Strona 1 z 14 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 141

Wątek: Jak zmniejszyć spalanie w swoim e38, utrzymanie silnika, techniki jazdy.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r

Jak zmniejszyć spalanie w swoim e38, utrzymanie silnika, techniki jazdy.

Witam!

Jestem dość nowym członkiem forum oraz posiadaczem e38. Kupując to auto, jak wielu liczyłem się z kosztami utrzymania pojazdu głównie kosztami paliwa, którego nasze auta potrzebują, myślę jednak, że jeśli można w jakiś sposób ograniczyć ich spalanie i jeśli ktoś ma na to pomysły, propozycje, sprawdzone metody to chętnie się nimi podzieli, szczególnie dla wersji 4.0(4.4) oraz 5.4. Chodzi mi o techniki jazdy, nie chodzi mi o eco driving bo w tych autach chodzi o przyjemność z jazdy ale bardziej o spalanie w sytuacjach wymuszonych, korki i inne sytuacje. Jednak również mogą być opisane metody jazdy dla osób wykorzystujących auta np w celach zarobkowych dla, których spalanie jest istotne, z góry na luzie czy na biegu itp. Interesują mnie również wasze opinie w kwestii spalania stosując minimalne zmiany "uzbrojenia" silnika, czyli inne filtry powietrza, oleju, itp sprawy o co dbać, co się sprawdza a czego lepiej nie zmieniać, nie kupować.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E39 540iA 2002r EX:E38 728i
    Dziwne pytanie. Moim zdaniem w żaden sposób nie przeskoczysz spalania. A nawet jeśli to będzie to mało efektywne 1-2l ?? Więc nie widzę sensu, a tym bardziej że pytasz się szczególnie o 4.0, 4.4, 5.4 a w nich tym bardziej nie patrzy się na spalanie. Chcesz mniejsze spalanie to kup 2.8 ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar adamowizna
    BMW
    e38 728i
    Cytat Zamieszczone przez Proyer Zobacz posta
    Dziwne pytanie. Moim zdaniem w żaden sposób nie przeskoczysz spalania. A nawet jeśli to będzie to mało efektywne 1-2l ?? Więc nie widzę sensu, a tym bardziej że pytasz się szczególnie o 4.0, 4.4, 5.4 a w nich tym bardziej nie patrzy się na spalanie. Chcesz mniejsze spalanie to kup 2.8 ;)
    2,8 też mało nie pali ;) masa robi swoje :) moja ciągnie 15 gazu w mieście a w trasie 10 więc nie jest to ekonomicznie :)
    Radośc z Jazdy :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Właśnie nie chciałem aby ten temat został tak odebrany.
    Widzisz mówię o tych 2 silnikach ponieważ one najwięcej palą.
    Ja w swoim egzemplarzu mam 580 000 km sporo podróżuję i dla mnie ten litra lub dwa to sporo bo około 5-10zł/100km.
    Oczywiście wszystko jest wprost proporcjonalne do przelotów, w moim przypadku są duże, ktoś inny może jedzie tylko co niedziele do kościoła i tyle.
    Jednak zaoszczędzone pieniądze z paliwa można by przeznaczyć na oryginalne części niż chińskie zamienniki.
    Ciekaw jestem czy np sportowy filtr powietrza może podnieść minimalnie moc a obniżyć spalanie?
    Ostatnio edytowane przez Piotr_R ; 23-02-2011 o 14:06

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Chyba jedynym gwarantem niskiego spalania (zbliżonego do danych fabrycznych) jest utrzymywanie podzespołów auta w nienagannej kondycji. Lecz jak już na pewno zauważyłeś, suma sumarum, koszty tego są wyższe niż koszt tego 1L/100km ;)

Technika jazdy na obniżenie spalania jest jedna - szybki start i toczenie się na ostatnim biegu małą prędkością bez wyprzedzania. No ale to żadna nowość że jak mniej deptasz to mniej pali.
    Powyżej kolega słusznie zauważył że w tych motorach spalania nie przeskoczysz choć byś się miał ... . A ci co gadają że 4.4 pali 9l na trasie to gadają tylko ;D. No moja przynajmniej tyle nie pali niestety .

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    No ja tam nie wiem, ja np jak zmieniłem koła z 285 na 215 to spalanie -2 litry (felga 16"). Co do przyspieszania ja osobiście wyznaje płynne przyśpieszanie na steptronicku do 3 biegu włącznie, takie żeby wskazówka spalania była między 15 a max 20l. Tankuję tylko bliska lub orlen. Spalanie wychodzi mi trasa od 6,2-6,8 do 110km. miasto 10,4 średnie z 1000 z komputera 8,5l. 740d 2000r. Wcześniej 1999 2,8 + gaz trasa 6,9 benzyny 9l gazu.

Vip Vip Awatar szczurek
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pędzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    Cytat Zamieszczone przez Piotr_R Zobacz posta
    . Spalanie wychodzi mi trasa od 6,2-6,8 do 110km. miasto 10,4 średnie z 1000 z komputera 8,5l. 740d 2000r. .
    smiech na sali!!!!! co za bujdy na resorach. jestem bardzo ciekawy kiedy takie spalanie uzyskujesz w tym twoim 740d??? może nie działa ci pół silnika . Po co kłamać , bardzo chciałbym zobaczyc fotke z bc tego twojego spalania i sredniej prędkości . takie wynik może ci wyjść jak na autostradzie zresetujesz spalanie . Po co kłamiesz , 10,4 w mieście???? chyba w piździgórkach wielkich o godzinie 4 rano . Śmieszą mnie ludzie którzy mówią ze auto tak mało im pali , albo ze sie nie psuje i w ogóle najlepsze . zastanów sie nad tym co piszesz, bo nie tylko ty jeden masz takie auto z takim silnikiem tylko jest trochę wiecej takich osób i każdy wie ile pali mu auto. sam pomyśl ze 4 litrowy silnik może spalic 6 litrów ropy na 100 km przy wadze prawie 2 ton auta . tyle to nawet mondeo w dizlu nie pali
    codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Cytat Zamieszczone przez szczurek Zobacz posta
    .... tyle to nawet mondeo w dizlu nie pali
    Moje mondeo wlasnie tyle pali w trasie :D w miescie jakies 8 :) silnik 1,8 TD :D
    Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Zaawansowany Użytkownik Awatar JACEK R
    BMW
    Było e38 728i, jest B5FL 1.9TDI
    A moja 7er pali średnio w mieście 14L. Wychodzi na to że jest oszczędniejsza ode mnie ponieważ ja palę 20 - na dzień... papierosów :)

Taki żart mi się przypomniał:

Rzecz się dzieje na CPN-ie:
    -Ile kosztuje kropelka benzyny?
    -Kropelka to za darmo jest.
    -To nakap mi pan 20 litrów

Pozdrawiam!
    “Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców” - Colin McRae
    >>>NIE DLA ACTA<<<
    "I had a dream, I was king. Woke up, still king"

BMW 728i - 97'
    MERC W124 200D - 86'
    MERC W123 240D - 79'

Uprawnienia umieszczania postów