doszed³em do wniosku ze trzeba zmienic olej bo jak sie rozgrzeje to nie mam wstecznego ale teraz pytanie jakim olejem zalac bo nigdy nie mia³em doczynienia z automatem kumpel mi mówi³ zeby zalac MOBIL ATE 220 a wy co radzicie ???
doszed³em do wniosku ze trzeba zmienic olej bo jak sie rozgrzeje to nie mam wstecznego ale teraz pytanie jakim olejem zalac bo nigdy nie mia³em doczynienia z automatem kumpel mi mówi³ zeby zalac MOBIL ATE 220 a wy co radzicie ???
Kolejny dra¿liwy temat-olej do skrzyni ;D
Esso LT albo dextrona 3
Ja je¼dze na dextronie i jest bajka![]()
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
a ile wchodzi do skrzyni tak miej wiecej bo nie wiem ile kupic
i po ile jest ten de............ cos tam
Dextron to jakie¶ 20-30pln za litr - nie pamiêtam ;)
A do skrzyni ...to zale¿y co bêdziesz robi³. Jak ¶ci±gniesz miske to jakie¶ 5-6 litrów wejdzie
Jak chcesz dobrze przeczy¶ciæ skrzynie to kup z 10 litrów
Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98
Na ¦l±sku ,zawsze jezdze do Wojkowic do Piórkowskiego, robi remonty automatów BMW ,wymienia³em u niego dwa razy olej z filtrem,polecam
dzisiaj mi skrzynia zablokowa³a nam wsteczny na R i na N podobno remont oko³o 1500z³ a moze ktos ma skrzynie 5h..18 chyba bmw 740iA rok 94
Trochê mnie nie by³o... Ja zala³em Esso LT. Oczywi¶cie po wymianie oleju nic siê nie zmieni³o. Moja rada co do wymiany: kupiæ 20 litrów oleju. Wymieniæ, pójdzie na to 10l, przejechaæ kilkaset kilometrów i wymieniæ ponownie.
Wracaj±c do tematu ¶lizgaj±cego siê wstecznego, dosta³em od kolegi sterownik od skrzyni, dok³adnie od 5HP30 z 740i. Ch³opak siê "trochê" zna i podejrzewa który¶ z zaworów sterowania. Czekam tylko na schemat elektryki skrzyni i biorê siê za wymianê ww. zaworu.
Sam diagnozujê, wspomagam siê do¶wiadczeniem kolegów, mechaników. Naprawiam te¿ sam, ale swoje innych siê staram nie dotykaæ. :)Zamieszczone przez michal_5000
Prawdopodobnie masz 5HP30, naj³atwiej rozpoznaæ j± po misce (je¶li to 5HP30 to ma korek g³êboko wpuszczony w miskê), je¶li nie to powinna byæ na boku skrzyni plakietka z napisem, w 740i 1994 u kolegi by³a po prawej stronie skrzyni.Zamieszczone przez tobiasz
to chyba bedzie ta co kolega mówi