Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 11 do 20 z 28

W±tek: Do³o¿enie szyberdachu... czy siê da?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6
    ja te¿ mam ca³y kompletny szyber z poprzedniej e38, dlatego mnie kusi ;p
    jak dotrê do starej to ¶ci±gnê podsufitkê i sprawdzê jak to wygl±da³o firmowo
    mo¿na to chyba zrobiæ w ten sposób: wyci±æ mniejszy otwór o kszta³cie prostok±ta naci±æ na rogach i zagi±æ do ¶rodka by powsta³o to wzmocnienie i zaspawaæ albo wspawaæ kawa³ blachy dooko³a otworu jako zagiêcie wzmacniaj±ce
    samochód i tak zamierzam malowaæ wiêc z tym nie by³oby problemu, po prostu zgra³bym dwa terminy
    tylko nie chcê os³abiaæ konstrukcji, ani ca³ego dachu wycinaæ

aha dosta³em odpowied¼ od firmy montuj±cej szyberdachy w Szczecinie, zreszt± bardzo wyczerpuj±c±:
    "Monta¿ oryginalnego szyberdachu jest niemo¿liwy."
    muszê poszukaæ jakiej¶ innej firmy i pogadaæ ze swoim mechanikiem ;/
    chyba ¿e nieoryginalny... albo w ogólê panoramê sobie daæ...
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar NegroEG
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32
    Sk±d
    Elbl±g
    Blog
    15
    a nie lepiej zamiast nacinaæ to zagi±æ na gor±co mniejsza mo¿liwo¶æ wdania siê korozji bêdzie
    Pozdrawiam

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Ja siê zastanawiam tylko czy ten szyberdach a¿ tak Ci jest do ¿ycia potrzebny?
    Ja mam ju¿ 3 auto z szyberdachem ale jako¶ go nie u¿ywam :D
    Jak s³oñce ¶wieci to nie otwieram bo grzeje w dynie, jak deszcze .... no wiadomo, ¿e nie, jak zima- te¿ nie.
    Dla mnie to zbêdny bajer, teraz mam jedyny plus z szyberdachu, ¿e mam solardach i wentylujê mi wnêtrze z energi pobranej przez ten solar.
    Mi by³oby trochê szkoda ci±æ blachê.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6
    ja w lato jak by³o ciep³o a s³oñce nie grza³o mi po g³owie to czêsto je¼dzi³em z otwartym
    a pozatym popatrzy³em na poprzedni± ¿e tam jest, potem spojrza³em na now± i mi siê smutno zrobi³o ¿e ta szybra nie ma ;/
    to jest jak z elektryczn± tyln± kanap±, chcia³bym mieæ, ale u¿ywana bêdzie sporadycznie :) albo z multifunkcyjnym pod³okietnikiem z ty³u - czyli po co nam drugi telefon w aucie :D a jednak niektórzy pozak³adali mimo i¿ nigdy go nie u¿yj± :)
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Vip Vip
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    Sk±d
    Bielsk Podlaski
    dokladnie jak Evan pisze, ja bardzo bardzo malo korzystam z szyberdach, latem swieci po glowie, wcale niejest chlodniej, szumi jak jedziesz, (lepiej wlaczyc klime) zostawiasz z otwartym to kurz do srodka leci, osobiscie gdybym w moim aucie niebylo szyberdach to nawet w najmniejszym stopniu bym nie ¿a³owa³

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2009
    BMW
    ex e38 750 [m73n] 2000r.
    Sk±d
    Hessen/DE
    Pewnie ¿e da siê, ale po co? Wyci±c trzeba z dawcy z zak³adk± razem z rantami. Tam s± jeszcze prowadnice które trzeba wspawac w nowy dach, do tego odprowadzenie wody pod auto i elektryka. No i pomalowac. Roboty sporo i trzeba miec pojêcie nie tylko o blacharce, ale te¿ o elektryce w e38. Trudno bêdzie znale¼c takiego fachowca ¿eby to posk³ada³ do kupy i ¿eby dzia³a³o. O wiele ³atwiej zepsuc tak, ¿eby nie przypomina³o niczego.
    Pozdrawiam i powodzenia.
    monster_pl

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Apr 2008
    BMW
    e32 735iL
    Sk±d
    Kraków
    Saillupus napisz do u¿ytkownika tiron ,wykona³ u siebie taki manewr i z tego co pamiêtam skoñczy³o siê na zmianie ca³ego dachu , ale co do szczegó³ów musisz zapytaæ .

Marek.

Vip Vip Awatar tiron
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E38 750IA ACS INDIVIDUAL, E31 850CSI pakiet,manual :)
    Sk±d
    Nowy Targ
    A jasne,¿e siê da :)
    Zarówno poprzednia jak i obecna dostaj± "inplanta" w postaci szyberdachu.Ale zapomnij kolego o wycinaniu otworu w dachu-ori szyber ma wywiniet± warge,na któr± naklejana jest uszczelka.Najlepszym sposobem jest wyciêcie dachu i wstawienie nowego.Oczywi¶cie sa to wiêksze koszta bo blacharka plus malowanie ale bedziesz pewniejszy.No i najwa¿niejsza sprawa-odplywy w przednich slupkach!!O ile w tylnich wystarczy poprowadziæ dwie rurki o tyle w przenich nie da siê tego zrobiæ.Slupki bez szyberka maj± wype³nienie jak±¶ piank±.Blacharz zapomnial u mnie wydlubaæ sobie piankê i efekt byl taki,¿e jak pada³o to woda zbierala sie w slupkach i zamiast spokojnie odp³ywaæ wlewala siê orworkami do auta :(....na szczê¶cie obecny samochod trafia w lepsze rêce i nie bêdzie popelniony drugi raz ten sam b³±d ;)
    740 e38 NA CZʦCI...czas na zmiany :D

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar rodzinabmw
    Do³±czy³
    Oct 2007
    BMW
    by³o 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusi³o by je sprzedaæ???
    Sk±d
    okolice Sulechowa
    jasne ze sie da, mozna nawet z i zrobic iL o czym juz wiemy, ale wracajac do tematu czy warto, w lecie nie otworzysz bo Ci sie glowa zagotuje od slonca, w zimie zamarznie itd. Daj sobie luz.

Vip Vip Awatar tiron
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    E38 750IA ACS INDIVIDUAL, E31 850CSI pakiet,manual :)
    Sk±d
    Nowy Targ
    Cytat Zamieszczone przez rodzinabmw Zobacz posta
    jasne ze sie da, mozna nawet z i zrobic iL o czym juz wiemy, ale wracajac do tematu czy warto, w lecie nie otworzysz bo Ci sie glowa zagotuje od slonca, w zimie zamarznie itd. Daj sobie luz.
    A tutaj nie zgodzê sie :). Tego lata je¼dzilem i z otwartym szyberkiem i jako¶ moja glowa nie ucierpiala ;) a co do klimy-to po 1-2 godz jazdy glowa mnie napier.. od powietrza .I wiesz co -jak przychodzi popo³udnie,jedziesz sobie gdzie¶ spokojnie to cieszy ciê to,¿e lekko zawiewa do srodka wiaterek,s³yszysz jak ci wydeszki graj±... ja jestem za ;)
    740 e38 NA CZʦCI...czas na zmiany :D

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •