Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: jak zdj±æ boczki z Airbagiem?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar brunoz
    Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11

jak zdj±æ boczki z Airbagiem?

witajcie,

przeszukiwa³em zasoby internetu na temat zdejmowania przednich boczków w e38, ale nie znalaz³em nigdzie informacji, czy te same procedury dotycz± wersji z bocznymi poduszkami powietrznymi. Nie chcia³bym niczego zepsuæ, a ju¿ na pewno nie chcia³bym dostaæ poduszk± w twarz..

Chcê zdj±æ boczki, bo bêdê zmienia³ g³o¶niki na trochê lepsze.

A drugie pytanie - czy da siê wymieniæ/zdemontowaæ z ca³o¶ci ten fragment boczku, w którym jest w³a¶nie os³ona g³o¶nika? U mnie s± szare skóry a to co¶ jest czarne... Jako¶ mi nie pasuje i zastanawiam siê nad wymian± na szare. Ca³ego szarego boczka z airbagiem jako¶ nie znalaz³em..

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Poduszka jest przykrêcona do drzwi, a w boczku jest tylko naciête miejsce by poduszka mia³a gdzie "wyj¶æ"
    ¦ci±ga siê go tak samo jak boczek bez airbagu.
    Generalnie boczek mo¿esz roz³o¿yæ na czê¶ci pierwsze wiêc mo¿esz pokombinowaæ z kolorami.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    OK. Dziêki za info. Jutro bêdê kombinowaæ :-)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    A boczek ¶ci±ga siê bardzo prosto, na pocz±tku wyjmujesz doln± lampkê i odpinasz od niej kosteczkê, pó¼niej wystarczy odkrêciæ klamkê (¶rubka na torks pod plastikow± za¶lepk±), a pó¼niej od do³u i z brzegów lekko odrywasz boczek od drzwi, pó¼niej dosyæ mocno trzeba szarpn±æ za uchwyt otwierania i jak wyskoczy z zatrzasków to do góry ca³o¶ci±. Na koniec odpinasz kostki które bêdziesz widzia³ po odchyleniu boczka i ju :)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar puchacz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    740d e38
    Sk±d
    Warszawa-Stockholm
    na youtube jest caly filmik na ten temat:-)

Do³±czy³
    Mar 2011
    BMW
    E38 740iA
    Sk±d
    Katowice
    Blog
    11
    Boczki zdejmowa³em dzisiaj a¿ dwa razy... Tak mi siê to spodoba³o. ¯art.

Faktycznie jest tak prosto. Dziêkujê za porady :-)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar djbinek
    Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    E38 1998 2,8
    Sk±d
    Toruñ / Cork
    Blog
    5
    A Przy zamkniêtych drzwiach kto¶ ¶ci±ga³ boczek? Bo nie dzia³a mi klamka wewn±trz i z zewn±trz ;/
    http://images39.fotosik.pl/1409/23eb23dcf7ac91cb.jpg
    facebook.com/djbinek
    chomikuj.pl/djbinek

Vip Vip Awatar Jakub
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    BRAK
    Sk±d
    Wlkp.Zduny k.Krotoszyna
    Z tego co mi wiadomo mo¿na ale do zadañ ³atwych to nie nale¿y,, To ta klamka co poprzedni 'w³a¶ciciel' urwa³ ?? Je¶li tak to mo¿e ³atwiej by³o by drzwi odryglowaæ z zewn±trz wyci±gaj±c ( wy³amuj±c) resztê klamki-tak musisz daæ now±. Chyba ¿e s± inne sposoby ;)

B.-±d¼ M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedy¶ kupiê ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar djbinek
    Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    E38 1998 2,8
    Sk±d
    Toruñ / Cork
    Blog
    5
    Tak, to te drzwi gdzie wymienia³em klamkê. Gdzie¶ czyta³em, ¿e mo¿na odkrêciæ t± ¶rodkow± klameczkê, odgi±æ boczek i zerkn±æ do ¶rodka. Nie wiem co tam mog³o sie zepsuæ w ¶rodku, mo¿e linka siê urwa³a?
    http://images39.fotosik.pl/1409/23eb23dcf7ac91cb.jpg
    facebook.com/djbinek
    chomikuj.pl/djbinek

Vip Vip
    Do³±czy³
    Feb 2010
    BMW
    E38 728i 95`
    Sk±d
    SC CZÊSTOCHOWA
    Ja mia³em tak± historiê po zesz³ej zimie. Zamek prawy przód zamarz³, brak reakcji na jedn± i drug± klamkê, linki trzyma³y , natomiast sam zespó³ zamka przycina³ siê.
    Metoda:
    Zdejmujemy klameczkê wew ( za¶lepka plus krzy¿ak ) zdejmujemy z linki, szyba na dó³ i wtedy zdejmujemy t± listwê przy szybie plus kilka ko³ków plastikowych w górnej warstwie boczku, jest to na tyle elastyczny element ¿e jak zrobisz to ostro¿nie to go nie stracisz a dostêp do zamka co prawda ograniczony ale zawsze bêdziesz mia³, nim co¶ poci±gniesz zapal sobie i przyjrzyj dok³adnie co jak dzia³a i siê drzwi otworzy, wtedy ameryka . Wyci±gasz zamek ( 3 ¶ruby o ile dobrze pamiêtam torx ) , olej smarowanie rozruszanie i bêdzie dzia³aæ, mi po takiej operacji zamek dzia³a bez problemu ponad rok ale muszê go ponownie zakonserwowaæ ale na temat konserwacji proszê o wypowied¼ kogo¶ kto siê na tym zna.
    U mnie jedyna strata z tego tytu³u to minimetr kw zniszczonego boczku w miejscu zgiêcia i dwa dni nerwów

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •