Strona 4 z 15 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 141

Wątek: Jak zmniejszyć spalanie w swoim e38, utrzymanie silnika, techniki jazdy.

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Cytat Zamieszczone przez szczurek Zobacz posta
    .... tyle to nawet mondeo w dizlu nie pali
    Moje mondeo wlasnie tyle pali w trasie :D w miescie jakies 8 :) silnik 1,8 TD :D
    Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Doświadczony Użytkownik Awatar rodzinabmw
    BMW
    było 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusiło by je sprzedać???
    a moje V8 z manualu pali tyle ile mu zaleje i nigdy wiecej. Nie spodziewajcie sie że BMW bedzie paliło tyle co mondeo czy podobny wielkoscią i pojemnościa silnika. Miałem kiedyś 520i 12V (nie mylić z silnikiem widlastym) i powiem że moje V8 pali podobnie a nawet mniej moim zdaniem, ale pewnie dlatego że jest nowsze konstrukcyjnie niż owe R6.

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    Czesto uzytkownicy sami sobie wmawiaja mniejsze zuzycie paliwa, aby nie wiedziec do konca ile sie wydaje na paliwo, a najlepsi w tym sa posiadacze diesla. Ile juz sie w zyciu nasluchalem, ile to diesel malo pali. Przekonalem sie dopiero kupujac 1,9 tdi Galaxy - 9,2 l/100 srednio. Wiec dieslom juz dziekuje ;D - 30pln/100km

Natomiast moja 745 to 16,4 l/100 lpg - 40 pln/100km - srednio ;D

Ale wracajac do tematu, spalanie mozna spokojnie ciut zmniejszyc technika jazdy. Odpalajac silnik natychmiast ruszac, nie gazowac, jezdzic z przewidywaniem, cisnienie opon podwyzszyc, na dluzszych przestojach (przejazdy kolejowe) wylaczac silnik, unikac niepotrzebnych wyjazdow (po gazete do kiosku). Dodatkowo dbac o stan techniczny auta, nie wozic niepotrzebnego bagazu w aucie (typu zona, tesciowa ;D ) i juz auto bedzie mniej palilo.
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Kolego dlaczego śmiesz mnie oskarżać o kłamstwo?!
    Dlaczego miał bym kłamać o wynikach spalania samochodu? Mam świadomość, że nie tylko ja mam takie auto, jednak w moim przypadku są one takie a nie inne. Tak jak greg wspomniał można ograniczyć spalanie na kilka sposobów ale jest ich jeszcze kilka o których pisałem wcześniej. W moim przypadku auto kataloguję się takim spalaniem o jakim piszę, ja również jestem pozytywnie zaskoczony tymi wynikami, jednak nie kłamię! Auto ma 580 000 tyś, robię dużo tras, ale jeżdżę z głową, nie ukrywam, że na trasie jadę około 90-100 a na autostradzie 110-120 jednak taki prędkości mi w zupełności wystarczą, i uważam że na niektórych naszych drogach, szczególnie w okresie zimowo wiosennym 90km/h to czasem i tak samobójstwo.

Zaawansowany Użytkownik Awatar lionix
    BMW
    728 E38
    Ja tam cisnę non stop ponad sto, dzisiaj sprawdziłem to przy 110 pali mi 9, yeah
    ale nie mogę na kompie, na średnim zejść poniżej 13,1 ;/ eh

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Na dowód wklejam zdjęcie z ekranu, za jakość przepraszam. Wyniki 8.4 ten pierwszy jest z trasy + nieco miasta w samej trasie schodzę do wspomnianych 6,2-7,2.
    Drugie 8.4l to spalanie z ostatnich 1278 km po każdym 1000 cykl się kasuję i zaczyna od nową stąd 278 ale nie resetowałem drugiego wskazania od 1278km.

Jeśli chodzi o komputer a to co w baku to sprawdzałem kilka razy, lanie do pełna i dolewanie wszystko pokrywało się ze wskazaniami komputera.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_R ; 24-02-2011 o 21:41

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    A ja wam powiem że jadąc swoim 750IL e32 zapakowanym po brzegi i w 5 osób ze Zgorzelca do Chorwacji spaliło mi 11,8 na trasie. Trasa praktycznie cały czas autostrada średnia prędkość to ponad 120km/h jak dla mnie wynik był w 100% zadowalający :D

Jechałem E32 730i z Katowic do Lipska, zapakowane w ten sam sposób co u Damiana i też tyle średnie wyszło co u Damiana :506: (dystans nakręcony to ponad 1000 km).

Piotrek, a te twoje 740d jeździ jak 740d? Bo może masz zdechlaka bez mocy? Mierzyłeś się z innymi kolegami?

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i 1999r
    Zdechlak palił by więcej. Mierzyć się nie mierzyłem. Auto ma prawidłową moc. Nawet z włączonym DSC potrafi do 3 biegu ślizgać kołami, niestety na DSC kapcia nie spale :(
    Pewnie przez te lata moc nieco spadła jednak auto nie ma żadnego problemu względem mocy. Chodzi prawidłowo.

Zastanawiam się czy kolega mnie sam przeprosi czy podać mu adres na jaki ma wysłać flaszkę :)

Vip Vip Awatar szczurek
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pędzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    może na klapie jest napisane 740d a pod maska silnik z 320d :P
    i tak nie wierze w to 6 litrów , nie ma mozliwości takich wyników zrobić . można urwać z litra półtora ale nie aż tyle!!!! na 3 biegu ślizga kołami???? chyba na lodzie :P
    codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P

Uprawnienia umieszczania postów