Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: E38, E39 99% miasto.

Zaawansowany Użytkownik Awatar JACEK R
    BMW
    Było e38 728i, jest B5FL 1.9TDI
    Nie chcę nikogo zniechęcać - broń Boże, ale nie da się jeździć e38 tak żeby było tanio! Nawet diesle spalą ponad 10l w mieście. Dochodzą do tego części które się zużywają a ceny są dwie półki wyżej niż VAG. Miałem VW ze wspomnianym wyżej silnikiem 1z i to było auto ekonomiczne. Spalał w mieście 6,5l, jak coś się popsuło to bez bólu kupowałem nową część za ułamek ceny części do BMW. Z drugiej jednak strony, teraz jeżdżę autem które bym zamienił tylko na e65 i nie przejmuję się tym że nie jest ekonomiczne bo nie do oszczędzania zostało stworzone (mimo iż to "tylko" m52). Może się jeszcze po zastanawiaj, bo jeśli masz całą kasę ładować w auto i jeszcze się zapożyczać to nie warto.
    “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców” - Colin McRae
    >>>NIE DLA ACTA<<<
    "I had a dream, I was king. Woke up, still king"

BMW 728i - 97'
    MERC W124 200D - 86'
    MERC W123 240D - 79'

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Lupo, dobre:) Jeżeli gazior odpada, to nie będzie tanio w żadnej opcji. 730d: 7-13l ropy/100km, 740 benzyna 12-18l/100km, 750 12-20l/100km. BMW serii 7 niestety nigdy nie będzie tanie w eksploatacji. Można oszczędzic na paliwie, ale tylko lpg. Wtedy cena paliwa spada o 50% i z 20l gazu po przeliczeniu na PLN masz spalanie na poziomie 10l benzyny. Ale to jedyna opcja aby było tanio. A seria 7 to bezpieczeństwo, moda, wygoda, szybkośc, ale tanio? Nie kupuje się BMW serii 7 aby było tanio.
    I nie piszę tego posta aby rozpętac piekło na temat spalania naszych ślicznotek, o czym było dziesiątki razy:) Fakty wszyscy znamy:)
    Pozdrawiam
    monster_pl

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez monster_pl Zobacz posta
    A seria 7 to bezpieczeństwo, moda, wygoda, szybkośc, ale tanio? Nie kupuje się BMW serii 7 aby było tanio.
    Z serią 7 podobnie jak A8 czy S klasą jest jeden problem, te auta najbardziej tracą na wartości i to widać po E38 z 2000 i 2001 które można kupić za 30tys. zł.
    Problem w tym, że ludzie zapominają, że mimo, że to auto kosztuje tyle co 4 lata młodszy passat, volvo S40 itp. to nadal jest to klasa luksus i koszta utrzymania nie zmieniają się.
    M.in. dlatego jest tyle trupów na rynku, bo auto ma kilku właścicieli i każdy w pewnym momencie dochodzi do wniosku, że przeliczył się z kosztami utrzymania tego auta, myślał, że skoro auto da się tanio kupić to i tanie w utrzymaniu będzie. Niestety to nie E36 gdzie utrzymanie tego auta kosztuje podobnie jak golfa II, nawet E46 jest wyraźnie droższe w utrzymaniu.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    Nie mam
    A jeśli można wiedzieć to co najdrożej kosztuje? Z tego co widzę na allegro to ceny zawieszenia czy hamulców nie robią wrażenia tak samo turbina podobne ceny do innych marek. Może chodzi o jakieś czujniki nie wiem.

Zaawansowany Użytkownik Awatar tomgtdek69
    BMW
    E39 540iA
    Jakiś czas temu zakupiłem właśnie e39 530d ze względow ekonomicznych (Poprzednio e38) Niestety na dzieńdobry auto wymagało wkładu w postaci 3ch patyczkow:/ no ale z tym sie liczyłem... Pozatym przy poruszaniu sie w mieście i na trasie wcale nie wypada tak tragicznie:) E46 320d tryb mieszany 5,7 a piateczka 6,6 wiem ze to zalezne od stylu jazdy itp..... Ale ten 3 litrowy dieselek jak jest zadbany potrafi sie odwdzięczyć:) Moze i v8 to niejest ale załoze sie że w samym mieście sporo poniżej dyszki da się zejść:)

Z drugiej strony 7er niedługo znowu zawita, Ale jako drugie autko bo żadne inne nie sprawia ze człowiek spedza w garazu całe godziny tylko patrzac na samochod:D
    Ostatnio edytowane przez tomgtdek69 ; 25-03-2011 o 23:01
    V8 Garage

Na przykład Nivo jest drogie (jak byś kupił z nim), na przykład skrzynia biegów (jak się rozsypie żeby naprawić/wymienić), na przykład obsługa silnika (jak trzeba będzie coś w nim ponaprawiać).

Cytat Zamieszczone przez monster_pl Zobacz posta
    Wtedy cena paliwa spada o 50%

Nie do końca się zgodzę. Zawsze trochę benzyny spalisz i zawsze w baku coś musisz mieć także jak ja się podliczałem przy poprzednim aucie z Lpg to 50% to nie było. Powiedzmy około 40% taniej ale zawsze taniej.

Zaawansowany Użytkownik Awatar tomgtdek69
    BMW
    E39 540iA
    Chyba ze robisz bardzo dużo km poza miastem wtedy Lpg to dar niebios;) Chodzi mi oto ze im wiecej km tym granica zbliza sie do połowy ceny benzyny... Ale miasto i krotkie dystanse jest rowne znikomemu zaoszczędzeniu groszy...
    V8 Garage

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysparco
    BMW
    W211 e270cdi było e34 520, e39 525tds, 740 e38
    jak tanie i po miescie to golf II 1.6 traktor podobno osczedny i czesci za pol darmo.
    BMW jak sam sie przekonalem nie jest tanie w eksploatacji ale jest prawdziwa wygodna limuzyna i za to ja cenie :)

Doświadczony Użytkownik Awatar Saillupus
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Blog
    6
    części np do zawieszenia są tanie
    cena tulei, drążka czy stabilizatora jest w granicach cen do forda, VW czy innego "samochodu"
    ALE
    w normalnym aucie masz 1 wahacza na koło czyli łącznie 4
    a tu na jedno koło masz 4 - czyli 16! koszt części całego zawieszenie - wahaczy tulei, drążków itp oscyluje w granicach 3-6tys w zależności od producenta, montaż 1000+
    koszt tarcz, trzeba liczyć 200-300zł za sztukę minimum, klocki drugie tyle za komplet na oś (auto waży i tu nie bierzemy najtańszych zamienników)
    trzeba uważać na turbiny, pompy paliwa i wtryskiwacze
    jak coś leci z elektryką to czasami szuka się tego latami (przykładem w 730d jestem ja czy choćby Coboss z rozładowywaniem aku)
    mimo wszystko miałem 730d i mogę śmiało polecić, spalanie nie powinno Ci przekroczyć w małym mieście 13-14l
    na trasie zejdziesz nawet do 6, ogólne koszty eksploatacyjne nie są tragiczne, ale jak coś zacznie lecieć to można mocno popłynąć
    dlatego teraz mam v12 bo w gruncie rzeczy koszty utrzymania 728, 730d 740 czy 750 są podobne
    koszty paliwa to mały odsetek
    pamiętaj też że np opony do tych aut są droższe bo są w dość astronomicznych rozmiarach (jak na polskie warunki)
    części elektryczne, czujniki itp podobnie jak w innych markach, tylko tu jest tego 100 razy więcej
    Kupisz zadbany egzemplarz - będziesz się cieszył długo, jazdą z umiarkowanymi kosztami
    trafisz na bombę - wrzucisz drugie tyle ile zapłaciłeś
    kupując zostaw sobie minimum 3tys na niespodzianki, jak w tych 3tys zmieścisz się w naprawach to kupiłeś zadbany egzemplarz
    porada podczas zakupu:
    1. Prześwietlić dokładnie auto w jakimś aso lub naso
    2 Prześwietlić bardzo dokładnie auto w jakimś aso lub naso
    3. Jeszcze raz dokładnie sprawdzić na podnośniku, kompie i z czujnikami lakieru

ja bym brał e38 bo daje o 50% więcej niż e39 czy inne samochody konkurencyjnych marek
    tylko zastanów się czy udźwigniesz ewentualne koszty jeżeli wyjdą jakieś wady ukryte - których wcale nie musi być, ale niestety czasami się zdarzają
    pozdro
    było e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BYŁO E31 -850i 1991r, 740D E38 2000r . Obecnie 4x4 pajero ... szukam BMW
    Cytat Zamieszczone przez bubuch Zobacz posta
    A jeśli można wiedzieć to co najdrożej kosztuje? Z tego co widzę na allegro to ceny zawieszenia czy hamulców nie robią wrażenia tak samo turbina podobne ceny do innych marek. Może chodzi o jakieś czujniki nie wiem.
    Mówię Ci kup sobie Vw lupo 3l spalanie w mieście ok 3,5l ON po za miastem 2,7l ON części tanie w porównaniu do grupy BMW. Tym bardziej że pisałeś że 99% miasta i zaparkujesz wszędzie :)

Uprawnienia umieszczania postów