Jak rozróżnić silniki m60 3.0 od 4.0 zamontowane w samochodzie patrząc tylko pod maskę. Nie sugerując się wyglądem auta z zewnątrz.
Jak rozróżnić silniki m60 3.0 od 4.0 zamontowane w samochodzie patrząc tylko pod maskę. Nie sugerując się wyglądem auta z zewnątrz.
Wizualnie od góry wygląd jest raczej taki sam i silnika m30 też byś nie rozróżnił gdyby nie kolektor na którym jest napis z pojemnością.
Patrząc tylko pod maskę a nawet nie na silnik bardzo łatwo po tabliczce znamionowej samochodu czy pisze 730 czy 740 ;P
Inaczej według mnie jak bys miał taki silnik luzem i bys nie wiedział to prawdopodobnie gdzieś on ma nabitą pojemność ale gdzie ona w m60 moze byc to nie wiem ze sciagniętą głowicą było by widać po tłokach.
Najprościej jak patrzysz od przodu silnika i widać rurę dolotową a właściwie to kolanko idące od przepływomierza do kolektora ssącego to w M60B40 jest ono koloru aluminium, natomiast w M60B300 jest po prostu czarne i nieco mniejsze niż to w M60B40. No chyba ze nie ma tego kolanka to wówczas już nie wiem :-)
Właśnie właściciel takiego silnika może coś więcej powiedzieć podając na przykład taki szczegół jak kolor i wygląd kolanka.
Być może takich wskazówek jest więcej ale ktoś kto tego nie ma widział tylko na zdjęciach to nie odróżni
Auto w którym jest silnik to golas bez asc to kolanko jest inne;)
Kolor tej "rury" nie ma najmniejszego znaczenia - zależy on od tego,czy auto ma asc.
Najprościej popatrzeć na kolektor dolotowy - różnią się średnicą kanałów dolotowych. Inna też jest średnica przeływki. Sprawa się komplikuje, gdy ktoś postawił b40 na osprzęcie z b30. Jazda próbna powinna rozwiać wszelkie wątpliwości. A jeżeli nie ma takiej możliwości to sprawdzić numery.
Ostatnio edytowane przez xsilver ; 13-02-2011 o 09:25
W takim razie niech ktoś poda średnicę tego kolanka i wszystko będzie jasne.
Tak dżuda wlaśnie to wynika u mnie.
Po prostu się przejedz i bedziesz wiedział