To dotyczy kluczy starych od np e38 ale i tak można było to zgrać. Te nowe klucze działają na zupełnie innej zasadzie i można je bez zasilania zostawiać na dłużej.
To dotyczy kluczy starych od np e38 ale i tak można było to zgrać. Te nowe klucze działają na zupełnie innej zasadzie i można je bez zasilania zostawiać na dłużej.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Napewno to mit :) u mnie pilot leżał bez baterii około 6 godzin bo zaraz po tym jak wylutowałem stary AKU to okazało się, że nie mam pod ręką cyny do przylutowania nowego :) Podobno problemem mogą być sytuację gdy wymieniamy AKU w pilocie który bardzo dawno nie był używany i nie siedział w stacyjce nawet w celu odpalenia i zapisania danych w pilocie - podobno jest to związane z zasadą, że jeżeli ilość kilometrów w kluczyku jest różna od tej w samochodzie o 30km to odpalenie / zameldowanie kluczyka nie będzie możliwe, ale nie wiem ile w tym jest prawdy - dla pewności przed rozebraniem kluczyka odpaliłem nim auto. Po wymianie AKU pilot bez problemu otworzył i odpalił auto.
Witaj , Jaro jestem i mam kłopot z kluczykami , podałeś że udało Ci się wymienić akumulatorki w kluczykach.Napisz proszę jak to uczyniłeś i jakich uzyłeś bateryjek - czy to było VL 2020-1VCE czy też inne jakieś ustrojstwo
Kilka fotek z roboty, na luty nie patrzcie, poprawiłem wszystko później tak jak trzeba ale nie zrobiłem już zdjęć.
Bateryjka jest odwrócona plusem do dołu (fabr. do góry) więc nakleiłem na nią taśmę izolacyjną.
Model to Panasonic VL2020 a jak wykończone będą piny to wedle uznania, jak wygodniej będzie wlutować, nie kupi się takich jak były fabrycznie!
![]()
Ostatnio edytowane przez coboss ; 04-03-2013 o 10:34
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
Z przebiegiem to bajki. Odpalenie ma być możliwie nawet bez baterii. Od tego jest cewka co zasila elektronikę i ładuje aku. VIN też może się nie zgadzać i tak zapali.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Taki właśnie rozbierałem, nie ma sprężynek, nic nie wyskoczy, trzeba uważać żeby nie wcisnąć za głęboko śrubokręta bo można uszkodzić elektronikę. najlepiej zacząć od strony przycisku zwalniającego grot i po kawałku dookoła rozchylać. Przydają się specjalne klipsy do podważania (coś na styl kostki do gry na gitarze) można zastosować dwugroszówkę :) Do wyjęcia starego AKU przydatna będzie lutownica (przydaje się też odsysarka do cyny), nowa cyna i kawałek cienkiego zaizolowanego kabelka żeby można było doprowadzić minus.
Dzięki za okazaną pomoc , jak podziałam to tam znać :D
Niedawno zmuszony byłem rozebrać 2-go pilota bo nie otwierało się auto. Pilot nigdy nie był otwierany. Tym razem poradziłem sobie nowym nożykiem do tapet. Ostrzem do około pilota , potem delikatne odchylenie i pilot mam otwarty. Jest tam jedna sprężynka od blokady grota-trzeba uważać aby gdzieś nie wystrzeliła. Okazało się że guzik który przylutowany jest w 2 miejscach odpadł-pewnie komuś spadł. Przylutowałem na nowo i cyka aż miło. Ponowne złożenie pilota to już dobre oczyszczenie krawędzi i super glue. Ogólnie pilot do ogarnięcia bez niespodzianek ;)
B.-ądź M.-arce W.-ierny
Opel Signum
BMW jeszcze kiedyś kupię ;p
Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)