Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 36 z 36

Wątek: [ pozostale] coś szumi w 740d

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Vip Vip Awatar AdamBMW
    BMW
    BMW 740i Individual E38 98', BMW 745i E23 85'
    Ważna informacja na temat doprogramowania funkcji "ogrzewania postojowego".

Jak wiemy jest możliwość doprogramowania takiej funkcji, tylko czasami niestety pojawiają się problemy. :( :( :(
    Doprogramowanie tej funkcji powinno się wykonywać po dołożeniu zestawu ogrzewania postojowego (tj. panel klimatyzacji, dodatkowy zawór wodny itp.) np. do istniejącej już instalacji dogrzewania silnika.
    Ostatnio miałem dwa przyklady (E39 3.0d 1999r) i (X5 3.0d 2004r) kiedy to bez dołożenia zestawu ogrz.post. została doprogramowana ta funkcja do pojazdu. Efekt był taki że Webasto włączyło się kilka razy i niestety przestało się załączać nawet w funkcji dogrzewania silnika.
    Okazało się że w sterowniku Webasto nie ma żadnych błędów, ale za to w sterowniku klimatyzacji IHKA (panelu) pojawił się błąd "ogrzewanie postojowe" dlatego że panel nie jest przystosowany do ogrzewania postojowego i konfiguracja pojazdu go blokowała.
    Po podmiance samego panela na prawidłowy błąd "ogrz.post." zniknął ale pojawił się kolejny "obwód otwarty zaworu przełaczającego" dlatego że fizycznie zawór nie był zamontowany (który jest w zestawie ogrz.post.) ale już Webasto chciało zadziałać prawidłowo.

Doprogramowanie funkcji ogrz.post. nie jest problemem tylko że w w/w przypadku niestety nie możemy już tego poprostu wyprogramować ponieważ usunięcie pozycji z konfiguracji wymaga zdobycia pliku z oryginalną konfiguracją i wgrania go do samochodu co też nie zawsze się udaje.

Oczywiście są przypadki że po doprogramowaniu tylko funkcji wszystko działa prawidłowo, ale to prawdopodobnie zależy od fabrycznego wyposażenia pojazdu np. w panel klimatyzacji z opcją ogrz.post.

Ze 3 m-ce temu mojemu koledze wgarłem funkcję ogrz.post. w E39 3.0d 2002r. i wszystko działa bez problemu.

Więc trzeba dokładnie przemyśleć to posunięcie i dokładnie posprawdzać w co jest wyposażony nasz samochód.

Pozdrawiam.

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez AdamBMW
    Prawdopodobnie stara się utrzymać temperature silnika na jakimś poziomie, najlepiej jakbyś wyświetlił sobie test 07 na zegarach i zobacz jak to się ma do temperatury.
    Ale pamietam że szumiało jak wróciłem z niemiec po przejechaniu 650km ... co on wtedy niby miałby dogrzewać !?

Początkujący Użytkownik Awatar marek2m
    BMW
    e38
    To webasto starające się jak najszybciej dogrzać silnik do temperatury roboczej, z tym że zdecydowanie są dwa rodzaje szumu. Pierwszy gdy pracuje webasto wydaje szum jakby pracował piecyk gazowy i nic dziwnego w końcu urządzenie spala paliwo. Drugi rodzaj to coś w rodzaju cichego wentylatorka, uruchamiajacego się zaraz po zatrzymaniu pracy webasto. Pewnie studzi urządzenie. Osobna kwestia to jak często się to włącza. Nie zauważyłem aby się uruchamiało poprzez otwarcie czy zamknięcie drzwi. Uruchamia się i wyłącza automatycznie w zależności od temp. otoczenia i silnika ale zawsze po jego uruchomieniu nigdy wcześniej (jeżeli oczywiście nie zaprogramujemy podgrzewania postojowego) i z pewnym opóźnieniem po jego wyłączeniu. Gdy na zewnątrz jest zimno urządzenie potrafi dawać oznaki życia nawet po przejechaniu wiekszej ilości kilometrów ale to nie znaczy że działało non stop.

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    A mnie się wydaje, że może już masz ten bajerek, że po wyłączeniu silnika pracuje jeszcze pompa elektryczna w celu schłodzenia głowic tak jest w dieslach tych nowszych na pewno... może u ciebie też tak jest.
    Dreams from Dreams - 7er...

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Reaktywacja tematu, webasto przestało szumić i przez 3,5 miesiąca było ok, i teraz nagle znów zgłupiało, co otworze drzwi to się włancza, nawet jak silnik jest nagrzany no a po za tym przecież upały są ... o co z tym chodzi !?!!?!?!?!?!?!

Vip Vip
    BMW
    AC Schnitzer 730d 1999r
    U mnie aldik też włącza sie dogrzewanie przy otwieraniu drzwi lub bagaznika, nawet jak na dworzu jest gorąco. maciek mówił mi że zawsze tak miał i że tak powinno być. A więc ja nic z tym nie będę robił. Niech się włącza skoro musi.
    B M W

Staram się pisać poprawnie po polsku.

Uprawnienia umieszczania postów