To mój filmik, przyznaję że jakość kiepska, bo nagrywałem telefonem. I na filmie i w rzeczywistości silnik chodzi nieco ciszej po zgaśnięciu kontrolki, więc mniemam że ciśnienia nie ma lub jest za niskie.
To mój filmik, przyznaję że jakość kiepska, bo nagrywałem telefonem. I na filmie i w rzeczywistości silnik chodzi nieco ciszej po zgaśnięciu kontrolki, więc mniemam że ciśnienia nie ma lub jest za niskie.
Jest: 735iA '90
Było: 316 '80, 323i '81, 316i '81, 525i '86, 525i '89, 520 '92, 525i '95
witam
miałem taki sam problem jak w temacie i niestety okazało się że panewki główne i korbowodowe były wytarte: i nie trzymały ciśnienia.
Na biegu jałowym przy rozgrzanym silniku zapalała mi się kontrolka oleju a jak dałem gazu to gasła.Więc musiałem wymienić panewki na nominalne
Kolego fakt silnik pracuje głośniej bez oleju w tym przypadku podstawą jest sprawdzenie manometrem faktycznego ciśnienia oleju i jak ono się zachowuje podczas pracy, nie należy wybiegać za daleko z czarnymi scenariuszami, może jest tylko ssak zatkany w misce albo lekko przytkany jakiś kanał??? A na jakim oleju pracuje silnik?
Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 06-05-2012 o 10:10
BMW 7 FOREVER
Cars are my drugs.
Filmik mi nie chodzi.
Co do kontrolki. Moim zdaniem to dalej wina obudowy filtra.Miałem dokładnie ten sam objaw co Ty,nawet już chciałem silnik rozbierać... Dobrze że mój kumpel to wyczaił.
Obudowę kupiłem z anglika i rzekomo miał przejechane 160t mil. Problem znikł całkowicie. Jak teraz auto stoi cały tydzień i ją odpalam np w sobotę to kontrolka gaśnie max po 1 sek a jak ciepły silnik to gaśnie jak kręcę rozrusznikiem...
Co do tej nie równej pracy silnika to moim zdaniem siedzi regulator ciśnienia paliwa. nr 6 na tym schemacie
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3...ection_system/
Po uruchomieniu silnika kontrolka ciśnienia oleju nie zapala mi się nigdy, nawet na bardzo rozgrzanym silniku, więc to raczej nie panewki.
Puszkę filtra wymieniałem dwukrotnie. Czy da się jakoś sprawdzić zaworek bez konieczności montażu w aucie ? Np. zalać olejem puszkę, zakręcić dekiel i zobaczyć czy olej wycieknie ? Czy taki test będzie miarodajny ?
Dzięki, sprawdzę.
Jest: 735iA '90
Było: 316 '80, 323i '81, 316i '81, 525i '86, 525i '89, 520 '92, 525i '95