-
Vip
Vip
Podepnij inpa.
Wejdź w status a następnie analog w którym wyświetlane są obroty. Następnie klikasz na SELECT. Wybierasz wartość z obrotami i kręcisz silnikiem. Obserwuj jak się zachowują obroty w momencie niepalenia. Następnie wchodzisz w digital i szukacz parametru o przekaźniku pompy paliwa EKP. Znowu kręcisz i sprawdzasz w jakim momencie załącza pompę.
-
Vip
Vip
Powracam do tematu po krótkiej przerwie.
Jeżeli chodzi o inpe to nie bardzo wiem jak to wszystko ogarnąć. Jeżeli chodzi o odpalanie to sprawa sporo się poprawiła po wymianie czujnika wałka rozrządu ale czasami jeszcze się zdarzy że muszę trochę pokręcić. Wymieniłem wtryskiwacze gazowe na Hane i potrzebuję porady jak skasować adaptacje wtrysków benzynowych żeby pojeździć na paliwie i ustawić ją od nowa po to żeby można było poprawnie ustawić mapę gazową(słyszałem że trzeba programować sterownik silnika, nie wiem czy to prawda). Z góry dziękuję z pomoc
-
Vip
Vip
Zdejmując klemę komp się resetuje. Jest na forum instrukcja jak to poprawnie zrobić.
Po skasowaniu należało by pojeździć tylko na pb przynajmniej 50 km i na pb wybrać się do gazowników.
-
Vip
Vip
Chcę powrócić do tematu, sytuacja się odmieniła ale problemy nie zniknęły. Po skasowaniu adaptacji wtrysków benzynowych udałem się do gazownika i ustawił mi mapę ( przy okazji okazało się że SILVER nie wydala ) ale problem polega na tym że spalanie wzrosło o jakieś 5 litów na 100km. Teraz mam zamiar wymienić mieszalnik chyba na GOLD (ewentualnie jakieś propozycje) ale zdaniem gazownika w spalaniu to nie wiele pomoże, a on nie ma pomysłu co z tym zrobić. Wspomnę jeszcze że czasy wtrysków między jedną głowicą a drugą różnią się o 1ms podobno to dużo (np na jednej jest 3,5 ms a na drugiej 4,5 ms przy obrotach jałowych). Proszę o jakieś porady ewentualnie polecenie zakładu zajmującego się instalacjami STAG w celu doprowadzenie instalacji gazowej do odpowiedniego stanu.
-
Vip
Vip
Trzeba by się przyjrzeć sondom. Może jedna już pada lub jakiś wtryskiwacz ma już dość i leje.
-
Zaawansowany Użytkownik
tez mialem taka roznice zmienilem 2 sondy na nowe i jest rowno ;)
-
Vip
Vip
Jeżeli chodzi o wtryskiwacze to są nowe, więc raczej nie powinno być z nimi problemów (tym bardziej że kupiłem HANE). W sprawie sąd to komputer gazowy ma odczyt tylko z jednej sądy a z tego go widziałem po kabelkach to wpięte są obie, trzeba by inpą sprawdzić czy nie mam błędów na sondach.
-
Vip
Vip
Nie zawsze są błędy na sondy. Trzeba obserwować ich napięcia i częstotliwość.
-
Vip
Vip
OK. a co w temacie niewydalania reduktora, czy GOLD da sobie radę w M60B30?
-
Smerf Czepialski
O ile instalacja jest na miedzi fi8 to wydaje mi się, że powinien sobie poradzić.
Uprawnienia umieszczania postów