Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 28

W±tek: Do³o¿enie szyberdachu... czy siê da?

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6

Do³o¿enie szyberdachu... czy siê da?

Witam
    w nowym aucie nie mam szybra nad czym bardzo ubolewam
    ale mam kompletny szyberdach ze starego auta
    czy jest mocno skomplikowane za³o¿enie go?
    wiem ¿e trzeba wycinaæ karoseriê, ale czy nie ma jaki¶ dodatkowych wzmocnieñ, czy nie trzeba przerabiaæ podsufitki (np czy nie jest za nisko)
    bo wiadomo mam podsufitkê bez dziury, to trzeba za³o¿yæ z dziur± ;p
    czy bardzo skomplikowane jest podpiêcie go? bo musi byæ on pod modu³ komfortu dodatkowo podpiêty prawda?
    pozdrawiam
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Moim zdaniem ³atwiejsze by³oby prze³o¿enie ca³ego dachu ni¿ wycinanie otworu. Dla kumatego blacharza to nie jest problem, choæ roboty trochê bêdzie, bo przed odciêciem starego dachu nale¿a³oby pospawaæ na sztywno karoseriê wewn±trz ¿eby siê nie "rozjecha³a". Reszta to piku¶, Pan Piku¶ :D

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar Saillupus
    Do³±czy³
    Dec 2007
    BMW
    e65 760i 2003r , X5 4.6iS 2002r
    Sk±d
    Szczecin
    Blog
    6
    tuczi, po tym co piszesz wydaje mi siê ¿e otwór to chyba jednak prostsza sprawa ;p
    tamten dach mam niestety pokrzywiony ;/
    znalaz³em jednego fachowca od szybrów w Szczecinie, poszed³ mail, zobaczymy co odpisze
    ciekawi mnie czy przy wycinaniu trzeba demntowaæ ca³e wnêtrze i malowaæ ca³y dach, czy mo¿e jest jaka¶ mniej inwazyjna metoda i czy nie os³abi mi to konstrukcji dachu
    normalnie s± jakie¶ wzmocnienia w poszyciu czy po prostu zwyk³a ziej±ce dziura?
    by³o e38 730d 1999r, e38 750i 2000r, e53 4.4i 2001r, e46 330Ci 2001r

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar NegroEG
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32
    Sk±d
    Elbl±g
    Blog
    15
    Sailiplus na wieczór mogê zrobiæ pare zdjêæ dachu bez podsufitki jak chcesz z tym ¿e E32 a jak widzê z podpisu to masz e38 je¶li Cie to urz±dza to napisz mi na PW zdjêcia zrobie

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Problem polega na tym, ¿e (pomijaj±c ewentualne wzmocnienia o których i tak nie wiem) jak sam mo¿esz zauwa¿yæ otwór na szyber nie jest tylko otworem ale ma te¿ zagiêty do ¶rodka rant, który notabene jest wzmocnieniem poszycia dachu, a bez którego blacha bêdzie tylko blach± i bêdzie siê fa³dowaæ. Wszystko by³oby prostsze gdyby¶ chcia³ wstawiæ taki szyber jak kiedy¶ wstawia³o siê do Maluchów, Du¿ych Fiatów i Polonezów, ale obaj wiemy, ¿e nie o to chodzi.
    Moim zdaniem - wstawienie szyberdachu po Twojej my¶li jest niewykonalne, ale to tylko moja (niefachowa) opinia i mogê siê myliæ ;)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar NegroEG
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    E32
    Sk±d
    Elbl±g
    Blog
    15
    ale w sumie jak by wyci±æ w dachu dziurê i w ni± wspawaæ szyber wraz ze wzmocnieniem dodatkowym na spawach w sensie dooko³a szyberdachu 10cm w zapas i to w spawaæ ale to by³oby kosztowne + malowanie ca³ego dachu

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa
    Tak jak tuczi napisa³,gra nie warta ¶wieczki,wzmocnienia s± inaczej skonstruowane ni¿ w zwyk³ym dachu,zagiêcia rantów otworu s± niewykonalne w warsztatowych warunkach,jedynym wyj¶ciem jest pozbycie siê auta i zakup z szybrem,szkoda psuæ samochód przespawywaniem dachu lub wycinaniem i wstawianiem szybra.Trzeba by³o wzi±æ to pod uwagê przed zakupem auta;)
    Ostatnio edytowane przez marek1132 ; 05-03-2011 o 18:18
    "My¶lenie to najciê¿sza praca z mo¿liwych i pewnie dlatego tak niewielu j± podejmuje." - Henry Ford

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar dOOm_PL
    Do³±czy³
    Nov 2009
    BMW
    740iA individual;) / e36 Coupe
    Sk±d
    Przemy¶l
    Cytat Zamieszczone przez tuczi77 Zobacz posta
    Problem polega na tym, ¿e (pomijaj±c ewentualne wzmocnienia o których i tak nie wiem) jak sam mo¿esz zauwa¿yæ otwór na szyber nie jest tylko otworem ale ma te¿ zagiêty do ¶rodka rant, który notabene jest wzmocnieniem poszycia dachu, a bez którego blacha bêdzie tylko blach± i bêdzie siê fa³dowaæ. Wszystko by³oby prostsze gdyby¶ chcia³ wstawiæ taki szyber jak kiedy¶ wstawia³o siê do Maluchów, Du¿ych Fiatów i Polonezów, ale obaj wiemy, ¿e nie o to chodzi.
    Moim zdaniem - wstawienie szyberdachu po Twojej my¶li jest niewykonalne, ale to tylko moja (niefachowa) opinia i mogê siê myliæ ;)
    To co mówi Tuczi to prawda... Niewykonalne jest zrobienie tego w ten sposób w jaki by¶ chcia³ i do tego jeszcze zeby "nie malowaæ dachu" troche siê u¶mia³em... Jedyne wyj¶cie to wstawienie ca³ego dachu + malowanie ca³ego dachu przednich s³upków oraz tylnych b³otników (chyba ze komu¶ sie uda zmie¶ciæ do ranta....)
    Prawdê mówi±c nie wyobra¿am sobie jak móg³by wygl±daæ dach gdyby go trzeba by³o wycinaæ robiæ prowadnice od ¶rodka, ranty itd.... Przecie¿ wystarczy ze raz rêka siê zachwieje i bêdzie krzywo... Bardzo chcia³bym zobaczyæ u kogo¶ taka robotê:)
    Jade wolno ale ciagle przed toba:)

Super Moderator Awatar EVAN
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Sk±d
    Kêtaki
    Je¶li zrobi Ci to profesjonalna firma to malowanie nie bêdzie konieczne. Wstawiaj± ju¿ ró¿ne szyberdachy, nawet elektryczne, panoramiczne itd.
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar hollywood
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    730i 1992
    Sk±d
    Warszawa
    Ja my¶lê, ¿e taki producent nie robi³ dwóch wersji nadwoziowych z szyberdachem i bez. To trochê nielogiczne, aby do szyberdachu przestawiaæ wzmocnienia dachowe. Wydaje mi siê, ¿e s± tak rozmieszczone, ¿e fabryczny szyber mo¿na wstawiæ bez ingerencji we wzmocnienia i lakier(oczywi¶cie poza zabezpieczeniem wyciêtych rantów). Musisz zrzuciæ podsufitkê w swoim, pomierzyæ umiejscowienie szybra u kogo¶ kto ma i je¶li jest tak jak mówiê, to po sprawie.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •