6,2 +/- to mi pomazywał Elvis w swoim e38 725 tds.
Tak ja również znam takie techniki jazdy. Chodzi o praktycznie o wszystkie sposoby zmniejszenia spalania które przeciętny Kowalski może sam wykonać nie zmieniając wiele.
Co do właśnie tych dodatków - ceramizery itp temat dziwny opinie takie i takie, jednak te pozytywne może pisać producent a negatywne właściciele stacji (spadek sprzedaży gdyby okazało się hitem), w moim aucie mogę tym narobić większych szkód niż zysków. Zapewne polecam dodatki do diesla, jak i benzyny do czyszczenia wtrysków. Zmniejsza spalanie i poprawia kulturę pracy silnika. Opony tu faktycznie szczególnie przy silnikach od 4.0 w górę wyniki są niezłe ja mówię o dwóch litrach ale słyszę tu od kolegi, że nawet i 3l. Ja doszedłem do wniosku że na 215/65/16 auto wygląda też atrakcyjnie zawieszenie się wolniej zużywa, mniejsze spalanie a i same opony tańsze, równie ważne jest ciśnienie w samych oponach. Ale oczywiście jak ktoś na to ma to nie ma sensu, żeby pisał tu czy nawet to czytał. Oczywiście na spalanie ma też wpływ pobór prądu, światła klima itd. Do diesla polecam lać bio diesla na jakiś czas przed wymianą filtra paliwa ale tylko z bliskiej lub orlenu są pewne. Bio ma więcej rozpuszczalników w sobie i świetnie usuwa syfy ze zbiornika, potem jest tego masa we filtrze, ale na dłuższą metę się go nie opłaca lać, spalanie większe o 10-25%, spadku mocy nie czuje.
Ważna sprawa filtry powietrza i przepływomierze, czym więcej powietrza do mieszanki tym mniej paliwa, świece itd to wiadomo.
Wiecie coś może jeszcze na temat chip tuningu? Lub zmiany w systemie dawkowania paliwa czy jakiś wpływ na komputer w związku ze spalaniem?
Jeśli chodzi o samą jazdę to polecam płynne przyśpieszanie, przy korkach nie dodawać gazu tylko pozwolić się samemu toczyć na biegu, hamowanie biegami, lekko zwolnić przy podjazdach, z górki na biegu proporcjonalnie dla prędkości jaką chcemy, generalnie wykorzystywać pęd jaki nadaliśmy pojazdowi a unikać pedału gazu, jeśli nie jest potrzebny. No i to co w środku, nie wozić ze sobą tony ziemniaków w bagażniku czy 95l paliwa w zbiornika, większa masa większe spalanie.
Temat nie jest dla mnie ale dla osób, które chcą takie auto ale myślą, że piję jak tir i że nie da się tego ograniczyć, lub dla osób którym to spalanie radykalnie wzrosło i szukają przyczyny.
Jeśli chodzi o wyniki mojego spalania to takie wychodzi, nie mam potrzeby oszukiwać, znam zaawansowane zasady eko jazdy, tankuję dobre paliwo i tak i wychodzi, o ile jadę sam, więcej osób większe spalanie. Potrafię na trasie Nowy Sącz/Kraków zrobić 6,2l jednak 6,5-6,8 to jest ok. 2,5TDS może palić więcej bo się męczy z tą masą. Dobry olej, przepływki oryginalne, czyste filtry, odpowiednie koła, i tak wychodzi.
Ostatnio edytowane przez Piotr_R ; 23-02-2011 o 15:16
Możesz jeszcze na takiej temperaturze (-8) poczekac te 5 minut aż silnik się rozgrzeje i dopiero jechać ponieważ silniki BMW jak zresztą każde potrafią palić duuuuużo więcej niż po osiągnięciu optymalnej temperatury pracy :) Ja tak robię :)
najlepsza technika to nie palić lacia na każdych światłach i nie cisnąć golfów i astr tuning na światełkach :D (tak, 2.8 też się da ;) )
jak nie robię popisów typu jestem_pierwszy_na_nastepnych_swiatlach_dzieki_cze mu_zaoszczedzilem_oh_10_sekund to pali mi AŻ 0.1 mniej na 100 km!! (wd. komputera, z popisami 13.1, bez 13.0 ) to wtf :D
moim zdaniem, takie na siłe doszukiwania się oszczędności rzędu 5 zł na 100 km, i odbieranie sobie przyjemności z jazdy (nie wiem, ale ja nie lubię się toczyć na równo z jakimś matizem) jest bez sensu
@up
No mi na "ssaniu" ciągnie cały czas 30 literkóóóow :) a po rozgrzaniu, po takim samym daniu gazu dochodzi może do 10-15 :P (wskazówka chwilowego)
co ciekawe, instrukcja zabrania takiego rozgrzewania heh
A co do chwilowego, jak włączyć takie coś jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=1MfKhzXPC0s że pokazuje cały czas chwilowe na kompie??? Ale najlepiej, jak to włączyć na MIDzie (tak to się chyba zwie, to pod radiem), bo na zegarach mam czarną pustkę ;(
ja takiej opcji VBR nie widzę?
Ostatnio edytowane przez lionix ; 23-02-2011 o 15:22
Chip tuning faktycznie zmniejsza spalanie o 1-2l benzyna i 2-3l diesel jeżeli dobrze pamiętam. Jest 1 firma która tym się zajmuje w Toruniu i ceny mają w miarę rozsądne no i nawet własną hamownie na kołach. Ale po rozmowie z nimi okazało się że w moim 728i nie ma to sensu ponieważ moc będzie większa ale nie odczuwalnie a spalanie mniejsze tylko przy normalnych prędkościach i obrotach niż normalnie ale za to powyżej 3 tyś obr i prędkości 110km/h + będzie o ileś tam % większe także nie ma to sensu. Bardziej opłaca się to w dieslu z tego co mówili mi ludzie z tej firmy.
w e32 musisz odblokować komputer najpierw i wybrac któryś z 21 testów: ładowanie ,ilosc litrow paliwa w baku, procentowa ilośc paliwa w baku itd itd.
No ja mam e38. Nie wiem czy mam odblokowany, bo mogę zrobić test 4 (zegary zdaje się) a jak próbuję inne to jest napisane chyba LOCK coś tam
Wszystko jasne, już znalazłem w necie, ładnie oprawiłem i wydrukowałem :P Jeszcze zrobię zegary żeby było coś widać i szatan
dzieki