ja mialem to samo ze na zimnym szarpal bledu nie bylo aale live data pokazywala dziwne wykresy z powietrzem no i przeplywka padnieta.....jak auto sie nagrzalo to problemu nie bylo... jedyny obiaw to na cieplym na wolnych obrotach troche nim szarpalo
ja mialem to samo ze na zimnym szarpal bledu nie bylo aale live data pokazywala dziwne wykresy z powietrzem no i przeplywka padnieta.....jak auto sie nagrzalo to problemu nie bylo... jedyny obiaw to na cieplym na wolnych obrotach troche nim szarpalo
...Pełny Serwis AUTOKLIMATYZACJI....
Podepne się bo mam podobne objawy.
Tylko u mnie nie ma różnicy czy silnik jest ciepły, czy zimny. Silnik jest po remoncie, wszystko zrobione na tip top, ale jak mu daje w palnik to z dołu jest słaby (mułowaty taki) i zaczyna poszarpywać.
Mam skrzynie automatyczną i silnik na vanosie. Może to rzeczywiście przepływka fałszuje.
U mnie chyba na pewno padł przepływomierz. Dzisiaj chciałem pojechać po dziewczynę i jak wyjechałem na główną ulicę chciałem nieco mocniej przyspieszyć, to silnik zaczął się dusić jakby nie miał paliwa. Jechał tylko do 1500obr/min, powyżej tej wartości dusił się i strzelał w dolot. Po całkowitym odpięciu przepływki, praca silnika w ogóle się nie zmieniła...
Więc teraz powstaje pytanie, gdzie kupić przepływomierz? Allegro, intercars (o ile mają), ASO (kupa pieniędzy). Oczywiście w grę wchodzi tylko nowy, ewentualnie fabrycznie regenerowany o ile istnieje coś takiego.
I kolejne pytanie, czy po wsadzeniu nowego przepływomierza nie trzeba go jakoś wgrywać, czy kalibrować, czy jeszcze innych cudów robić?
W intercarsie mają przepływomierze. Oryginalny Boscha do 3.0d kupiłem za 550 złotych, a w ASO kosztuje coś około 1500. Polecam intercars. Co do programowania ECU, to nie wydaje mi się, żeby było potrzebne, ale głowy nie dam :) Można by ewentualnie zresetować adaptację silnika.
Dzisiaj gadałem z kumplem który do swojej bejcy też kupował w intercarsie. Ponoć mają tam też jakieś zamienniki, ale u niego wytrzymał 2tygodnie i przestał działać :)