-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
[ elektronika] OBC w E38
Ch³opaki mam pytanie.
Czy da siê w e38 pod³±czyæ komputer pok³adowy ¿eby pokazywa³ spalanie itd. bo jak mia³em e36 to wystarczy³o siê podpi±æ pod odpowiednie kabelki w liczniku i wszystko dzia³a³o jak nale¿y.
Jestem ciekaw czy w e38 tez jest taka mo¿liwo¶æ bo w mojej 728 tego nie mam a jest to przydatne.
Bo jak robie testy liczników to wszystko pokazuje spalanie, dystans, itd. wiêc mo¿e jest taka mo¿liwo¶æ jaki¶ schemat mo¿e.
-
Banned
e38 ma standardowo komputer pok³adowy, który pokazuje ró¿ne dane odno¶nie spalania, dystansu itp. Nie wymaga to dodatkowego okablowania. Je¶li chcesz ogl±daæ chwilowe zu¿ycie paliwa w formie cyfrowej na wy¶wietlaczu licznika, to musisz w³±czyæ test (chyba 04, je¶li dobrze pamiêtam).
Je¶li w Twoim e38 nie dzia³a komputer pok³adowy, jest mo¿liwe, ¿e masz problem z kodowaniem licznika do reszty modu³ów. U mnie po zabawie Carsoftem OBC umar³o, pomog³o mu ponowne kodowanie w serwisie.
Je¶li po naci¶niêciu klawisza BC ga¶nie pod¶wietlenie na panelu, to mamy do czynienia ze wspomnianym wy¿ej przypadkiem.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
ja wszytko rozumiem tylko u mnie wcale nie ma opcji obc zamiast tego jest przycisk z narysowanym zegarkiem.
-
Banned
U mnie to wygl±da tak, jak w za³±czniku. Na pocz±tek spróbowa³bym zamieniæ panele... Je¶li nie zagra od razu to pewnie trzeba pod³±czyæ komputer i doprogramowaæ.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
no w³a¶nie
ciekawi jestem tego kodowania o którym mówi³e¶ muszê chyba podjechaæ do serwisu mo¿e co¶ na to poradz±
-
Banned
W tej aukcji kto¶ sprzedaje panel, który teoretycznie spe³nia Twoje oczekiwania:
Panel sterowania
Mo¿e warto pogadaæ?
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
raz ju¿ zamówi³em taki panel to po wci¶niêciu bc wyskakiwa³o to samo co u mnie po wci¶niêciu guzika z zegarkiem, czyli data i stoper
-
Banned
No to w takim razie serwis i kodowanie.
-
Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
bandê musia³ podjechaæ
ile taka operacja kosztuje je¿eli mo¿na spytaæ?
-
Banned
Nie mam dok³adnych informacji, gdy¿ w moim przypadku zadzia³a³y mechanizmy inne ni¿ komercyjne. Wiem, ¿e w Bavaria Motors operacja kodowania licznika kosztuje 300 z³. Tyle, ze to serwis autoryzowany. Inni macherzy, którzy maj± stosowne oprogramowanie i osprzêt, chc± za tak± operacjê 150-20 z³. Warto najpierw popytaæ....
Uprawnienia umieszczania postów
- Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
- Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
- Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
- Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
-
Zasady na forum