-
Zaawansowany Użytkownik
mhm mam propozycje na sprawdzenie podpory walu wezcie jakis parking opuszczony i probojcie z jedynki gwaltownie z miejsca ruszyc jak zacznie "stukac" czy cos w tym stylu to na kanal (sprawdzic mozna samemu) bierzecie klucz jeśli dobrze pamietam 10 najlepiej kilka i nasadki i plaskie (bo sruby sa w dziwnych miejscach) i najlepiej na zimnym wydechu sciagacie osłony aluminiowe i widzicie wał po środku jest podpora wału zobaczcie w jakim stanie jest guma a łożyska nie da się sprawdzić na oko (no chyba że już się rozleciało podpore wału wymieniajcie zawsze z łożyskiem (można kupić w sklepie bez) a i w razie czego u mechanika nie dajcie sie nabrac na tekst że żeby wymienić podpore wału trzeba rozbić krzyżak i wstawić nowy (tak usłyszałem u jednego elbląskiego mechanika) powiedziałem mu dziękuje i poszedłem do innego warsztatu koszt wymiany to około 100zł można to zrobić samemu na pierwszy raz około 2 godzin roboty tylko trzeba dokładnie oznaczać miejsca łączeń wału bo gdy nie traficie trzeba wyważać (a w Polsce tylko kilka warsztatów robi to porządnie) i przydatny jest ściągacz (ale niekonieczny)
Uprawnienia umieszczania postów