-
Początkujący Użytkownik
E32 Problem z układem elektrycznym
ma ktoś może jakiś schemat bądź przerabiał osobiście temat oświetlenia wnętrza? u mnie nie działa nic i nie wiem za co się zabrać, skąd zacząć, gdzie szukać plusa by nie zaczynać od końca. przy podaniu +12v na górną lampkę pali się wszystko nie patrząc czy otwarte czy zamknięte. auto niedawno zakupione- wyciągnąłem z niego dziesiątki metrów kabli od alarmów, syren,czujników, "systemów" audio i innego tego typu chadziajstwa. Z pewnością jest to przeróbka z automatu na manual aczkolwiek zrobiona w stylu "byle jeździło". Staram się doprowadzić to do stanu na jaki zasługuje e32 i chciałbym zacząć od tego.
Druga sprawa to schemat instalacji audio- tak jak wspomniałem już wcześniej był tam "sałndsystem" który wywaliłem. musiałem wypruć połowę auta bo kable głośnikowe puścił ktoś w nienagannym stylu i w pełni profesjonalnie (do ostatniego momentu nie wiedziałem co to za kable bo wyglądało to tak jakby ktoś zostawił przedłużacz pod wykładziną),w tym miejscu pytaie- najprawdopodobniej brakuje mi czegoś pod siedzeniem z tyłu auta (tyczy się wiązki audio naturalnie). ilość przeciętych kabli przysparza ataku serca. Zabrałem się za przód auta (tj radio i kolory kabli przodu) ale szybko zauważyłem, że jeśli nie połączę tego co jest pod siedzeniem to nic nie gra. Schemat podłączenia radia dopadłem gdzieś w sieci i kolory z radia są podłączone tak jak być powinny.
Następna sprawa- gdzie szukać światła od wstecznego. auto ma manuala ale o białym światełku z tyłu można tylko pomarzyć.
No i kwestia licznika... przebieg ogólny stoi jak wryty (pomijam kwestie wyświetlacza od biegów, który mnie strasznie irytuje bo po co coś czego nie ma). przebieg dzienny działa ale w momencie gdy zgaszę auto i kluczyk jest w pozycji zero przebieg dzienny zanika.
Uprawnienia umieszczania postów