Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: Porada ABS nie działa kontrola trakcji tak samo

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar seban123
    BMW
    E65 745d i E32 M30
    Blog
    1
    Aby sprawdzić sterownik i instalację czy jest dobra należy odpiąć czujnik i w kości przy nadkolu zmierzyć napięcie między przewodami od strony sterownika. Podczas włączania zapłonu na chwilę powinno się pojawić jakieś niewielkie napięcie, którym sterownik testuje obecność czujnika. Dla porównania można zabieg powtórzyć w innym kole. W przypadku uszkodzonego sterownika lub instalacji nie będzie napięcia w kostce. Aby sprawdzić instalację to polecam żarówkę o mocy przynajmniej 50W np H1 lub H7. Wtedy wyjdzie czy jest dobre przejście na przewodach bo miernik nie pokarze ledwo przewodzącego przewodu. Żarówkę wpina się przy sterowniku ABS. Jeden koniec od żarówki przytykasz do plusa akumulatora drugi do odpowiedniego styku w sterowniku odpowiadającemu za konkretny czujnik. Pamiętaj o odpięciu czujnika przed pomiarem i złączeniu w kostce przy nadkolu obydwu przewodów. Drugi pin od danego czujnika w sterowniku łączysz z masą samochodu i patrzysz czy żarówka świeci światłem mocnym i jednostajnym. Jak ładnie świeci przez jakieś 40 sekund to znaczy, że instalacja ma ciągłość.

Podaj mi numery ze sterownika abs to napiszę Ci jakie piny odpowiadają za konkretne czujniki.

Co do oscyloskopu to urządzenie, które mierzy napięcie co chwilę i rysuje wykres jego przebiegu. Robi pomiar wiele razy podczas sekundy i jest bardzo dokładne. Takie urządzenie mają niektóre warsztaty ale i tak nie ma kto tego obsłużyć. Najlepiej na takie pomiary jechać do jakiegoś zakładu co zajmuje się głównie elektroniką. Oni powinni wiedzieć jak sprawdzić ABS pod każdym kontem.

Jak pomiary instalacji i napięcia są ok to zostaje sprawdzenie oscyloskopem pierścienia.

Odczytaj błędy jakimś normalnym testerem co wyświetli opis błędu. Ja nie mam opisu do takiego błędu. Nie mam w ogóle w spisie takiego błędu.
    Ostatnio edytowane przez seban123 ; 24-02-2011 o 14:02

Uprawnienia umieszczania postów