Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: M60 ciężko odpala po chwili postoju

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Po diagnozie INPĄ okazało się że błędy są na obu sondach, miałem dwie inne sądy więc pozamieniałem i poprawiłem styki i błędów nie komunikuje, ale co do poprawności działania to nie wiem jak je zdiagnozować.
    Sprawdzę jaka jest średnica rurek i ewentualnie wymienię na 8mm, zobaczymy czy pomoże.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Byłem dzisiaj u gaziarza i okazało się że jedna sonda dalej nie działa, wziąłem miernik i faktycznie jedna oscyluje od 0V do 0,5V druga zaś nie, pozamieniałem i chodziły obie od 0 do 0,5 w okresie ok. 4sekund. po skasowaniu adaptacji i przejechaniu kilku kilometrów sprawdziłem ponownie i jedna oscylowała od 0 do 0,5V w okresie ok. 4 sekund a druga od 0 do 0,17V w okresie ok minuty. zamieniłem je miejscami i teraz obydwie oscylują od 0 do 0,17V w okresie ok. minuty. Nie wiem co mam teraz czy nawaliły sondy czy coś z instalacją, może ktoś ma pomysł?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Jak mierzysz te sondy.
    Aby sonda poprawnie pracowała musi mieć podgrzewanie. Odpięcie kości od sądy powoduje jej stygnięcie i niepoprawne działanie. Najwygodniej mierzyć przy samym sterowniku przy kości po zdjęciu wieczka. Jak sonda nie osiąga napięcia 0,7v to albo jest uboga mieszanka z różnych powodów albo jest niedogrzana lub uszkodzona.
    Mierzy się napięcie na sondzie i odpina się przepływkę. Efektem powinno być znaczne wzbogacenie mieszanki. Jak to nie spowoduje wzrostu napięcia na sondzie to zostaje tylko gwałtowne dodawanie gazu. W momencie wciskania gazu ma być mieszanka bogata i dochodzić do 0,7 ale w momencie puszczenia gazu momentalnie ma spaść do 0,05v.
    Jak spada do 0,2 to już jest zużyta. Powinna z chodzić niżej. Poza tym 4 sekundy to już długo na oscylację. Mogły by szybciej.
    Jak czegoś nie rozumiesz to pisz. Postaram się odpowiedzieć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e34,e32,e38 740iA 1994r
    a sprawdzałeś regulator ciśnienia paliwa który puszcza na listwę a druga zasada w większosci bmw to jak silnik jest rozgrzany to odpalamy z pedałem gazu wciśniętym do końca naprawdę pomaga-jest taki opis w książce,, sam naprawiam"
    sławomir

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Sondy sprawdzałem na wtykach pod samochodem, tam można zdjąć uszczelkę z wtyczki i dostać się do pinów nie wypinając sondy. ale z tymi oscylacjami to nie mogłem dojść ładu, raz oscyluje szybko a raz wolno nie wiem od czego to zależy, spróbuję odpiąć przepływkę i zobaczę co się zmieni. Zastanawiam się czy się nie wybrać do Kazimierza może byś mi coś pomógł?

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Jak przyjedziesz to się zobaczy.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Jednak nie będę mógł przyjechać w sobotę.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Mam dwa komplety sond, na jednym pokazuje się napięcie ok.0,7V ale po mocnym przygazowaniu a na jałowych obrotach utrzymuje się ok. 0,15V. po wymianie na drugi komplet na jednej jest cały czas ok. 0,7V a na drugiej ok. 0,2V i się nie bardzo chce zmieniać. nie wiem czy kupić sondy czy to może być coś w instalacji? jak bym zamówił dzisiaj sondy to na jutro by były pewnie tyko czy to rozwiąże problem?
    Ostatnio edytowane przez sebobass ; 06-10-2011 o 13:43

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem.
    Masz 4 sondy.
    Jedna sonda nie ma ochoty wejść wyżej jak 0,2 - to najprawdopodobniej jest uszkodzona.
    Można ją przenieść na stronę drugą i zobaczyć czy wzrośnie napięcie. Jak nie wzrośnie to do kosza z nią.
    Po każdej zamianie sond powinieneś skasować adaptację.
    Sondy są konstruowane na jakieś 180 tyś km. Jak masz więcej to zalecana wymiana. To są informacje z bosha.
    Jak będziesz miał sprawne sondy to dopiero będzie można szukać dalej.
    Jak są niesprawne to komp głupieje i zamiana sondy na inną przynosi na początku dziwne efekty.
    Przypomnę że sonda podczas gwałtownego dodawania gazu ma pokazać szybko 0,6v a po puszczeniu od razu ma zejść do 0,05. Jak tego nie robi albo z dużym opóźnieniem to jest nie sprawna lub jest gdzieś duża nieszczelność ale wtedy prawie by nie było bogatej mieszanki.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Po przygazowaniu nie wzrasta napięcie tylko jak puszczę gaz i silnik schodzi z obrotów. A poza tym jeden komplet mam z 1994 a drugi z 1995 i po 250tys. pewnie nastukane jak nie więcej. Więc chyba trzeba zamówić sondy i wtedy coś próbować. Tyko na all... widzę boscha sondy w cenie od 150 do 310 zł nowe a w sklepie mi powiedział ok.350 nie wiem skąd te różnice? jaka jest realna szansa że po ich wymianie będzie już ok?
    Ostatnio edytowane przez sebobass ; 06-10-2011 o 14:14

Uprawnienia umieszczania postów