Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 43

W±tek: [mechanika] E38 Problem ze skrzyni± 5HP24, wsteczny siê ¶liz

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007

[mechanika] E38 Problem ze skrzyni± 5HP24, wsteczny siê ¶liz

Jak w temacie. Wczoraj przyjecha³em z trasy. Postawi³em autko na podwórku. Sta³o godzinkê. Pó¼niej skoczy³em jeszcze do Qby. Cofa³em na parkingu i by³o jeszcze wszystko ok. Przyjecha³em do domu i zostawi³em auto na noc. Dzisiaj jak wychodzi³em do pracy odpali³em furê, wrzucam "R" i co? I nic. Bumcia nawet nie drgnie... (What da fuck!?). Zgasi³em i odpali³em ponownie. Tym razem leniwie ruszy³a w ty³. Ale bez rewelacji..., jakby sprzêg³o by³o przypalone i siê slizga³o. Dodam, ¿e do przodu je¼dzi tak je¼dzi³o, wszystko super. Mo¿e to byæ spowodowane, niskim stanem oleju? Mo¿e jest w kiepskim stanie? Dzwoni³em do serwisu skrzyñ automatycznych gdzie powiedzieli, ¿e mo¿e to byæ pêkniêty "koszyk" biegu wstecznego. Zna siê kto¶?

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    Nie znam tej skrzyni ale w 5hp30 taki objaw to uszkodzony aluminiowy kosz lub pêkniêty t³ok w tym koszu ewentualnie uszkodzony ostatni t³ok gumowy ale to rzadko¶æ. Jak uleg³ uszkodzeniu kosz to koszt samych czê¶ci 1500-2000 + robocizna olej filtr nie op³acalne lepiej kupiæ ca³± skrzyniê

Super Moderator Awatar Anatol
    Do³±czy³
    Jun 2007
    BMW
    e38 735 iA
    Sk±d
    Warszawa
    Tylko znowu mo¿e byc totolotek ile polata.....

kupowanie skrzyni wiaze sie z tym ze przy duzych kolach wiekszej ilosci KM padnie znowu :)

ja wymienialem 8 miesiecy temu skrzynie , naprawa wynosila 4tys z gwarancja na 2 lata

kupilem skrzynie za 2 tys + olej

I i co mi dala ta oszczednosc ? ze chyba bede mial skryznie i tak do naprazwy i tak..

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e38 3.0d
    Sk±d
    Gliwice
    ostatnio mi powiedzieli w serwisie ze jakskrzynia sie slizga to moze brakowac oleju, ale tylko wsteczny to nie wiem.
    Lepsze stare BMW, niz nowe daewoo

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar pan.boczek
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    MINI COOPER S
    Sk±d
    Bruksela
    jak by by³o ma³o oleju to s³ysza³by¶ gwizdanie (rzê¿enie) przy zmianie biegów przy jezdzie do przodu (zw³aszcza na zimnej skrzyni).

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    Z tego co siê orientowa³em u kolegi mechanika, je¶li kosz by by³ pêkniêty to wstecznego by w ogóle nie by³o. A u mnie jest. Wczoraj dola³em oleju ale nie bêdê wspomina³ ile go brakowa³o, powiem tylko ¿e sporo wesz³o. Objaw jest na tyle dziwny, ¿e biegi do przodu jak chodzi³y tak chodz±, czyli super. Wsteczny po dolewce nadal jest taki sam, na pocz±tku siê ¶lizga, po¼niej jak ju¿ autko jedzie ok. 20km/h wszystko jest ok. Wsteczny "zapina siê" na sztywno i czuæ jak hamuje silnikiem po odjêciu gazu. Jutro zdejmujê miskê zobaczê co w ¶rodku i zamieszcze update.

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    Nie wytrzyma³em napiêcia :) Wczoraj spu¶ci³em olej.

Okaza³o siê, ¿e w misce nie ma od³amków metalu.

Czyli teraz jest jeszcze kilka mo¿liwo¶ci:
    - s³aba ( :?: ) jako¶æ oleju, czujniki szala³y i zawory przepuszcza³y za ma³e ci¶nienie na tylny bieg
    - zawór oleju biegu wstecznego siê zepsu³,
    - regulator ci¶nienia biegu wstecznego odmówi³ pos³ugi

Olej po spuszczeniu wygl±da³ tak, oczywi¶cie konsystencja zupy.

Na misce troche syfu, nic niepokoj±cego

Dla porównania "wyszorowana" miska

Niestety urwa³a mi siê ¶rubka :)

Jak widaæ nikt siê nie pohañbi³, ¿eby wymieniæ olej od nowo¶ci.

A tu reszta fotek :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2007
    kolego niekoniecznie musz± byæ opi³ki przy uszkodzeniu kosza, mo¿e byæ pêkniêty t³ok który dociska tarczki uszkodzone uszczelnienie t³oka lub wa³ków albo w najlepszym przypadku skoñczy³y siê tarczki.

Jak by nie by³o trzeba rozebraæ skrzyniê na czynniki pierwsze i przegl±dn±æ czê¶ci po kolei wszystkie oringi t³oki kosze tarczki przek³adki tarczek.

Napewno jest co¶ uszkodzone ale ja obstawiam ¿e jest co¶ nie tak z koszem lub z tarczkami w tym w³a¶nie koszu.

Powodzenia koleego :)

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Nov 2007
    Je¶li uszkodzeniu uleg³by kosz, to wstecznego nie by³o by w ogóle. A tak jak ju¿ napisa³em, po osi±gniêciu odpowiedniej prêdko¶ci na wstecznym, bieg wsteczny chodzi bez zarzutu, znikaj± wszystkie dolegliwo¶ci.

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •