kolego ta sonda na pewno jest zła, mówię dokładnie o takiej 506, wczoraj ją zakładałem u mojego gazownika, a potem przełożyłem na próbę sondę od niego. Na tej "naszej" parametr CO2 oscyluje do 0,4 CO2 a na tamtej oscylował tak jak powinien, przypadek? Gazownik ten też ma BMW i mówił mi ze długo walczył zanim w końcu kupił działający oryginał używany... ponoć w katalogach są błędy a sonda ta którą katalog podaje na zamiennik jest innego typu niż oryginał...
wiem że to brzmi jak urban-legend ale widziałem na własne oczy że na innej sondzie jest ok a na tej nie... owszem ona pięknie oscyluje, ale jej charakterystyka jest źle dobrana do M30... podepnij sobie z ciekawości auto pod analizator jak masz możliwość, jazda na takiej sondzie to niestety możliwość utraty dowodu a poza tym na benzynie mieszanka jest za bogata, istnieje możliwość że zmywany jest film olejowy z gładzi cylindrów... no nic, ja tak tego nie zostawie, a auto też mi chodzi dobrze, równiutko i płynnie rozwija moc, ale niestety spaliny nie są ok (od razu dodaje że auto nie bierze mi praktycznie zupełnie oleju (dolałem może z 0,2l na 10 tys km i to bardziej dlatego że mnie korciło niż z konieczności..)...