mam pytanie w sprawie licznika, a wlasciwie jego przeprogramowania...czy licznik z E39 M5 mozna tak przeprogramowac aby dzialal bezblednie w E38 730d ?
mam pytanie w sprawie licznika, a wlasciwie jego przeprogramowania...czy licznik z E39 M5 mozna tak przeprogramowac aby dzialal bezblednie w E38 730d ?
chodzi ci pewnie o skale :) musisz jak na moje oko sprawdzić czy komputerek przy liczniku - ta czarna skrzynka do której dochodzą kable pasuje :) wtedy przekładasz tę skrzynkę i nawet programowanie masz z głowy :) jak coś to jutro postaram się zajechać do bmw i po wnikać w szczegóły ale jak na moje oko jak skrzynka będzie pasować to nie ma problemu :)
Wszystko da sie zrobic :D Podejzewam jednak ze nie wystarczy tylko zmiana "softu" tylko bedzie potrzebna ingerencja elektronika. Napewno bede przerabial podobna kwestie gdyz w najblizszym czasie bede robil e32 3.0D wiec miedzy innymi napotkam taki problem.
poczekam poczekam.... interesuje mnie tez przekladka wnetrza od E34 M5 bo powiem szczerze bardzo ten licznik mi sie podoba http://cgi.ebay.de/Original-BMW-M5-E...QQcmdZViewItem ..bardziej niz e39 M5 a alpina..no coz nie kazdy ma takie szczescie :D
Niestety ale nie ma szans uruchomic tych (M5 E34) zegarow w E38 :( nawet w starej benzynie nie da rady a co dopiero w dieslu...
W e38 zegary pelnia duuuuuzo wiecej funkcji poza pokazywaniem predkosci i komunikatow...
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
szkoda :(
Neuf - ta skrzynka z elektroniką o której piszesz to IKE (instrumenten kombi elektrinic) i tylko zegary do 11/97 mogą taką posiadac. Wtedy jeszcze chyba nie było M5 E39. Niektóre liczniki - generalnie te z produkcji powyzej 10/98 wymagają programowania z zewnątrz. Te wcześniejsze można programować po zamontowaniu ich w samochodzie. Podobno jest ponad 30 rodzajów liczników - różnią się typem elektroniki.
Anatol - montując licznik z E39 misiałeś chyba zmienić przynajmniej skale na wskaźniku poziomu paliwa?
Zamontowalem licznik z 740i przed liftem(97rok) do 740i po lifcie (koniec 98roku) i nie działa kontrola trakcji. Rozmawiałem z elektronikiem z BMW ale chce kosmiczna kase za zmiane oprogramowania. Poszukam licznika z modelu po lifcie.. chyba za Anatol ma jakies rozwiazanie ;)Zamieszczone przez Anatol
Jestem juz po konsultacji z elektronikiem (facet naprawde ma glowe nie tylko od noszenia czapki) i powiedzial mi sie jest mozliwosc zaadoptowania zegarow z ///M5 do e38 diesel z zachowaniem poprawnosci wszelkich wskazan i funkcji. Jest jak stwierdzil sporo "rzezby" gdyz cale sterowanie (tylna sciana licznika) jest z orginalu a tylko przod (wskazniki) po przestrojeniu sa z ///M5.