Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Praca cylindrów M62B44, interpretacja błedów

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Podlacz rano auto i odpal, wtedy zobacz co dzieje sie z lambdami, najprawdopodobniej beda staly w miejscu na bogatej mieszance lub na ubogiej, po rozgrzaniu beda falowaly dobrze, pytanie ile czasu potrzebuja na rozgrzanie, bo powinny pracowac w prawidlowym zakresie po ok 2 minutach, sprawdz tez 8 wykresow pracy cylindrow i pokaz wyniki, na zimnym.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Vip Vip Awatar dealer25
    BMW
    e66 750Li
    dzisiaj z rana podłączyłem się pod kompa na zimnym silniku i oto wynik z pierwszych 3 minut (sondy stoją w miejscu)
    http://www.youtube.com/watch?v=oahfuyZO0VQ

i kolejne 2 minuty

http://www.youtube.com/watch?v=1OzyhkjYgX8 (sondy dalej stoją w miejscu i po chwili zaczynają delikatnie falować)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    735 M62TUB35
    Narazie sondy bym odpuścił i szukał powodów w lewym powietrzu. Wykresy z pracy cylindrów masz kiepskie. Jak auto zimne mogą być duże wskazania ale jak się rozgrzeje powinny byc minimalne im mniej tym lepiej. Sondy zawsze zdążysz podmieniać.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Witam

Odświerze temat. Też mam od jakiegoś czasu problemy z telepiącą się budą na zimnym silniku. Poprzednim razem miałem błąd z prawyą sondą za katalizatorem. Założyłem nowy katalitator (bo porzednio go nie było). Niestety dalej telepie. Podłączyłem INPe i w trybie bierzącym w lewej sądzie za katalizatorem wskazuje mi !3.01V. Po 3 min auto się uspokaja, ale wskazanie pozostają takie same Prawa strona stoji idalnie w miejscu. Co poradzicie?

Błędy silnika:
    12 Lambda probe rear cat.
    10 Lambda probe rear cat.
    29 LR-Adaption additiv per Time Bank 2
    28 LR-Adaption additiv per Time
    14 Oxygen sensor-Heater rear cat.

Jakiś czas temu sprawdzałem świece, niektóre były zaolejone. Sprawdzałem "lewe powietrze", ale nie odczułem żadnych większych zmian w pracy silnika.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez seban123 Zobacz posta
    Zrób porządek z układem chłodzenia i później pokasuj błędy oraz adaptację.
    Przejedź kilkadziesiąt kilometrów i jeszcze raz odczytaj błędy.
    105 stopni to trochę za dużo jak na temperaturę silnika. Dlatego może łapać błędy.
    Błąd z napisem sonda nie oznacza uszkodzonej sondy. Tylko że może mieć momentami odczyt poza zakresem spowodowany złym spalaniem mieszanki, za małymi luzami zaworowymi w momencie przegrzania silnika ( hydro też ma swoją tolerancję a od ciepła luz się kasuje ), złym ciśnieniem paliwa, uszkodzonym wtryskiwaczem, uszkodzoną cewką lub świecą, uszkodzonym przepływomierzem, brudną przepustnicą lub silniczkiem krokowym, złej jakości paliwem, przekłamującym czujnikiem temperatury, łapaniem lewego powietrza lub jego brakiem od brudnego filtra.
    Powodów możliwych jest całe mnóstwo.
    Sprawdź wiskozę.

Co do wykresu to napisałem sprawdź świece, cewki i lewe powietrze.
    dla tego silnika 105 stopni jest ok , nawet i więcej np 110

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez mik231 Zobacz posta
    ciekawy problem mam ten sam ( te same bledy i podobny wykres) spalanie mam na poziomie 10-14l .,.... taka ciekawostka u mnie silnik pracuje rowno nie strzela nie faluje, temperatura pracy 108-113 ... wymienilem wszystko z zakresu chlodzenia silnika ( lacznie z uszczelkami pod glowicami) i temeratura nie spadla jezdze tak od 2 lat i nic sie nie dzieje z temperatura. tez mam m62b44 '96r
    ok 105 stopni to standardowa temp tego silnika, natomiast przy 113 mechanicznie otwiera się termostat, co może oznaczac że zasniedzial ci wtyk/gniazdo od termostatu (grzalki w nim) i auto nie reguluje dynamicznie temperatury silnika

najlepiej obserwować jak podczas jazdy się zmienia w czasie wykres temperatury na podpietym testerze obd - ja do tego używam adaptera bluetooth i komórki android + aplikacja torque pro - to wystarczy

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez Danek25 Zobacz posta
    Narazie sondy bym odpuścił i szukał powodów w lewym powietrzu. Wykresy z pracy cylindrów masz kiepskie. Jak auto zimne mogą być duże wskazania ale jak się rozgrzeje powinny byc minimalne im mniej tym lepiej. Sondy zawsze zdążysz podmieniać.
    ja też stawiam na lewe powietrze i od tego zaczął. to bolączka tych silników, tylko trzeba robić po całości - jakieś 700zl części + robocizna

jak zdiagnozowac i co wymienić szukaj w innych moich postach i na forum - walkowane wiele razy

...oczywiście mogę nie mieć racji :-D

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez chiken Zobacz posta
    Witam

Odświerze temat. Też mam od jakiegoś czasu problemy z telepiącą się budą na zimnym silniku. Poprzednim razem miałem błąd z prawyą sondą za katalizatorem. Założyłem nowy katalitator (bo porzednio go nie było). Niestety dalej telepie. Podłączyłem INPe i w trybie bierzącym w lewej sądzie za katalizatorem wskazuje mi !3.01V. Po 3 min auto się uspokaja, ale wskazanie pozostają takie same Prawa strona stoji idalnie w miejscu. Co poradzicie?

Błędy silnika:
    12 Lambda probe rear cat.
    10 Lambda probe rear cat.
    29 LR-Adaption additiv per Time Bank 2
    28 LR-Adaption additiv per Time
    14 Oxygen sensor-Heater rear cat.

Jakiś czas temu sprawdzałem świece, niektóre były zaolejone. Sprawdzałem "lewe powietrze", ale nie odczułem żadnych większych zmian w pracy silnika.
    lewe powietrze sprawdzaj na testerze (korekty STFT,LTFT)

z ostatniego błędu dodatków wygląda że jeszcze masz walnieta grzalke sondy, stąd na zimnym też może być taki objaw (bo daje inna mieszankę niż powinna być)

sondy polecam boscha uniwersalne- są 2x tańsze a też oryginał - w katalogu znajdziesz która
    Ostatnio edytowane przez shebi ; 19-02-2013 o 00:15

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Cytat Zamieszczone przez shebi Zobacz posta
    lewe powietrze sprawdzaj na testerze (korekty STFT,LTFT)

z ostatniego błędu dodatków wygląda że jeszcze masz walnieta grzalke sondy, stąd na zimnym też może być taki objaw (bo daje inna mieszankę niż powinna być)

sondy polecam boscha uniwersalne- są 2x tańsze a też oryginał - w katalogu znajdziesz która
    Podłączyłem autko ponownie pod komputer.
    1. Z początku chodzi normalnie, podwyższone obroty itp.
    2. Kiedy obroty spadają po kilku sekundach zaczyna się taniec. Sonda za katalizatorem (lewy) wychodzi po za wykres, w rough 6 z 8 cylindrów przekroczona jest skala (średnio !1200). Po około 3-4 min jest już ok.
    3. Wskazania rough normują się, wskaźnik sondy pokazuje 3V przy 55 stopniach.
    4. W pewnym momencie czkawka, zwiększają się obroty na 3 sekundy, rough znowu 1200
    5. Przy 65 stopni sonda (lewa) za katalizatorem ożywa i do samego końca trzyma 0.45V
    6. Od 70 stopni rough już można powiedzieć w normie wskaźniki max do 80

Wskazania HLM max 15 na wolnych obrotach choć czytałem że tutaj powinno chyba mierzyć się pod obciążeniem.

Błędy:
    Lambda probe rear cat.

Na odpalonym silniku po wyjęciu bagnetu słychać taki sam odgłos jak w filmiku (0:50), żadnych zmian w pracy silnika.
    http://www.youtube.com/watch?v=kKNeN8tR3wM
    Ostatnio edytowane przez chiken ; 20-02-2013 o 13:46

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez chiken Zobacz posta
    Podłączyłem autko ponownie pod komputer.
    1. Z początku chodzi normalnie, podwyższone obroty itp.
    2. Kiedy obroty spadają po kilku sekundach zaczyna się taniec. Sonda za katalizatorem (lewy) wychodzi po za wykres, w rough 6 z 8 cylindrów przekroczona jest skala (średnio !1200). Po około 3-4 min jest już ok.
    3. Wskazania rough normują się, wskaźnik sondy pokazuje 3V przy 55 stopniach.
    4. W pewnym momencie czkawka, zwiększają się obroty na 3 sekundy, rough znowu 1200
    5. Przy 65 stopni sonda (lewa) za katalizatorem ożywa i do samego końca trzyma 0.45V
    6. Od 70 stopni rough już można powiedzieć w normie wskaźniki max do 80

Wskazania HLM max 15 na wolnych obrotach choć czytałem że tutaj powinno chyba mierzyć się pod obciążeniem.

Błędy:
    Lambda probe rear cat.

Na odpalonym silniku po wyjęciu bagnetu słychać taki sam odgłos jak w filmiku (0:50), żadnych zmian w pracy silnika.
    http://www.youtube.com/watch?v=kKNeN8tR3wM
    sonda to przecież powinna dawać sinusoide około 0.1-0.9V ...nie podłączył ci ktoś zasilania grzalki sondy z sygnałem ....czy cóś :-P

Uprawnienia umieszczania postów