Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: komputer a spalanie // dwa rozne jezyki komputera

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Mi m30b30 w trasie do 100 pali ok 10 - 11. Przy jeździe z pedałem w podłodze i prędkością do 170 to max spalanie to 16. A w mieście w mrozy dochodzi do 25 ale w lecie spokojnie to 17 a normalnie to ok 20.
    Jak gaz jest źle ustawiony to obc przekłamie.
    Jak dostaje za dużo gazu to wynik zaniży.
    Jak dostanie za mało gazu to wynik zawyży.
    To wynika z liczenia czasu wtrysku przez obc, który go sumuje. Ilość paliwa co leci do cylindrów zależy od czasu otwarcia wtrysku bo ciśnienie jest stałe.
    Jak jest za bogata mieszanka na gazie to komputer benzyny skraca czas wtrysku aby uzyskać mieszankę stechiometryczną, przez co na obc jest mniejsze spalanie.
    Jak jest uboga to wydłuża czas wtrysku benzyny a obc pokazuje więcej.

Regulator ciśnienia paliwa nie wpływa na gaz.

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    Benzyna to benzyna na gazie będzie zawsze słabszy na sekwencji najmniej prawie odczuwalnie a 2 złote zostaje w kieszeni
    Nie wiem kolego ale ja po obserwacji OBC na Programie 03 stwierdziłem że najoszczędniej jeździć do 80km/h jazda na tempomacie daje dodatkowo trochę większa oszczędność i przy 80kmh wyniki są od ok. 6 do maks 10
    A przy 100km od 11 do 14l. I tu mam pytanie czyli kolego teoretycznie wskaźniki spalania przy sekwencji spalanie Litry na godzinę oraz litry na 100km działają poprawnie? na liczniku i OBC ? Bo ja sobie dodawałem ten litr lub dwa do tego odczytu wiedząc że gazu spala się więcej niż benzyny w tym przypadku dodaje się czy wynik jest już na gotowo i rezultat jest rzeczywisty?

Co Do dwóch różnych języków na OBC i liczniku jak mi się to pojawiło problem rozwiązałem tak jak napisałem wyżej być może jednoraki efekt da reset samochodu ale ja zrobiłem to w sposób opisany przez siebie.
    Ostatnio edytowane przez ManiacDrifting ; 11-03-2011 o 19:12

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Jest na gazie słabszy ponieważ na sekwencji gaz wypiera tlen z kolektora. Najlepszymi instalacjami są instalacje z wtryskiem gazu ciekłym. Obserwuje się wzrost osiągów w porównaniu z pb.

Licznik bierze informację o spalaniu z obc.

Teoretycznie obc powinien pokazywać lekko większe spalanie na lpg bo traci lekko na mocy przy mieszance stechiometrycznej.
    Poza tym nasze instalacje gazowe nie są do końca precyzyjne i nie da się fizycznie dawkować gaz jak powinno i zawsze będą odchyłki od regulacji co skutkuje przekłamaniem w spalaniu w obc.
    Wystarczy, że zmieni się ciśnienie na dworze i już jest inne ustawienie. Przepływomierz klapowy mierzy tylko przepływ a nie masę powietrza. Objętość jest taka sama a gęstość inna. Dlatego wprowadzili przepływomierze z gorącym drutem. Zauważcie jaka jest różnica w jeździe w zależności od gęstości powietrza w silnikach z klapą.

Moim zdaniem przy sekwencji dobrze ustawionej spalanie na obc powinno być lekko niższe od rzeczywistego.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Nie wzielem pod uwage wlasnie tego co teraz napisaliscie. Przeciez OBC pokazuje spalanie dla benzyny. Czyli jak pokazal mi 12.5 benzyny to gazu wychodzi + te 20% = 15 litrow. Czyli wychodzi na to ze wszystko gra, ale:

"Jak gaz jest źle ustawiony to obc przekłamie.
    Jak dostaje za dużo gazu to wynik zaniży."

Czyli moj dostaje za duzo gazu i wynik zaniza? To w koncu OBC potrafi pokazac spalanie dla gazu rowniez czy pokazuje dla beny?

"Przy jeździe z pedałem w podłodze i prędkością do 170 to max spalanie to 16"

Czyli tak jak do wrocka teraz lecialem 16 mi spalila.. Wiec tu sie niby zgadza.

Co do komputera. Jak dacie GUZIK + PRZEKRECENIE STACYJKI W POZ 1 = po 10 sekundach zmienia sie oba jezyki. Jak dacie PRZEKRECENIE STACYJKI W POZ 1 + GUZIK + ODKRECENIE STACYJKI + PRZEKRECENIE JEJ SPOWROTEM W POZYCJE 1 = Zmiana jezyka tylko na OBC ^_^ Nie wiem dlaczego ale testowalem dzisiaj kilka razy.

Co do wskaznikow to wskazowka pokazuje mi powiedzmy 12 to komputer mowi ze spala 10.5. Wiec jest roznie, ale zawsze komputer pokazuje mniej od wskazowki. A przeciez wskazowka bierze wskazania z komputera wiec dlaczego to sie rozni?
    Ostatnio edytowane przez Aru89 ; 11-03-2011 o 20:40

Doświadczony Użytkownik Awatar ManiacDrifting
    BMW
    E32 735iAL...
    jak masz pełny obc to wpisz 02 bo to spalanie na 100km i wtedy pokrywa sie z odczytem z licznika a na 03 jest inny bo to odczyt na godzine spalanego paliwa. Ja z tego co napisał seban to zrozumiałem że obc powinien pokazać rzeczywiste wartości również przy jeździe na gazie z możliwością małej pomyłki.

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Rzeczywiste spalanie pokarze ale tylko przy instalacjach sekwencyjnych bez doliczonych 20 % i poprawnie ustawioną instalacją, no chyba, że skalibrujesz obc do gazu.

Zaawansowany Użytkownik Awatar koNik_N
    BMW
    1989 E32 750i, 1974 E3 2500, 1976 E12 535i
    mi przy takiej jeździe, 90 - 100 M30B30 pali ok 11-13 litrów gazu. Sprawdź przede wszystkim sonde lambda... 15-16l to mi pali przy delikatnej jeździe po Krakowie...
    '59 GAZ 21 | '66 W108 5.6 | '69 W108 280SEL | '72 BA3 2101 1200s | '74 BMW E3 2500 | '76 BA3 2103 1.8iSk | '76 BMW E12 535i | '79 GAZ 24 | '89 Volvo 740 2.3 GLE | '89 BMW E32 750i | '96 Volvo 960 3.0

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Polonez Caro
    Hmm kupilem rok temu sonde, ale moze juz padla.. Jak moge sonde sprawdzic?

Po miescie mam 20-22 wiec jak mowisz, ze Ci lyka 15-16 to rzeczywiscie cos nie tak ^^

Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Aby sprawdzić sondę najlepiej podpiąć pod kompa. Poza sondą sprawdzisz inne rzeczy.
    Jak nie masz kompa to ze sprawdzeniem jest trochę zabiegów. Trzeba się dostać do sterownika silnika. Rozkręcić kość co się do niego wpina, aby dało się bez kaleczenia przewodów dotknąć miernikiem dwóch konektorów w kości.
    Piny są ponumerowane.
    Między 28 a 10 pinem należy zmierzyć napięcie z miernikiem ustawionym na pomiar napięcia w przedziale do 2V.
    Odpalić silnik i obserwować jak się to napięcie zmienia.
    Na zimnym silniku będzie stało. Po ok 2 minutach zacznie falować. Po ok 5 min powinna pracować w prawie pełnym zakresie ( 0,05 - 0,85 ).
    Jak po dobrym zagrzaniu silnika nie pracuje w pełnym zakresie to znaczy, że jest jakiś problem ale nie oznacza uszkodzenia sondy.
    Kolejnym testem jaki trzeba wykonać jest gwałtowne wkręcenie silnika na wysokie obroty i zobaczenie jak się zmienia napięcie.
    W momencie dodawania gazu powinno rosnąć do 0,8 a w momencie puszczenia gazu powinno szybko spaść do 0,05 i utrzymywać się do momentu obrotów biegu jałowego.
    Jak napięcie na sondzie stoi w miejscu na napięciu 0,7 to oznacza, że mieszanka jest za bogata - powodem może być zabrudzony silniczek "krokowy" lub mocno zabity filtr powietrza, ewentualnie lejący wtrysk, uszkodzony czujnik temp, przepływomierz.
    Jak napięcie jest na poziomie 0,05 to oznacza, że może być uszkodzona sonda ale nie musi ( jak napięcie nawet na chwilę nie wzrośnie przy gwałtownym gazowaniu ), dostaje za mało paliwa, łapie lewe powietrze, uszkodzony czujnik, brak spalania w cylindrach.
    Przyczyn może być wiele.
    Najważniejsze żeby sonda zmieniała napięcie na wolnych obrotach w pełnym zakresie i w miarę szybko ( zmiana w ciągu 3 max 4 sekund z wartości max do min ) To nie wyklucza uszkodzonej sondy - test z gazowaniem jednoznacznie jest w stanie wykazać sprawność sondy. Jak napięcie rośnie szybko do 0,8 i szybko spada do 0,05 to oznacza że jest ok i najlepiej jej nie ruszać bo sondy uniwersalne są uniwersalne - jak coś do wszystkiego to do niczego. Sondy mają swoje otworki które w zamienniku muszą być ułożone w taki sam sposób jak w oryginale. W zależności od odległości sondy od głowicy jest inne ułożenie i kształt obudowy. Zastosowanie innej powoduje przekłamania.

Spalanie 22 to jest ok
    Aby osiągnąć w mieście 16 l to trzeba się toczyć a nie jechać ( jak emeryt w tico )
    Przy normalnej i dynamicznej jeździe to normalne.
    Jak masz koła 17" i szerokość 245 to tym bardziej spalanie będzie większe nawet o 2 3 litry.

Zaawansowany Użytkownik Awatar tom_0808
    BMW
    7 E32 3.5iL, 1991, automat.
    dzisiaj z ciekawosci podczas jazdy chcialem zobaczyc spalanie a tu ciekawostka 28l :) wlaczam test 2 i pokazuje 13 i zmienia, nawet doszedlem do spalania ze stala predkoscia 80km/h 9l ale to w tescie 2 a w obc (przycisk verb) 21l i powoli, powoli zmniejszalo sie o 0.1, nie mam pojecia co to jest czy to obc juz szwankuje.

Uprawnienia umieszczania postów