Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: DZIWNA SPRAWA.. 3.0 czy 3.5 ?..

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar JointoVicz
    BMW
    e32 EX 730 88' m30b30 r6 & e38 730i 95' m60b30 v8

DZIWNA SPRAWA.. 3.0 czy 3.5 ?..

Panowie:) krotka pilka:) wczoraj wycialem katy wstawilem strumiennice i autko troche sie odmulilo(przed tym zabiegiem ciagnela normlanie ale przy 1 i 2 biegu jakby ja "cos" zamulalo lekko czasami) No i z tego oto pwodu z kumplem postanowilismy sprawdzic ile mam do 100:) i wyszlo dosyc dziwnie:) 3.0 v8 95r w manualu zrobila...:

1 start (spalilem) 8.05
    2 start 7.22
    3 start 7.35

i co to oznaczac ma?... ze mam moze 3.5? jak to sprawdzic? moze ktos cos kombinowal kiedys z silnikiem a ja o tym niekoniecznie musze wiedziec?:) pali 20 litrow(niby jak na 3.0 to za duzo ale ja bucik ciagle...)

co o tym myslicie?:>

i druga sprawa ale nie chce zakladac osobnego tematu:)
    mam:
    -silnik m30b30 ze skrzynia i sprzeglem wyciagniete z e32 w naprawde dobrym stanie:)
    -przeplywke krokowy wiazke i komputer m30b30
    -most z cala belka tez od m30b30 z e32

ile mniej wiecej kosztowaloby mnie wsadzenie tego do e30? powiedzmy bude bym mial:) to mialby byc wozik do zabawy typowo zadnych przegladow i OC:P:) wypruc caly srodek:) i na majowke pojechac..:P zamknalbym sie w 2 tys zl?

pozdro!

BMW
    nikt nie ma manuala? nikt nie sprawdzal jak rozpedza sie jego auto? nikt nic nie wie?... nikt nie ma 3.0 ?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    wg danych M30B30 ma 9,4s do setki w manualu także albo masz cos ze stoperem albo ci licznik rabie w pizdu albo masz 3,5 a tak w ogóle to nawet mzdrowe 3,5 raczej nie zrobi 7,2 to lepszy czas jak seryjne 740 i 750 :)

BMW
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    wg danych M30B30 ma 9,4s do setki w manualu także albo masz cos ze stoperem albo ci licznik rabie w pizdu albo masz 3,5 a tak w ogóle to nawet mzdrowe 3,5 raczej nie zrobi 7,2 to lepszy czas jak seryjne 740 i 750 :)
    ja mam kolego e38 z m60b30 w manualu:) a nie e32 ;) m30b30 tez mialem w e32 w manualu i robilem lepszy czas niz ma napisane tam :)

e38:
    http://www.autocentrum.pl/dane-techn...0-i-218km.html

e32:
    http://www.autocentrum.pl/dane-techn...0-i-188km.html

i czas w e32 zrobilem lepszy i czas w e38:)

w obu aytach nie ma katow :) w e38 sa strumiennice a w e32 rurki byly:) moze to o to chodzi?... nie wiem:) nie mam zamiaru z nikogo robic debila tym bardziej na forum ludzi ktorzy maja takie same auta:) nie mam zamiaru nikogo czarowac nikomu nic wkrecac:) napisalem bo to tez dla mnie sie wydalo dziwne!:) jutro w toruniu na wyscigi pojade to moze nagram filmik:) powtarzam ze nie napisalem tego zeby kogos z debila robic:) wydalo mi sie dziwne wiec napisalem na forum ludzi ktorzy moga sie na ten temat wypowiedziec:) moje kola to 17stki bbs 245/45 zimowki:) nie palilem kapcia jak coniektorzy na starcie:) staralem sie skleic asfalt i nie tracic przyczepnosci na 2 biegu:) jezdze troche juz(wiem ze sa tu inni ktorzy jezdza 3x dluzej) ale o jezdzie mam pojecie:) o zmianie biegow i o ruszaniu:) tak czy inaczej nagram filmik przy okazji i sie wyjasni wszystko:) zmierze raz jeszcze:) sprawa dziwna:)

PROSILBYM JEDNAK O WYPOWIEDZENIE SIE KOGOS KTO MA E38 Z MANUALANA SKRZYNIA BIEGOW :) e34 i e32 automaty itd dziekuje za opinie:) bo 20 letni automat nie rowna sie sprawnej rece:) tak ja mysle:)
    Ostatnio edytowane przez JointoVicz ; 24-03-2011 o 11:13

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez JointoVicz Zobacz posta
    w obu aytach nie ma katow :) w e38 sa strumiennice a w e32 rurki byly:) moze to o to chodzi?... nie wiem:) nie mam zamiaru z nikogo robic debila tym bardziej na forum ludzi ktorzy maja takie same auta:) nie mam zamiaru nikogo czarowac nikomu nic wkrecac:) napisalem bo to tez dla mnie sie wydalo dziwne!:) jutro w toruniu na wyscigi pojade to moze nagram filmik:) powtarzam ze nie napisalem tego zeby kogos z debila robic:) wydalo mi sie dziwne wiec napisalem na forum ludzi ktorzy moga sie na ten temat wypowiedziec:) moje kola to 17stki bbs 245/45 zimowki:) nie palilem kapcia jak coniektorzy na starcie:) staralem sie skleic asfalt i nie tracic przyczepnosci na 2 biegu:) jezdze troche juz(wiem ze sa tu inni ktorzy jezdza 3x dluzej) ale o jezdzie mam pojecie:) o zmianie biegow i o ruszaniu:) tak czy inaczej nagram filmik przy okazji i sie wyjasni wszystko:) zmierze raz jeszcze:) sprawa dziwna:)

PROSILBYM JEDNAK O WYPOWIEDZENIE SIE KOGOS KTO MA E38 Z MANUALANA SKRZYNIA BIEGOW :) e34 i e32 automaty itd dziekuje za opinie:) bo 20 letni automat nie rowna sie sprawnej rece:) tak ja mysle:)
    Na oponach 245/45 R17 to nic dziwnego :) sa duzo za male wiec zmienia ci sie przelozenie - w tych warunkach zrob pomiar przyspieszenia od 0 do 115km/h (wskazanie predkosciomierza, z wliczonym przeklamaniem wskaznika) i bedziesz mial wynik bardziej wiarygodny, wtedy porownaj do danych fabrycznych.
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Vip Vip Awatar Dzuda
    BMW
    E32 735i ; MB 560 SEC 88'
    Zdzira :

Cytat Zamieszczone przez JointoVicz Zobacz posta
    3.0 v8 95r w manualu zrobila...:
    Tak czy inaczej jakoś nie widzę tego...

Banned
    BMW
    nie ma
    taki czas to nie wiem czy ma moje 740i ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar NegroEG
    BMW
    E32
    Blog
    15
    mhm a moze kolega jeszcze poda jakie ma opony ;) i na jakich felgach powinno wiele sie wyjasnic

Zaawansowany Użytkownik Awatar mati-e28
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    jakieś szybkie te m60.. u mnie w e34 m60b30 na 18 cali z automatem robi około 8 /8.5s pierwszą stówkę... kolegi kombi już troszkę wolniej tez m60b30.. czasy jakie podałeś dla serii siedem z tym motorem to raczej nie pasują... między głowicami pod przepustnica na bloku masz num i powinna być pój jakoś tam tez wybita w e34 tak mam i e38 m62 tez tam są 3.5 na pewno nie masz bo to m62 juz jest a to bys rozpoznał wiedz masz albo b30 albo b40 kolor wtryskiwacza dożo ci podpowie :D jeżeli są org..
    Ostatnio edytowane przez mati-e28 ; 23-03-2011 o 17:33

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Jaką metodykę pomiaru przyjąłeś? Czy to po prostu było mierzenie stoperem ze środka samochodu? To, że rozrzut pomiarów jest mały nie oznacza, że mierzysz wartość bezwzględną -- bo nie wiesz jaki jest błąd systematyczny.
    Pytasz o osiągi kolegów posiadających podobne auta -- tu na sposobie wykonania pomiaru można złapać 1s różnicy. Jak określisz sposób mierzenia, to możesz porównywać.

Lepszą metodą jest mierzenie choćby GPS-em, albo wyliczenie przyspieszenia na podstawie czasu przejazdu 100-120m ze startu zatrzymanego z fotokomórką (minimalizacja błędu systematycznego)
    100km/s to 26,6 m/s. Przy 8s do 100km/h przyspieszenie średnie wynosi 3,32m/s2 a dystans to 106,4m.

Profesjonalnie mierzy się dość drogim sprzętem i mimo wszystko błąd pomiaru wynosi 0,1 s (PerformaceeBox firmy Racelogic) no to stoperem masz dużo gorszą dokładność
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Uprawnienia umieszczania postów