-
Zaawansowany Użytkownik
Cześć. A ja powiem tak - jeśli już e38 lub e39 to wyłącznie z silnikiem 2.8 lub 2.5 - rozsądny kompromis pomiędzy ceną a walorami użytkowymi. Oczywiście miły by było mieć V8 pod maską ale koszty eksploatacji i awaryjność (nie mówię, że V8 bardzo się psują - ale jednak więcej kłopotów i trudniejszych do zdiagnozowania się zdarza w stosunku do R6) przemawiają na korzyść silników o który wspomniałem. Tym bardziej, że silnik i skrzynia 2.8 są takie same w e38 i e39 więc cały silnik czy skrzynię można niedrogo kupić - nie wspominając o drobiazgach. Spalanie trochę większe niż w dieslu a zawsze można jeszcze lpg założyć. Co do diesla zaś to koszty paliwa prawie porównywalne ale jak kupisz i zaczniesz dokładać (nawet jak znajdziesz zadbany co jest już trudne to zawsze może się zdarzyć zalanie podłego paliwa) to nigdy nie "odjeździsz" różnicy a i tak zawsze jak przyjdzie -25 to będziesz się zastanawiał czy odpali. Nie wiem skąd opinia o tym, że benzynę trudniej sprzedać (chyba że 4.4 czy większy). Zobacz co się dzieje na zachodzie europy - trend się odwraca i ludzie znów kupują więcej aut w benzynie bo nowoczesne diesle wyszły im bokiem. Oferują sporą moc w zamian za spore spalanie a w kosztach eksploatacji dają popalić. Rozumiem diesla ale kupić nowy do intensywnej eksploatacji to tak - i sprzedać przy przebiegu ok 200000 km jak dojeździ bez większych kłopotów. Przy benzynie jak chcesz tanio to podstawowy serwis i diagnozę zrobisz sam jeśli trochę się interesujesz mechaniką a przy dieslu niewiele można samemu.
A i jeszcze kwestia wersji wyposażenia - tu normalna zasada -im mniej elementów tym mniej kłopotów - z takich niezbędnych rzeczy to zwrócił bym uwagę na podgrzewane siedzenia przy skórze - mnie tego brakuje. A to że zawiecha zwykła czy siedzenia z ręczną regulacją to w/g mnie plus - mniej problemów.
Uf. Mam nadzieję, że posiadaczy diesli nie uraziłem - po prostu takie wnioski mi się nasuwają obserwując otoczenie. Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów