Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: M60 ciężko odpala po chwili postoju

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Podepnij inpa.
    Wejdź w status a następnie analog w którym wyświetlane są obroty. Następnie klikasz na SELECT. Wybierasz wartość z obrotami i kręcisz silnikiem. Obserwuj jak się zachowują obroty w momencie niepalenia. Następnie wchodzisz w digital i szukacz parametru o przekaźniku pompy paliwa EKP. Znowu kręcisz i sprawdzasz w jakim momencie załącza pompę.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Powracam do tematu po krótkiej przerwie.
    Jeżeli chodzi o inpe to nie bardzo wiem jak to wszystko ogarnąć. Jeżeli chodzi o odpalanie to sprawa sporo się poprawiła po wymianie czujnika wałka rozrządu ale czasami jeszcze się zdarzy że muszę trochę pokręcić. Wymieniłem wtryskiwacze gazowe na Hane i potrzebuję porady jak skasować adaptacje wtrysków benzynowych żeby pojeździć na paliwie i ustawić ją od nowa po to żeby można było poprawnie ustawić mapę gazową(słyszałem że trzeba programować sterownik silnika, nie wiem czy to prawda). Z góry dziękuję z pomoc

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Zdejmując klemę komp się resetuje. Jest na forum instrukcja jak to poprawnie zrobić.
    Po skasowaniu należało by pojeździć tylko na pb przynajmniej 50 km i na pb wybrać się do gazowników.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Chcę powrócić do tematu, sytuacja się odmieniła ale problemy nie zniknęły. Po skasowaniu adaptacji wtrysków benzynowych udałem się do gazownika i ustawił mi mapę ( przy okazji okazało się że SILVER nie wydala ) ale problem polega na tym że spalanie wzrosło o jakieś 5 litów na 100km. Teraz mam zamiar wymienić mieszalnik chyba na GOLD (ewentualnie jakieś propozycje) ale zdaniem gazownika w spalaniu to nie wiele pomoże, a on nie ma pomysłu co z tym zrobić. Wspomnę jeszcze że czasy wtrysków między jedną głowicą a drugą różnią się o 1ms podobno to dużo (np na jednej jest 3,5 ms a na drugiej 4,5 ms przy obrotach jałowych). Proszę o jakieś porady ewentualnie polecenie zakładu zajmującego się instalacjami STAG w celu doprowadzenie instalacji gazowej do odpowiedniego stanu.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Trzeba by się przyjrzeć sondom. Może jedna już pada lub jakiś wtryskiwacz ma już dość i leje.

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysparco
    BMW
    W211 e270cdi było e34 520, e39 525tds, 740 e38
    tez mialem taka roznice zmienilem 2 sondy na nowe i jest rowno ;)

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    Jeżeli chodzi o wtryskiwacze to są nowe, więc raczej nie powinno być z nimi problemów (tym bardziej że kupiłem HANE). W sprawie sąd to komputer gazowy ma odczyt tylko z jednej sądy a z tego go widziałem po kabelkach to wpięte są obie, trzeba by inpą sprawdzić czy nie mam błędów na sondach.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Nie zawsze są błędy na sondy. Trzeba obserwować ich napięcia i częstotliwość.

Vip Vip Awatar sebobass
    BMW
    e66 750Li
    OK. a co w temacie niewydalania reduktora, czy GOLD da sobie radę w M60B30?

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    O ile instalacja jest na miedzi fi8 to wydaje mi się, że powinien sobie poradzić.

Uprawnienia umieszczania postów