witam od 2 tyg jestem posiadaczem bmw e 38 730 i 95 rok i przymierzam sie do wyminay oleju oraz filtrow, powietrza, kabinowego itp... jaki olej jakie filtry mozecie polecic konkretnie do tego modelu?
jakies wskazowki, porady... bede wdzieczny...
witam od 2 tyg jestem posiadaczem bmw e 38 730 i 95 rok i przymierzam sie do wyminay oleju oraz filtrow, powietrza, kabinowego itp... jaki olej jakie filtry mozecie polecic konkretnie do tego modelu?
jakies wskazowki, porady... bede wdzieczny...
Ja od siebie mogę szczerze polecić Motula 5w40. Jeżdżę na takim i jestem zadowolony. Co do filtrów do mogą być Knecht, Bosch, Mann. Nie kupuj Filtronów bo w nich jest mało "filtra w filtrze". Filtron to ewentualnie do kabiny. Przy okazji pierwszego serwisu warto wymienić płyn chłodniczy (koncentrat Febi polecam) oraz hamulcowy (dot 4). Fajnie by było gdybyś zalał most nowym olejem - BMW zaleca Castrola SAF-X0. No i oczywiście jeśli masz automat to wymiana oleju (Esso DXIII), filtra i uszczelki.
Ostatnio edytowane przez JACEK R ; 21-02-2011 o 17:49
“Proste są dla szybkich samochodów. Zakręty - dla szybkich kierowców” - Colin McRae
>>>NIE DLA ACTA<<<
"I had a dream, I was king. Woke up, still king"
BMW 728i - 97'
MERC W124 200D - 86'
MERC W123 240D - 79'
Funkcja "szukaj" czyni cuda :)
Filtry kabinowe i powietrza właściwie wyłącznie produkuje jedna firma : http://www.filtron.pl/pl/
Filtr oleju kup w ASO (pewnie kosztuje 60,- zł). A co do oleju .. a jaki masz teraz ??
PS
Nie widziałem posta JACEK R. Vix-Filtron jest właściwie niemiecką filią Vix w Polsce. Filtry są moim zdaniem dobre.
Też jeżdżę na Motul 5w40
Ostatnio edytowane przez WojtekD ; 21-02-2011 o 17:50
Gra muzyka
ok dzieki za porady pewnie troche mnie to bedzie kosztowalo pare PLN... no ale co poradzic to sa podstawowe rzeczy ktore sie robi po zakupie samochodu a co do oleju nie mam pojecia jaki tam teraz siedzi no wlasnie...
kolego GRABA730i eksploatacja bmw seri 7 ogolnie nie nalezy do tanich rzeczy ;)
Ciao. Kupuj co chcesz, byle z rozsądkiem. 5W40 znanej marki. Filtry zależnie od tego gdzie, po czym i jak ostro będziesz jeździł, najważniejsze wymieniaj. Pozamiataj czasem w środku. I koniecznie choinka zapachowa, polecam "skórę".:)
olej sprawdzalem byl wymieniany przy 242,491 km (17.08.2010) , Castrol 10w40, aktuanie mam 256,500 km takze juz czas wymiany na dniach bede to robil, przy okazji wymienie chyba plyn chamulcowy a takze chlodniczy.