Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 16

W±tek: Czyszczenie t³oków oraz komory silnika, demonta¿ wydechu

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar benyhp
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b30 1991
    Sk±d
    Zduñska Wola

Cool Czyszczenie t³oków oraz komory silnika, demonta¿ wydechu

Witam. Mam kilka pytañ.

1.G³owica w planowaniu a ja mam zamiar dopie¶ciæ komorê silnika. Wszystko jest usmolone w grubej warstwie oleju z piaskiem i kurzem. Jak najlepiej to wyszy¶cic? Jest masa zag³êbieñ itd.. czy jest jaki¶ ¶rodek którym mo¿na to spryskaæ, odczekaæ i zeby wszystko zesz³o np. strumieniem czystej wody?

2.Drugie pytanie: Na górnej czê¶ci t³oków jest nalot ze spalin. Do¶æ gruba warstwa. Czy jest sens czy¶cic ka¿dy t³ok z osobna za pomoc± jakiego¶ rozpuszczalnika albo papieru wodnego? Czy to wp³ynie jako¶ realnie na osi±gi albo pracê silnika?

3.Jako, ¿e mój uk³ad wydechowy ma troche dziurek, korzystaj±c z okazji chcia³em go kompletnie zdemontowaæ, pospawaæ i pomalowaæ jak±¶ farb± chroni±c± przed korozj±. Jak sie do tego zabraæ? Jako, ¿e nie ma g³owicy, kolektor wydechowy wisi lu¼no, ale czy zmie¶ci siê pomiêdzy blokiem silnika a blach± obok? Czy trzeba odkrêcaæ tak¿e ¶ruby ³±cz±ce? I co dalej, gdzie to siê tam jak trzyma, jak to odczepiæ.

ZA ODPOWIEDZI Z GÓRY DZIÊKI!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tom_0808
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    7 E32 3.5iL, 1991, automat.
    Sk±d
    Sochaczew
    AD2. Jezeli niechcesz narobic krzywdy temu silnikowi to samemu niezabieraj sie a nawet niedotykaj do tloka i tym podobnych czesci. Mozna i sa zaklady specjanle ktore szlifuja zawory gniazda zworowe tloki i cylindry ale niewiem jaka jest cena tych ze operacji, ale moze wyjsc na to ze lepiej jest wlozyc nowe a to juz sa koszty za...e. i tu rodzi sie pytanie czy nielepiej jest kupic uzywanego silnika. Ale napewno nie podchodz z woda i papierem sciernym do tloka bo sa to elementy tak dokladnie spasowane i tak dokladnie wykonane (lepiej niz z zegarmistrzowska dokladnoscia), chropowatosc Ra wynosi w granicach 0.1mm.
    AD3. co do abezpieczenia to sa specjalne farby do ukladow wydechowych, ja jak na jesieni zabezpieczalem podwozie to przemalowalem Auto smarem wydech srodkowy i koncowy po wczesniejszym oczyszczeniu z brudu i rdzy, jedynie katalizatora nie malowalem bo on sie nagrzewa dosyc mocno.
    Ostatnio edytowane przez tom_0808 ; 03-04-2011 o 23:45

Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b30 1991
    Sk±d
    Zduñska Wola
    no tak, ale jaki¶ rozpuszczalnik nie powinien naruszyæ powierzchni t³oka,a z nagarem sobie raczej poradzi...poprawcie mnie jak siê mylê. Ca³y czas siê uczê:)

a jak z tym wydechem?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar DoDominik
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e32 m30b30 88'
    Sk±d
    Kluczbork
    Blog
    9
    Nagar z t³oków mo¿esz spokojnie jakim¶ no¿em wyskrobaæ pó¼niej papierkiem przeszlifowaæ i kompresorem przedmuchaæ dok³adnie wszystkie kanaliki gwinty na ¶ruby i bêdzie OK
    Je¿eli nie robi³e¶ tego nigdy to nie rób tego sam za³atw sobie kogo¶ kto ma pojêcie o tym do pomocy !
    _________
    Autor postu nie ponosi ¿adnej odpowiedzialno¶ci za tre¶ci w nim zawarte.

Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b30 1991
    Sk±d
    Zduñska Wola
    Nie robiê sam niczego zwi±zanego z wymian± tej uszczelki:P Pomaga mi kolega mechanik. I on te¿ mówi³, ¿e ten nagar mo¿na w³a¶nie w ten sposób usun±æ.

A powiedzcie mi co z tym wydechem? Jak zdemontowaæ ca³y uk³ad? Na czym on siê tam trzyma jeszcze pod samochodem?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar DoDominik
    Do³±czy³
    Jul 2010
    BMW
    e32 m30b30 88'
    Sk±d
    Kluczbork
    Blog
    9
    Wystarczy wej¶æ pod samochód i zobaczyæ ;)

Jest podwieszany na gumowych zawiesiach tylko do t³umika koñcowego s± jakie¶ uchwyty przykrêcone ale nie wiem czy trzeba co¶ odkrêcaæ ...

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Te przy koñcowym siê odkrêca a czasem urywa. Patent bardzo ciekawy pod warunkiem braku znacznej korozji.
    Dwie gumy do zdjêcia miedzy t³umikami.

Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b30 1991
    Sk±d
    Zduñska Wola
    Oka¿e siê czy jest znaczna korozja:P Mam nadzieje ze nie jest tak ¼le, ale dziwi mnie, ¿e mam dziury od górnej strony, a nie od dolnej, tzn, nie od strony ziemi ale od strony samochodu. A zmie¶ci siê kolektor wydechowy zeby go wysun±æ obok bloku silnika czy trzeba go te¿ odkrêcac od tych ³±czeñ?

Vip Vip Awatar seban123
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Sk±d
    Pu³awy, Lubelskie
    Blog
    1
    Kolektor siê odkrêca od rur. Ca³e nie wyjdzie.
    Nigdy nie mia³em problemu z odkrêceniem tych ¶rub.

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    tloki z gory czyscisz drucianka miedzian± na wiertarce,

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników