Ważna informacja na temat doprogramowania funkcji "ogrzewania postojowego".
Jak wiemy jest możliwość doprogramowania takiej funkcji, tylko czasami niestety pojawiają się problemy. :( :( :(
Doprogramowanie tej funkcji powinno się wykonywać po dołożeniu zestawu ogrzewania postojowego (tj. panel klimatyzacji, dodatkowy zawór wodny itp.) np. do istniejącej już instalacji dogrzewania silnika.
Ostatnio miałem dwa przyklady (E39 3.0d 1999r) i (X5 3.0d 2004r) kiedy to bez dołożenia zestawu ogrz.post. została doprogramowana ta funkcja do pojazdu. Efekt był taki że Webasto włączyło się kilka razy i niestety przestało się załączać nawet w funkcji dogrzewania silnika.
Okazało się że w sterowniku Webasto nie ma żadnych błędów, ale za to w sterowniku klimatyzacji IHKA (panelu) pojawił się błąd "ogrzewanie postojowe" dlatego że panel nie jest przystosowany do ogrzewania postojowego i konfiguracja pojazdu go blokowała.
Po podmiance samego panela na prawidłowy błąd "ogrz.post." zniknął ale pojawił się kolejny "obwód otwarty zaworu przełaczającego" dlatego że fizycznie zawór nie był zamontowany (który jest w zestawie ogrz.post.) ale już Webasto chciało zadziałać prawidłowo.
Doprogramowanie funkcji ogrz.post. nie jest problemem tylko że w w/w przypadku niestety nie możemy już tego poprostu wyprogramować ponieważ usunięcie pozycji z konfiguracji wymaga zdobycia pliku z oryginalną konfiguracją i wgrania go do samochodu co też nie zawsze się udaje.
Oczywiście są przypadki że po doprogramowaniu tylko funkcji wszystko działa prawidłowo, ale to prawdopodobnie zależy od fabrycznego wyposażenia pojazdu np. w panel klimatyzacji z opcją ogrz.post.
Ze 3 m-ce temu mojemu koledze wgarłem funkcję ogrz.post. w E39 3.0d 2002r. i wszystko działa bez problemu.
Więc trzeba dokładnie przemyśleć to posunięcie i dokładnie posprawdzać w co jest wyposażony nasz samochód.
Pozdrawiam.