lipa. Może da sie to jakoś przerobić żeby ten guzik też zamykał klapę
    Prowadzenie BMW serii 7 nie sprowadza się do jazdy do celu
    lecz jest celem samym w sobie.

https://www.facebook.com/Chojnickie-Muzeum-Motoryzacji-i-Techniki-1624705857838311/

Byłem w aucie i sprawdziłem. Jesli chcesz zamknąć klapę z pilota to:

1. Jeśli klapa opuści sie niewiele i puścisz przycisk na pilocie, to cofnie sie o kilka cm i zostanie w takiej pozycji
    2. Jeśli klapa przekroczy jakiś tam kąt zamknięcia a Ty puścisz przycisk, to również cofnie sie o kilka cm, po czym opadnie i bagażnik sie zamknie.

Tak czy siak i jeden i drugi sposób to naprostsza droga do zepsucia mechanizmu. W końcu jest tam jakieś hudrauliczne ustrojstwo które tym zawiaduje i pompuje albo odsysa płyn, więc jeśli klapa będzie się zamykała tylko pod własnym ciężarem to płyn zostanie wtłoczony do tego ustrojstwa (pewnie jest na to jakiś zbiorniczek), przy czym ono samo w sobie nie będzie pracowało, tudzież może pracowac bez smarowania. Nie wiem czy mam rację, bo nie widziałem tego mechanizmu na żywo a znawcą tematu nie jestem, no ale tak na chłopski rozum staram się to rozpracować. Dawno temu było coś na ten temat na forum i ktoś mądry powiedział, że nie ma co kombinować, tylko normalnie otwierać i zamykać klapę do końca tak jak się to powinno odbywać, w przeciwnym razie przy długoterminowym stosowaniu innych dziwnych praktyk mechanizm zdechnie. A używka na alledrogo kosztuje coś kole 1000zł albo i lepiej.

A przycisk w aucie na pewno da się przerobić, ale tu już muszą się wypowiedzieć nasze mądre głowy od elektryko-elektroniki :)

No i może nie róbmy off topic, jak chcesz dalej dyskutować na temat klapy to załóż temat w dziale E38a władza niech przeniesie tam nasze posty :)
    Ex BMW: E34 525i '89, E38 740i '95, E38 750 iL '00, Jag X330

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    A ja mam pytanko co do zwykłej klapy z dociąganiem, czy jeżeli mi ciemniak zamyka klape jak w starym passacie (tj. wali nią tak jakby zamek był mechaniczny/manualny) to czy może coś w ten sposób uszkodzić?? Zawsze się na to wściekam bo wydaje mi się że tam pod koniec coś stawia duży opór wiec łatwo coś uje*ać... Jak to w ogóle działa, czy to jest elektromagnes?

A kolejną rzeczą którą musimy tu wspólnie rozkminić jest automatyczne włączanie świateł mijania po odpaleniu silnika czy zapłonu nie wiem dokładnie jak to działa ale wiem że jest fabrycznie zaimplementowane w 7er, tylko trzeba jakoś aktywować. Jeździmy na światłach cały rok więc w sumie każdemu przyda się taki bajer ;)

Klapa się dociąga za pomocą takiego bolca który po otwarciu klapy widać jakby to powiedzieć w części nad zderzakiem. Ten bolec obraca w taki sposób że jak zamek klapy się o niego złapie to on przesuwa się na dół i w ten sposób klapa zostaje dociągnięta. Nie mogłem tego jakoś ubrać w słowa ale mam nadzieje że jest dość jasno :D Wiadomo że waląc klapą z całej siły jak w starym poldonie żeby zamek zaskoczył można coś uwalić. Pewnie to kwestia czasu :)

P.S. Nie jest to raczej trik e38 więc jeśli będą jeszcze jakieś niejasności odnośnie klapy to wypadałoby je w osobnym temacie wyjasnić np w temacie który powstał do klapy hydraulicznej ;)
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Cytat Zamieszczone przez RockR
    A ja mam pytanko co do zwykłej klapy z dociąganiem, czy jeżeli mi ciemniak zamyka klape jak w starym passacie (tj. wali nią tak jakby zamek był mechaniczny/manualny) to czy może coś w ten sposób uszkodzić?? Zawsze się na to wściekam bo wydaje mi się że tam pod koniec coś stawia duży opór wiec łatwo coś uje*ać... Jak to w ogóle działa, czy to jest elektromagnes?
    Mój brat zostawił swoją w warsztacie jak mu coś mieli zrobić.... przyjeżdżamy ją odebrać i coś chcieliśmy wrzucić do bagażnika, otwiera pilotem i nic... no to otworzył kluczykiem i się okazało, że otwieranie ani guzikiem na pilocie ani w beemce nie działa, nie działa też dociąganie. Zostawił ją i naprawili co popsuli :D a już o koszty jakie ponieśli nie pytałem :)
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Vip Vip Awatar coboss
    BMW
    E38 730d
    Cytat Zamieszczone przez Jey
    No właśnie. To jest największa głupota jaką zrobiło BMW. Otwierasz krótkim naciśnięciem, ale żeby zamknąć to trzeba trzymac do końca. Strasznie irytujące. Tym bardziej że już kilka razy tak miałem, że schodzę do auta a tu bagażnik otwarty :/ Tak samo ten przycisk w środku. Dla czego nie można nim zamknąć kufra? Wkurza mnie jak komuś otwieram ze środka a ten ktoś mi ciągnie w dół za klapę bo nie wie że wystarczy nacisnąć guzik. A tak, to bym sobie sam ze środka tym sterował.
    Do tego wszystkiego dorzuciłbym otwieranie szyb i dachu jak i na odwrót. Dla czego do diabła chwilowe przytrzymanie nie wystarczy?!?! Jak już ruszą to samo powinno lecieć do końca a tak jak taki trep człowiek stoi i trzyma ten chol... przycisk aż palec boli ;/

Na prawdę nie wyżarli się technicy BMW. Było by coś pięknego gdyby ktoś zrobił do tego wszystkiego jakiś ładny upgrade

PS. Mnie też szlak trafia jak ktoś ciągnie mi klapę :/ siłuje się ale nie czai że coś jest nie tak grrr
    ---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---

*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
    Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
    W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Koledzy dzięki za odpowiedzi co do klapy ale szczerze mówiąc bardzo zależało mi na poruszeniu wątku automatycznych świateł mijania którego nikt jeszcze nie omawiał, a to już jest "trick" :P

Ktoś wie jak to włączyć? Wystarczy lapek czy trzeba majstra z ASO....? itp...

Cytat Zamieszczone przez RockR
    Koledzy dzięki za odpowiedzi co do klapy ale szczerze mówiąc bardzo zależało mi na poruszeniu wątku automatycznych świateł mijania którego nikt jeszcze nie omawiał, a to już jest "trick" :P

Ktoś wie jak to włączyć? Wystarczy lapek czy trzeba majstra z ASO....? itp...
    Jeśli chodzi Ci o automatyczne włączanie świateł mijania (czujnik zmierzchu) to w e38 nie było takiej opcji.

Cytat Zamieszczone przez Jey
    No właśnie. To jest największa głupota jaką zrobiło BMW. Otwierasz krótkim naciśnięciem, ale żeby zamknąć to trzeba trzymac do końca. Strasznie irytujące. ......
    Z tym się nie zgodzę. Tu decydują względy bezpieczeństwa. Jeśli robisz to zdalnie, to jest przypuszczenie, że nie stoisz przy samym aucie, a tym samym nie masz pełnej kontroli nad tym, co się dzieje przy klapie.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk

Jeśli chodzi Ci o automatyczne włączanie świateł mijania (czujnik zmierzchu) to w e38 nie było takiej opcji.
    Pfff.... nie bądźmy śmieszni! Po co komu czujnik zmierzchu jak CAŁY ROK JEST OBOWIĄZEK JAZDY NA ŚWIATŁACH MIJANIA nawet w samo południe lata. (a tak nawiasem to czujnik zmierzchu masz przecież do fotochromowych lusterek/przedniej szyby wiec napewno da sie to zrobić - tyle ze to zupelnie bez sensu!)

Czy wy jeździcie mimo nakazu bez świateł??

Niech będzie jasność: jak już pisałem chodzi o automatyczne włączanie świateł mijania po włączeniu zapłonu/odpaleniu silnika tak jak to jest w nowych samochodach (np. Yarisie na którym zdawałem w zeszłym roku egzamin)

Akurat jazda na światłach mijania nie jest obowiązkowa. Jest takie pojęcie jak światła do jazdy dziennej. Poczytaj uważnie bo jest o tym dyskusja na forum. A jak już o tym poczytasz bo będziesz wiedział że czujnik zmierzchu ma w takim przypadku sens bo jadąc na światłach do jazdy dziennej po wjechaniu np do tunelu zapalą Ci się światła mijania :D
    Natomiast czujnik na którym działają lusterka fotochromowe to zupełnie co innego więc nie mieszaj.
    [URL]http://7er.pl/showthread.php/9030-Damias[/URL]

Uprawnienia umieszczania postów