Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: ROZRZ¡D

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Nastêpny post Nastêpny post
    Zaawansowany U¿ytkownik Awatar m.r.77.bmw
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E34 520
    Sk±d
    iNOWROC£AW

ROZRZ¡D

WITAM WSZYSTKICH !!Panowie potrzebuje bardzo szybkiej informacji na temat ustawienia rozrz±du w m30 b30 konkretnie chodzi mi o znaki ustawienia na ko³ach wa³ka rozrz±du i kole zamachowym.

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar marek1132
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    BMW e32 735 iL
    Sk±d
    Czêstochowa

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar m.r.77.bmw
    Do³±czy³
    Jan 2009
    BMW
    E34 520
    Sk±d
    iNOWROC£AW
    Dziêki kolego,jest to do¶æ ogólne ale pomocne. ja ustawi³em ko³o zamachowe na punkcie OT i na znaku obudowy , interesuje mnie tylko ustawienie wa³ka g³owicy bo jak na razie ustawione mam na ca³kowitym zamkniêciu zaworów pierwszego cylindra. Odpala ³adnie ale mimo wszystko denerwuje mnie fakt ¿e nie mia³em punktu odniesienia do ustawienia na g³owicy.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar benyhp
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    e32 m30b30 1991
    Sk±d
    Zduñska Wola
    Jestem zmuszony od¶wie¿yæ temat. Ustawiam rozrz±d w swoim m30b30 i...

Punkt OT na kole zamachowym jest ustawiony równo z domniemanym znakiem na bloku - ale powiedzcie mi, gdzie dok³adnie ten znak jest. Ja znalaz³em idealnie pionowo jakby wskazuj±cy g³owice. Skrajne t³oki - pierwszy i ostatni - s± równo z blokiem, czyli w momencie sprê¿ania, reszta t³oków maxymalnie na dole. Czy dobrze znalaz³em ten punkt?

No i ustawienie wa³ka w g³owicy. Wyczyta³em ¿e ma to wygl±daæ jak na obrazku zamieszczonym wy¿ej, czyli klin ma byæ na po³udniowy-zachód wzglêdem g³owicy i ¶ruby mocuj±ce musz± byæ równo dwie w pionie i dwie w poziomie do silnika i g³owicy.

Pomó¿cie mi koledzy;)

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar tom_0808
    Do³±czy³
    Dec 2010
    BMW
    7 E32 3.5iL, 1991, automat.
    Sk±d
    Sochaczew
    A ja mam pytanie kiedy w naszych cudach powinno sie wymienic kompletny rozrzad, moje M30B35 ma przejechane 425 000km.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar luki730i
    Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Sk±d
    wrocek
    Cytat Zamieszczone przez m.r.77.bmw Zobacz posta
    WITAM WSZYSTKICH !!Panowie potrzebuje bardzo szybkiej informacji na temat ustawienia rozrz±du w m30 b30 konkretnie chodzi mi o znaki ustawienia na ko³ach wa³ka rozrz±du i kole zamachowym.
    na dole masz znak na deklu a na kole OT a walek ustawiasz na mijanke 6 lub 1 cylindra(trzeba dokladnie patrzec na krzywki i dzwigienki) jak sobie ustawisz to zobaczysz ze jak przestawisz o jeden zabek to sie nie bedzie zgadzac.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez luki730i Zobacz posta
    na dole masz znak na deklu a na kole OT a walek ustawiasz na mijanke 6 lub 1 cylindra(trzeba dokladnie patrzec na krzywki i dzwigienki) jak sobie ustawisz to zobaczysz ze jak przestawisz o jeden zabek to sie nie bedzie zgadzac.

a czy da siê w jaki¶ sposób doj¶æ czy dó³ jest dobrze ustawiony czy wystarczy patrzeæ na ko³o po którym "chodzi" czujnik po³o¿enia wa³u? Innym s³owem czy du¿o jest rozbierania ¿eby SPRAWDZIÆ czy rozrz±d jest dobrze ustawiony?
    W moim aucie jest ruszany i boje siê ¿e ¼le kto¶ z³o¿y³.

Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Sk±d
    wrocek
    trzeba sciagnac pokrywe zaworów i pokrecic walem ale najlepiej poprzez kolko alternatora zeby wiska nie sciagac

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Jun 2009
    BMW
    735iA
    Sk±d
    Wroc³aw
    Cytat Zamieszczone przez luki730i Zobacz posta
    trzeba sciagnac pokrywe zaworów i pokrecic walem ale najlepiej poprzez kolko alternatora zeby wiska nie sciagac
    to pokrywê wiem jak siê ¶ci±ga i tak bêdê zawory regulowaæ. A co dalej? W jakim po³o¿eniu ma byæ wa³ek? A dó³ jak rozpoznam?
    S³ysza³em ¿e co¶ siê robi z napinaczem ³añcucha ¿eby sprawdziæ po³o¿enie czy to prawda?

Pytanie czy wiesz mo¿e z czego mo¿e siê laæ olej je¶li silnik jest strasznie mokry w okolicach czujnika po³o¿enia wa³u, w³a¶ciwie ucieka jakby ze ¶ruby napinaj±cej... niby du¿o nie kapie ale z pó³ litra na 10 000 km i boje siê ¿e tamtêdy mo¿e ssaæ lewe powietrze.

Do³±czy³
    Feb 2011
    BMW
    e32 730ia m30 1992-05
    Sk±d
    wrocek
    umyj i sprawdz gdzie cieknie

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników