Tak, to jest 5HP30 :). Znajomy miał niezły przypadek w takiej skrzynce. Ona jest chłodzona wodą/płynem z układu chłodzącego silnika. Gdzieś coś pękło... Olej wymieszał się z wodą i przekładnia padła :o
Tak, to jest 5HP30 :). Znajomy miał niezły przypadek w takiej skrzynce. Ona jest chłodzona wodą/płynem z układu chłodzącego silnika. Gdzieś coś pękło... Olej wymieszał się z wodą i przekładnia padła :o
ja wczoraj w nocy walczyłem chciałem zobzczyc jaki jest stan oleju co sie okazało jak odkreciłem korek to byłem cały w oleju jakies ostre cisnienie było w skrzyni czy to normalne ze mi zaczeła olej wywalac jak chciałem stan sprawdzic czy tak czy tak skrzynia idze do remontu
Sprawdzałeś na odpalonym silniku czy na zgaszonym?
na zgaszonym, w piątek jade do mechanika tylko nie wiem czy lepiej bedzie na lawecie czy na wsteku bo mam około 17km a zaden z moich kumpli nie ma haka w samochodzie zeby jakąś lawete podpiąć chyba nic się nie stanie jak pojade na wsteku
Nawet na pracującym silniku nie powinno wywalać oleju tym korkiem do kontroli poziomu...
Dreams from Dreams - 7er...
Koledzy jak własciwie jest z tą wymianą oleju bo są różne opinie.Wg. ASO niewymienia się,są jednak prywatne zdania żeby jednak wymienić,wcześniej upewnając się jak ten olej w skrzyni wyglada, ale są też przypadki że gość wymienił olej i skończyły się biegi.Jeśli wymieniać to czy po rozgrzaniu skrzyni(jak najlepiej ją rozgrzać) czy na zimnej.Czy polecacie coś z Castrola?
Wystarczy troszkę poczytać używając opcji szukaj... wszystko już było omówione... ;)Zamieszczone przez wojtas
Dreams from Dreams - 7er...
Poziom oleju sprawdza się na zapalonym silniku :) Nalewa się też na zapalonym. Olej wg. różnych mechaników wymieni się co około 50 - 80 tysięcy km.
Zamieszczone przez karaś
Dodam jeszcze ,że sprawdza sie to na D ,a najlepiej na R ,oblało Cie bo pewnie miałes na P lub N .Pozdrawiam
@ Karas podjedz autem tylem do kraweznika i wtedy wrzuc wsteczny i sprawdz czy sie "wdrapie" na kraweznik- obawiam sie ze nie da rady...
Wbrew pozorom 5HP24 nie sa wcale takie super- sam sie aktualnie mecze z jedna :D
@ Tobiasz- masz u siebie skrzynie 5HP30- niedzialajacy bieg wteczny to niestety ich przypadlosc... Jakby co to mam taka SPRAWNA skrzynke na stanie ;)
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!