A sondy działają prawidłowo w pełnym zakresie ?
A sondy działają prawidłowo w pełnym zakresie ?
Odnosnie bledow sprawdz programem od gazu albo jakim innym czy sonda sie nie zawiesza na bezynie albo gazie na wolnych obrotach czy wykresy sa rysowane caly czas. W inpie bedzie pokazywac ze niby jest wszystko ok ,a mimo to bledy wylapie musisz koniecznie przyjzec sie wykresa silnik .Silnik oczywiscie zagrzany . Pol roku walczylem z tym tematem walczylem az wymienilem sady .kolega mial taki przypadek jak mu bak lekko przeciekal i powietrze sie do baku dostawalo to auto palilo jak dziecko jak zakleil to ma to samo co ty probowal na wet niczym odpali zalaczac przekaznik odpompki paliwa na krotko .pomaga to mu i nie musi jusz tak dlugo krecic ale to nie jest rozwiazanie Przed poranym odpaleniem sprubul poluzowac ktoras zlaczke czy czy bedzie jeszcze cisnienie gazu ale mysle ze to nie gaz tylko cos z cisnieniem paliwa
Ostatnio edytowane przez hakero ; 06-06-2011 o 21:51
Po 150 km przejechanych na benzynie problem słabego palenia narasta. Byłem u diagnosty, twierdzi że zresetował sterownik od silnika. Kiepskie palenie nie ustało, sugeruje problem z pompką paliwa. Co Wy o tym sądzicie i jakie metody sprawdzenia możecie mi polecić?
miałem podobny problem, auto z rana normalnie odpalało, wszystko było git, a gdy się rozgrzał i zgasiłem go tak jak mówisz na 3-4 min to za cholere nie odpalił, musiał ostygnąć. Wiesz kiedy problem znikł? Gdy wymieniłem aku :D nie wiem czy tobie to pomoże ale możesz sprawdzić, a możliwe że coś tam mi się zresetowało gdy mu odciąłem prąd:D
moja była 7er: http://7er.pl/showthread.php/10628-Witam-wszystkich
Jak będzie problem z regulatorem biegu jałowego lub z lewym powietrzem lub przepływką też będą takie cyrki. Trzeba by zrobić analizę spalin i porównać czas wtrysku na jałowym po rozgrzaniu ze sprawnym autem. Jak będzie padać pompa paliwa to czas wtrysku mocno rośnie. Analiza informuje o rzeczywistym składzie spalin. Warto by się przyjrzeć wskazaniom z sond i wartościom adaptacji. Napis sonda w opisie błędu nie koniecznie informuje o uszkodzonej sondzie tylko o odbieganiu składu spalin od normy.
Porób screeny z wartości analogowych na ciepłym silniku.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
zgodnie z zaleceniami diagnosty zająłem się pompą paliwa, podłączyłem wskaźnik ciśnienia do listwy wtryskowej i próbnik napięcia na przekaźnik od pompy. Zaobserwowałem że nie za każdym razem po włączeniu zapłonu pompka jest włączana, a jeśli nie jest to rozrusznik kręci i po jakimś czasie jak pompka zostanie włączona po sekundzie silnik odpala. Zauważyłem również że jak pompka się załączy po włączeniu zapłonu to ciśnienie wzrasta do 4barów i spada do zera, a po włączeniu rozrusznika wzrasta z powrotem i silnik odpala, zastanawiam się czy ciśnienie nie powinno utrzymywać się dłuższą chwile na listwie. Teraz pytanie co może wpływać na taką pracę pompki paliwa i jak ewentualnie ją zmienić.
Z mojej dokumentacji wynika że ciśnienie powinno być 3,5 bar.
Jak będzie więcej to komp się dostosuje.
To normalne że ciśnienie szybko maleje po odłączeniu pompki.
Komp ma stałe zasilanie i jeszcze chwilę po wyłączeniu zapłonu pamięta pewne rzeczy dlatego nie załącza pompki.
Wyłączaj zapłon zawsze na 20 sekund i zaobserwuj czy pompa się załączy za każdym razem.
Jak nie będzie załączana to jakiś problem z elektryką jest.
Dla Ciebie istotne jest czy pompa jest załączana w momencie kręcenia rozrusznikiem i występowania usterki i czy jest tam ciśnienie większe jak 3 bary. Miałem przypadki że przy 2,5 bar auto nie paliło.
Pompa jest pod siedzeniem z tyłu i łatwy dostęp.
Jak pompa nie ma zasilania w momencie kręcenia to znaczy że komp ma problem z rozpoznaniem obrotów. Może być problem z czujnikiem położenia wału lub wałka. Błędów może nie być. Jak będzie problem z zapalaniem a ciśnienie będzie to prawdopodobniejsze jest uszkodzenie czujnika wałka.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Sprawdziłem za pomocą wskaźnika że przy kręceniu rozrusznikiem przekaźnik od pompki załączany jest z opóźnieniem i dopiero po jego załączeniu silnik odpala. Mam rozumieć żebym wymienił czujniki wału i wałka?
Ja nie jestem zwolennikiem wymieniania wszystkiego po kolei. Po co wymieniać jak można zmierzyć.
Odepnij czujnik wałka i zobacz co się będzie działo.
Po wypięciu czujnika wałka jest dalej to samo - czyli pompka załączana jest z opóźnieniem. A po nocy po przekręceniu kluczyka na zapłon pompka nie dopompowała ciśnienia