WITAM WSZYSTKICH !!Panowie potrzebuje bardzo szybkiej informacji na temat ustawienia rozrz±du w m30 b30 konkretnie chodzi mi o znaki ustawienia na ko³ach wa³ka rozrz±du i kole zamachowym.
WITAM WSZYSTKICH !!Panowie potrzebuje bardzo szybkiej informacji na temat ustawienia rozrz±du w m30 b30 konkretnie chodzi mi o znaki ustawienia na ko³ach wa³ka rozrz±du i kole zamachowym.
Mo¿e to Ci co¶ pomo¿e:
http://img97.imageshack.us/img97/2812/e326bg.jpg
Dziêki kolego,jest to do¶æ ogólne ale pomocne. ja ustawi³em ko³o zamachowe na punkcie OT i na znaku obudowy , interesuje mnie tylko ustawienie wa³ka g³owicy bo jak na razie ustawione mam na ca³kowitym zamkniêciu zaworów pierwszego cylindra. Odpala ³adnie ale mimo wszystko denerwuje mnie fakt ¿e nie mia³em punktu odniesienia do ustawienia na g³owicy.
Jestem zmuszony od¶wie¿yæ temat. Ustawiam rozrz±d w swoim m30b30 i...
Punkt OT na kole zamachowym jest ustawiony równo z domniemanym znakiem na bloku - ale powiedzcie mi, gdzie dok³adnie ten znak jest. Ja znalaz³em idealnie pionowo jakby wskazuj±cy g³owice. Skrajne t³oki - pierwszy i ostatni - s± równo z blokiem, czyli w momencie sprê¿ania, reszta t³oków maxymalnie na dole. Czy dobrze znalaz³em ten punkt?
No i ustawienie wa³ka w g³owicy. Wyczyta³em ¿e ma to wygl±daæ jak na obrazku zamieszczonym wy¿ej, czyli klin ma byæ na po³udniowy-zachód wzglêdem g³owicy i ¶ruby mocuj±ce musz± byæ równo dwie w pionie i dwie w poziomie do silnika i g³owicy.
Pomó¿cie mi koledzy;)
A ja mam pytanie kiedy w naszych cudach powinno sie wymienic kompletny rozrzad, moje M30B35 ma przejechane 425 000km.
a czy da siê w jaki¶ sposób doj¶æ czy dó³ jest dobrze ustawiony czy wystarczy patrzeæ na ko³o po którym "chodzi" czujnik po³o¿enia wa³u? Innym s³owem czy du¿o jest rozbierania ¿eby SPRAWDZIÆ czy rozrz±d jest dobrze ustawiony?
W moim aucie jest ruszany i boje siê ¿e ¼le kto¶ z³o¿y³.
trzeba sciagnac pokrywe zaworów i pokrecic walem ale najlepiej poprzez kolko alternatora zeby wiska nie sciagac
to pokrywê wiem jak siê ¶ci±ga i tak bêdê zawory regulowaæ. A co dalej? W jakim po³o¿eniu ma byæ wa³ek? A dó³ jak rozpoznam?
S³ysza³em ¿e co¶ siê robi z napinaczem ³añcucha ¿eby sprawdziæ po³o¿enie czy to prawda?
Pytanie czy wiesz mo¿e z czego mo¿e siê laæ olej je¶li silnik jest strasznie mokry w okolicach czujnika po³o¿enia wa³u, w³a¶ciwie ucieka jakby ze ¶ruby napinaj±cej... niby du¿o nie kapie ale z pó³ litra na 10 000 km i boje siê ¿e tamtêdy mo¿e ssaæ lewe powietrze.
umyj i sprawdz gdzie cieknie