Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: DZIWNA SPRAWA.. 3.0 czy 3.5 ?..

Zaawansowany Użytkownik Awatar NegroEG
    BMW
    E32
    Blog
    15
    i jeszcze przydałaby się szerokość felgi swoja droga.
    opona wzorcowa z katalogu felg bmw 18"255/50

Wynik
    opona wzorcowa zamiennik
    średnica koła 712.2 mm
    różnica w średnicy koła -59.9 mm
    różnica w prędkości (%) -9.18 %
    50 km/h 45.41 km/h
    100 km/h 90.82 km/h
    150 km/h 136.23 km/h

i jak znaleźliśmy skrócenie czasu?
    ale i tak aby zmierzyć dokładnie potrzebujemy znać szerokość felgi
    Ostatnio edytowane przez NegroEG ; 24-03-2011 o 12:29

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    No to, koleżanki i koledzy, właśnie powstała potrzeba posiadania klubowego 7er-owego zestawu do mierzenia przyspieszenia :]
    Można by taki skonstruować na fotokomórkach na 30 zł/szt i zegarze za kolejne 50zł. Jak mi się uda coś takiego po taniości skonstruować, to przywiozę na jakiś spot i się sprawdzi w boju... :D
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez JointoVicz Zobacz posta
    w obu aytach nie ma katow :) w e38 sa strumiennice a w e32 rurki byly:) moze to o to chodzi?... nie wiem:) nie mam zamiaru z nikogo robic debila tym bardziej na forum ludzi ktorzy maja takie same auta:) nie mam zamiaru nikogo czarowac nikomu nic wkrecac:) napisalem bo to tez dla mnie sie wydalo dziwne!:) jutro w toruniu na wyscigi pojade to moze nagram filmik:) powtarzam ze nie napisalem tego zeby kogos z debila robic:) wydalo mi sie dziwne wiec napisalem na forum ludzi ktorzy moga sie na ten temat wypowiedziec:) moje kola to 17stki bbs 245/45 zimowki:) nie palilem kapcia jak coniektorzy na starcie:) staralem sie skleic asfalt i nie tracic przyczepnosci na 2 biegu:) jezdze troche juz(wiem ze sa tu inni ktorzy jezdza 3x dluzej) ale o jezdzie mam pojecie:) o zmianie biegow i o ruszaniu:) tak czy inaczej nagram filmik przy okazji i sie wyjasni wszystko:) zmierze raz jeszcze:) sprawa dziwna:)

PROSILBYM JEDNAK O WYPOWIEDZENIE SIE KOGOS KTO MA E38 Z MANUALANA SKRZYNIA BIEGOW :) e34 i e32 automaty itd dziekuje za opinie:) bo 20 letni automat nie rowna sie sprawnej rece:) tak ja mysle:)
    Na oponach 245/45 R17 to nic dziwnego :) sa duzo za male wiec zmienia ci sie przelozenie - w tych warunkach zrob pomiar przyspieszenia od 0 do 115km/h (wskazanie predkosciomierza, z wliczonym przeklamaniem wskaznika) i bedziesz mial wynik bardziej wiarygodny, wtedy porownaj do danych fabrycznych.
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    fabrycznie e-38 powinno sie poruszac na 235 na 16 i na tym jest wiarygodny pomiar

Po drugie auto o masie jakieś 1750kg-1800kg z moca 218KM nie zrobi setki w 7,2s nie ma szans i manual g.no da w tym przypadku. Wg katalogu 8,6s także szczerze wąptie w lepszy czas jak nie ma katów to może z 8,0 ale nie 7,2 jak masz 7,2 to powinienes iść równo ze mna a soory ale nie wierze w to za bardzo :)

aha do mierzenia po co używasz komórki skoro bmw maja oryginaly stoper w BC??? On jest lepszy i dokładniejszy

I do tego najlepiej nagraj filmik np 0-200 obejrzymy

Początkujący Użytkownik Awatar hollywood
    BMW
    730i 1992
    JointoVicz
    Jeszcze coś. Nawet jeśli opony będą rozmiaru dedykowanego to i tak licznik będzie odrobinę zawyżał, więc dobrze byłoby mieć navi, żeby odczytać realną prędkość. Jeśli nie masz, to złap kogoś z tachografem i zobacz ile pokazuje Twój budzik względem tacha. Wtedy będziesz miał miarodajny pomiar.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez hollywood Zobacz posta
    JointoVicz
    Jeszcze coś. Nawet jeśli opony będą rozmiaru dedykowanego to i tak licznik będzie odrobinę zawyżał, więc dobrze byłoby mieć navi, żeby odczytać realną prędkość. Jeśli nie masz, to złap kogoś z tachografem i zobacz ile pokazuje Twój budzik względem tacha. Wtedy będziesz miał miarodajny pomiar.
    Pisalem o tym post wczesniej- przy wlasciwym rozmiarze opon rzeczywiste 100km/h jest przy wskazaniu predkosciomierza 105-6km/h
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Jedz 100km/h i sprawdz ile Ci pokazuje nawigacja. Daj znac. Pewnie bedzie cos okolo 92km/h.

Co do przelozen to ostatnio gralem w gran turismo 5 xD i tam dalo rade zmniejszyc predkosc maksymalna, zeby szybciej auto sie rozpedzalo. Jakby tak zblokowac 740i przy 200km/h bo szybciej zadko kiedy sie jezdzi a na pewno nie jest to predkosc podrozna to jak myslicie czy rozpedzaloby sie duzo szybciej do 100km/h? xD takie moje gdybanie mnie naszlo od razu.

P.S. W GT5 jest wiele zlomow, a nie ma e34 czy e30 ;/ zal

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Aru89 Zobacz posta
    Jakby tak zblokowac 740i przy 200km/h bo szybciej zadko kiedy sie jezdzi a na pewno nie jest to predkosc podrozna to jak myslicie czy rozpedzaloby sie duzo szybciej do 100km/h? xD takie moje gdybanie mnie naszlo od razu.
    Zmień dyferencjał na krótszy to przyśpieszenie się poprawi a v-max spadnie.

W 3.0D E38 dyfer ma przełożenie 3.05 jak dobrze pamiętam, to dosyć długie przełożenie, zmieniając je na np. 3.40(wartość przykładowa) różnica będzie bardzo odczuwalna.

Krótsze przełożenia nie tylko zmniejszą v-max, ale i wpłyną na spalanie, ponieważ przy tej samej prędkości samochodu obroty silnika będą wyższe
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Czyli przyspieszenie bedzie wieksze, natomiast obroty silnika beda wyzsze co przejdzie na wieksze spalanie. To by sie zgadzalo gdyz ta moja M5 po zmniejszeniu predkosci maksymalnej z 340 na 200 zmienila prace silnika z 5-8tys obrotow na 7-8tys obrotow xD <- nie pamietam dokladnie wiec nie krzyczec, ale prawie caly czas miala maksymalny moment obrotowy pod noga ;) oczywiscie gra to gra, ale zasady fizyki bardzo zblizone.

Doświadczony Użytkownik Awatar JointoVicz
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8
    ja w e32 mialem most od automata chyba bo przed zmiana na 2 biegu odcinala przy 100 a po zmianie przy 120:) 3-140 po zmianie 160 :) 4 po zmianie 240... :D (na sniegu:D) co do opon to fotoradary policjantow chyba o tym nie wiedza i zawsze pokazuja jakby za duzo:) ale to moze byc wlasnie to:) czyli rozmiar felg i opon:) problem rozwiazany! od poczatku nie mowilem ze moje auto jest jakies lepsze szybsze od Waszych:) chcialem wyjasnic sprawe i jednak znalezli sie Ci ktorzy sie nie obrazili i wytlumaczyli sprawe naukowo!:D pozdro:D

tyle ze:
    skoro jadac 106 jade 100 przy dedykowanych kolach:)
    to z tymi jadac 120 mam dopiero 100? to chyba nie az taka roznica co?:) a z reszta :) sprawa wyjasniona:P psie fotoradary szybciutko podmieniaja kola i nie daja sie oszukac wrr.. w nastepnym tygodniu egzamin i odbieram prawko:D:D

ii jeszcze jedno:) ma ktos 3.0 w manualu?:> przy ilu (na liczniku) odcina wam poszczegolne biegi?:>
    Ostatnio edytowane przez JointoVicz ; 26-03-2011 o 08:15

Uprawnienia umieszczania postów