Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: Potrzebuje porad- uk³ad ch³odzenia, ch³odnica, ogrzewanie

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar dOOm_PL
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Sk±d
    Przemy¶l

Exclamation Potrzebuje porad- uk³ad ch³odzenia, ch³odnica, ogrzewanie

Witam

Wiem, ¿e postów o tym by³o miliony ale w ¿adnym jako¶ nie znalaz³em odpowiedzi na to co mnie meczy- otó¿ moja e38 cierpi z uk³adem ch³odzenia.
    1. Mam ma³y wyciek z ch³odnicy- zaraz przy ukl odpowietrzania i teraz chcê kupic nowa i tutaj 1 problem- jest tego mnóstwo na necie od 220 do 560 orygina³ Behr'a. ma ktos zamiennik do tego modelu? jaki jest jako¶ciowo? zastanawiam sie czy siê na niego nie skusiæ...
    2. Problem z ogrzewaniem- z górnych kratek leci mi zimne powietrze- z tylu dla pasa¿erów jest ciep³e (chocia¿ te¿ nie jest takie jak np u mnie w starym polo:/ ogrzewanie na nogi leci cieplejsze... Jak dobrze przygazuje to z kratek na górze idzie cieplejsze ALE nie gor±ce itd... (tak ma byæ czy sie niepotrzebnie martwiê?
    3. ca³y czas mam taki problem ze wyskakuje mi komunikat ze malo p³ynu- odkrecam korek i jest juz ok woda "wraca". Czy to jest objaw zapowietrzenia? Mówie o odkreceniu na wy³aczonym silniku...
    jaka jest szansa ze przez taka ma³a nieszczelno¶æ bêdzie sie zapowietrza³ uk³ad? czy problemu powinienem szukac gdzie indziej??
    4. Przy jak juz bêde wymienia³ ch³odnice warto kupiæ srodek do p³ukania uk³adu ch³odzenia?? Boje siê, ¿e nagrzewnica mo¿e byc "brudna z osadu" i chcia³bym ja troche przep³ukaæ bonie chcê rozbebeszaæ ca³ego ¶rodka zeby sie dostaæ do nagrzewnicy...
    Kto¶ ma do¶wiadczenie z tymi ¶rodkami?? s± bezpieczne?? bo nie chcê go rozszczelniæ...:/

PS: silnik ³apie normalna temperatuje i nie idzie ani do góry ani do do³u.
    Ostatnio edytowane przez dOOm_PL ; 14-03-2011 o 18:09
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar MariuszE38
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    Sprzedane
    Sk±d
    Toruñ
    Je¶li masz nieszczelny uk³ad ch³odzenia to nigdy go nie odpowietrzysz.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2010
    BMW
    BY£O E31 -850i 1991r, 740D E38 2000r . Obecnie 4x4 pajero ... szukam BMW
    Sk±d
    Elbl±g
    Cytat Zamieszczone przez dOOm_PL Zobacz posta
    Witam

Wiem, ¿e postów o tym by³o miliony ale w ¿adnym jako¶ nie znalaz³em odpowiedzi na to co mnie meczy- otó¿ moja e38 cierpi z uk³adem ch³odzenia.
    1. Mam ma³y wyciek z ch³odnicy- zaraz przy ukl odpowietrzania i teraz chcê kupic nowa i tutaj 1 problem- jest tego mnóstwo na necie od 220 do 560 orygina³ Behr'a. ma ktos zamiennik do tego modelu? jaki jest jako¶ciowo? zastanawiam sie czy siê na niego nie skusiæ...
    2. Problem z ogrzewaniem- z górnych kratek leci mi zimne powietrze- z tylu dla pasa¿erów jest ciep³e (chocia¿ te¿ nie jest takie jak np u mnie w starym polo:/ ogrzewanie na nogi leci cieplejsze... Jak dobrze przygazuje to z kratek na górze idzie cieplejsze ALE nie gor±ce itd... (tak ma byæ czy sie niepotrzebnie martwiê?
    3. ca³y czas mam taki problem ze wyskakuje mi komunikat ze malo p³ynu- odkrecam korek i jest juz ok woda "wraca". Czy to jest objaw zapowietrzenia? Mówie o odkreceniu na wy³aczonym silniku...
    jaka jest szansa ze przez taka ma³a nieszczelno¶æ bêdzie sie zapowietrza³ uk³ad? czy problemu powinienem szukac gdzie indziej??
    4. Przy jak juz bêde wymienia³ ch³odnice warto kupiæ srodek do p³ukania uk³adu ch³odzenia?? Boje siê, ¿e nagrzewnica mo¿e byc "brudna z osadu" i chcia³bym ja troche przep³ukaæ bonie chcê rozbebeszaæ ca³ego ¶rodka zeby sie dostaæ do nagrzewnicy...
    Kto¶ ma do¶wiadczenie z tymi ¶rodkami?? s± bezpieczne?? bo nie chcê go rozszczelniæ...:/

PS: silnik ³apie normalna temperatuje i nie idzie ani do góry ani do do³u.

Mam podobnie tyle ¿e u mnie na chwile obecn± nie widaæ ¿adnego wycieku...

Jest jaka¶ opcja ¿eby sprawdziæ szczelno¶æ uk³adu ????

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Przemy¶l
    Cytat Zamieszczone przez MariuszE38 Zobacz posta
    Je¶li masz nieszczelny uk³ad ch³odzenia to nigdy go nie odpowietrzysz.
    Ok tylko jeszcze sprawa czy wy¿ej wymienione objawy to skutek zapowietrzenia? I wyciek jest naprawde niewielki- to jest raptem pare sp³ywaj±cych kropli na 100km...
    I druga sprawa czy ma ktos jakie¶ do¶wiadczenia z ch³odnicami np. z POLCAR'a?? jes ich tam troche i ró¿ni± siê cen±...

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar bogdanbruzda
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e38
    Sk±d
    Trzebinia
    Cytat Zamieszczone przez dOOm_PL Zobacz posta
    ................
    Kto¶ ma do¶wiadczenie z tymi ¶rodkami?? s± bezpieczne?? bo nie chcê go rozszczelniæ.....
    ad1. zmienia³em ostatnio i kupi³em w ¶rodku podanego zakresu cenowego, dobrze pasuje problemów nie by³o, problemy by³y ze starymi opaskami i odkszta³conymi ze staro¶ci wê¿ami; dokupi³em takie szerokie mocne opaski (prawie 2 cm) wymieni³em i jest atom, nic ju¿ nie kapie.

ad2. gdy zakoñczy³em prace, a uk³ad by³ jeszcze zapowietrzony, bo normalnie wlaæ ju¿ nie mo¿na by³o (brakowa³o oko³o 2 litrów p³ynu) to te¿ ciep³e powietrze nie lecia³o, mimo ¿e temperatura nawiewu na 32 stopnie by³a ustawiona.

ad3. jak dla mnie trochê dziwne to wracanie wody, uk³ad ch³odzenia musi byæ szczelny, inaczej bêd± problemy, bo wszystko przy ni¿szym ci¶nieniu wcze¶niej siê zaczyna gotowaæ; mo¿e kolega ma sporo powietrza w bloku silnika i po odkrêceniu korka nagrzane powietrze wypycha ciecz; przy szczelnym uk³adzie po wymianie ch³odnicy, nie by³em w stanie wlaæ tyle ile wyla³em, po nagrzaniu i wystudzeniu silnika wsysa p³yn do uk³adu i wtedy dolewam ratalnie (4x ~0,6L) i teraz mam bilans na zero (8L wylanych i 8 wlanych) dodam ¿e chyba z powodu nieszczelno¶ci w uk³adzie, u kolegi móg³ zosta³ zaburzony cykl zasysania cieczy po wystygniêciu, do uk³adu i st±d problem.

ad4. by³bym ostro¿ny ze wszelkiej ma¶ci ¶rodkami do czyszczenia, czy musztardami do usuwania nieszczelno¶ci, gdy siê chcê szk³em pupê wytrzeæ, czêsto robi± siê wiêksze problemy; kiedy¶ prawie wla³em do silnika jakie¶ pa¶ci do uszczelniania bo mechanikowi nie chcia³o siê simeringu na wale wymieniaæ, w starym samochodzie (stwierdzi³ ¿e bêdzie szybciej i taniej), na szczê¶cie kolega mnie odwiód³ od tego pomys³u, powiedzia³ krótko, simering jest od tego by olej trzyma³, mechanik od jego wymiany, a uk³ad olejowy ma pracowaæ na oleju bez ¿adnych dodatków, dodam ¿e po normalnej naprawie 200 tysiêcy jeszcze nim przejecha³em, nie wiem czy po dodatkach by siê to uda³o . Wiêc dlatego nie polecam dróg na skróty, bo mo¿e byæ pod górê, czasem bardzo. Nagrzewnica prawdopodobnie nie grzeje, bo nie ma w niej p³ynu.

Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    Sk±d
    Przemy¶l
    Ok. dziêki za odpowiedz:) Czekam na wyp³atê i wymieniam:)
    Jak wymienie to napiszê jak wygl±da sytuacja- mo¿e komu¶ siê jeszcze przyda.
    PS: wyciek u ciebie te¿ by³ niewielki czy raczej spory?

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar puchacz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    740d e38
    Sk±d
    Warszawa-Stockholm
    Jak najbardziej popieram Bogdana w stosowaniu tego typu specyfikow . Mozna sobie narobic wiecej zlego niz dobrego.pozdrawiam

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar bogdanbruzda
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e38
    Sk±d
    Trzebinia
    [QUOTE=PS: wyciek u ciebie te¿ by³ niewielki czy raczej spory?[/QUOTE]
    na mojej starej ch³odnicy kapa³o trochê, oceni³bym ¿e po je¼dzie tak z 50-100ml pod samochodem, gdy posta³ - ale raczej uk³ad siê nie zapowietrza³, co prawda dolewa³em p³ynu :-)
    po wymianie, trochê jeszcze by³o widaæ wycieki, ale to ju¿ ¶ladowe ilo¶ci, w±skie opaski na starych odkszta³conych wê¿ach kiepsko trzymaj± - uk³ad siê nie zapowietrza³, nawet nie dolewa³em.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    e38 740iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Mam za³o¿on± ch³odnice z POLCARu albo podobnej polskiej firmy, bo ju¿ nie pamiêtam. Nowa, jakie¶ 240z³ kosztowa³a. Co do jako¶ci: pierwszy rok spoko, natomiast jaki¶ czas temu zaczê³o siê s±czyæ z boku na zimnym silniku. Wla³em ¶rodek do uszczelniania ch³odnic i wyciek usta³. To ju¿ drugi rok bêdzie jak j± posiadam. My¶lê, ¿e ze wzglêdu na cenê to warto, masz gwarancje w razie czego.
    Chcia³bym umrzeæ jak mój dziadek, we ¶nie, a nie w panice jak jego pasa¿erowie..

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    m60b40
    Sk±d
    ZGY!
    ~mowiac o chlodnicach nazwe to dwu-czesciowych, gdzie aluminium jest okute plastikiem po bokach, czasami jak sie delikatnie saczy lub poci zagiac takie aluminiowe cypelki, ktore widac na laczeniu z plastikiem, mi to pomoglo, objaw byl taki, ze jakby sie chlodnica troszke rozszczelnila, pozaciskalem i ustalo, heh teraz po malej stluczce, saczy sie przy kraniku wyrownawczym :/

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •