Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Zabrali dowód za niby nie oryginalny ksenon pomocy

Zaawansowany Użytkownik Awatar GRABA730i
    BMW
    E36 316i/E 38 m60b40 740iA V8/E46 318i
    czyli co mam zrobic jesli chce spowrotem wrzucic ksenony? wystarczy zamontowac spryskiwacz i sie nie beda czepiac? a i jeszcze sprawdzic napisy czy klosze sa odpowiednie tak? Moglby mi ktos to jeszcze raz dokladnie wytlumaczyc? bym byl wdzieczny dodam jeszcze ze u mnie sa tzw. przetworniki zamontowane pod maska.

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez GRABA730i Zobacz posta
    czyli co mam zrobic jesli chce spowrotem wrzucic ksenony?
    Ogólnie - ma działać jak fabryczny:
    1) Oznaczenie DC na kloszu
    2) Samopoziomowanie
    3) Spryskiwacze wysokociśnieniowe

Co do producenta -- musi być homologacja. W przypadku przekładki z innego E38 homologacja jest z automatu (oczywiście jeśli są oryginały - zdarza się trafić na chińskie g.wno sprzedawane jako "oryginały wymontowane z E38"). W przypadku zamienników sprzedawca ma obowiązek dostarczyć xero świadectwa homologacji. Wtedy można sprawdzić czy to w ITS czy np. w Bosmalu czy rzeczywiście taka homologacja jest. Kiedyś w jakimś tygodniku testowali haki holownicze (zwykłe do przyczep) - 1 miał sfałszowany numer świadectwa...
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i
    Czytam sobie posty i zauważyłem wielkie emocje.Moim skromnym zdaniem jeżeli lampa nie ma homologacji aby umieszczać w niej żarnik ksenonowy to najmniej rozumny policjant zatrzyma za to dowód rejestracyjny.Po drugie to niektórzy chyba dawno zdawali prawo jazdy albo nie czytali nigdy prawa o ruchu drogowym,żaden policjant nie musi jechać z wami na stacje diagnostyczną,ponieważ wystarczy uzasadnione przypuszczenie że ze stanem technicznym auta jest coś nie tak i zatrzymuje Ci obligatoryjnie dowód rejestracyjny. Więc emocje są zbędne art.132 kodeksu drogowego a jeszcze lepiej ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia Pozdrawiam!

Zaawansowany Użytkownik Awatar tgracing
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    Cytat Zamieszczone przez Eryk_84 Zobacz posta
    uzasadnione przypuszczenie
    Faktycznie jest taki zapis.
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Tylko gdzie tu uzasadnione przypuszczenie jak znaki DC są na kloszu, spryskiwacze działają, układ samopoziomowania też działa(swoją drogą co do tego też jest zapis, że możliwość regulacji wysokości lamp musi być dostępna przynajmniej z kabiny), a policjant chce zabrać dowód i wcisnąć Ci w buty, że ten ksenon jest nielegalny?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740i
    Cursor chciałem tylko naświetlić użytkownikom forum, że nie ma czegoś takiego jak jeżdżenie po stacjach diagnostycznych itp. itd. ustawodawca daje to uzasadnione przypuszczenie w sytuacji kiedy policjant nie może sprawdzić w 100% stanu technicznego na drodze bo nie ma ku temu warunków.Jeżeli lampa jest homologowana to nie ma podstawy do zatrzymania dowodu rejestracyjnego. Akurat przepisy z tym związane poznałem dosyć dobrze bo sam od kilku lat jeżdżę autami które wyglądają odmiennie od fabrycznego stanu.Pozdrawiam!

Doświadczony Użytkownik Awatar MariuszE38
    BMW
    Sprzedane
    Uzasadnione przypuszczenie ale niektórzy panowie policjanci nie znają chyba znaczenia tego sformułowania.
    ex:
    E36 325 TDS AC Schnitzer (160KM, 305Nm)
    E38 728iA Shadowline Individual
    E53 X5 4,4i Sport Pack

Zaawansowany Użytkownik Awatar GRABA730i
    BMW
    E36 316i/E 38 m60b40 740iA V8/E46 318i
    samopoziomowanie mam napis DC musze zerknac czyli gdybym mial napis to pozostaje zamontowac spryskiwacze reflektorow i policjant nie ma prawa mi zatrzymac dowodu za ksenony?

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Zatrzymać dowód może zawsze - jak się uprze, to mu nie zabronisz. Natomiast już na stacji diagnostycznej dostaniesz wynik badania na piśmie. Wtedy odbierasz dowód rejestracyjny, a wynik badania wozisz ze sobą.
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740i
    Panowie, aż poszedłem sprawdzić i u mnie nie ma oznaczenia DC...jest natomiast HC i HR, dodam że wszystko jest ori, samopoziomowanie i spryski są:)
    Xenon potwierdzony jest w vinie więc o co chodzi z tym DC??? Może dopiero po którymś roku wyszło takie oznaczenie??? Czysta ciekawość bo nie mam z tym problemu ani z policją, ani na przeglądach.

Uprawnienia umieszczania postów