Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 10

W±tek: E38 Radio s³abo odbiera fale FM

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar cutthr0at
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    735i 99'
    Sk±d
    Bedford

Post E38 Radio s³abo odbiera fale FM

Witam,
    Otó¿ kilka dni temu z niewiadomych przyczyn radio przesta³o znajdywaæ stacje FM. Po wci¶niêciu SCAN nie znajduje ¿adnej. Jak ju¿ to jedn± z muzyk± klasyczn±. Je¶li rêcznie ustawiê czêstotliwo¶æ lub u¿yje zapamiêtanych to niby s³ychaæ ale strasznie trzeszczy. Sprawdza³em inne anteny ( bo wydaje mi siê, ¿e s± podpiête pod jeden wzmacniacz antenowy) i dzia³aj± bez zarzutu, TV odbiera dobrze, GPS dzia³a, telefon równie¿. Nie wiem gdzie dalej szukaæ, próbowa³em siê dostaæ do wzmacniacza antenowego bo mo¿e siê kabel od³±czy³ (?) ale nie wiem gdzie jest a nie chce go ju¿ szukaæ metod± prób i b³êdów. Szuka³em na forum, ale poza ró¿nego rodzaju przeróbkami, wyprowadzaniem kabli itp. nic na temat s³abego odbioru fal FM nie znalaz³em :-/ Radio które posiadam to chyba Business RDS czy jako¶ tak z TMC w nawigacji z ma³ym ekranem.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 28-07-2015 o 11:20

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    Cytat Zamieszczone przez cutthr0at Zobacz posta
    Witam,
    Otó¿ kilka dni temu z niewiadomych przyczyn radio przesta³o znajdywaæ stacje FM. Po wci¶niêciu SCAN nie znajduje ¿adnej. Jak ju¿ to jedn± z muzyk± klasyczn±. Je¶li rêcznie ustawiê czêstotliwo¶æ lub u¿yje zapamiêtanych to niby s³ychaæ ale strasznie trzeszczy. Sprawdza³em inne anteny ( bo wydaje mi siê, ¿e s± podpiête pod jeden wzmacniacz antenowy) i dzia³aj± bez zarzutu, TV odbiera dobrze, GPS dzia³a, telefon równie¿. Nie wiem gdzie dalej szukaæ, próbowa³em siê dostaæ do wzmacniacza antenowego bo mo¿e siê kabel od³±czy³ (?) ale nie wiem gdzie jest a nie chce go ju¿ szukaæ metod± prób i b³êdów. Szuka³em na forum, ale poza ró¿nego rodzaju przeróbkami, wyprowadzaniem kabli itp. nic na temat s³abego odbioru fal FM nie znalaz³em :-/ Radio które posiadam to chyba Business RDS czy jako¶ tak z TMC w nawigacji z ma³ym ekranem.

Pozdrawiam
    Wzmacniacz jest na tylnym s³upku nie pamiêtam tylko czy lewy czy prawy. Wydaje mi sie, ¿e na lewym (strona kierowcy.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar cutthr0at
    Do³±czy³
    Sep 2008
    BMW
    735i 99'
    Sk±d
    Bedford
    Wielkie Dziêki za szybk± odpowied¼, tak jak kolega napisa³ wzmacniacz anten znajduje siê za tylnym s³upkiem od strony kierowcy(w mojej wersji pasa¿era). Niestety sam wzmacniacz, kable antenowe i po³±czenia wydaj± siê byæ w idealnym stanie. Po od³±czeniu kabla z anten± od wzmacniacza radio ca³kiem gubi sygna³ ( odbiera ale baardzo s³abo), to samo dzieje siê jak od³±czam zasilanie od wzmacniacza. Nie ma natomiast ró¿nicy jak odepnê wtyczkê antenow± od szyby ale tam z kolei nie ma nic co mog³oby siê zepsuæ. Czy istnieje taka mo¿liwo¶æ, ¿e wzmacniacz koñczy swój ¿ywot? Wydaje mi siê to nieprawdopodobne, ale innych pomys³ów nie mam( poza wyci±ganiem monitora i sprawdzaniem wtyczek na wej¶ciu ).

Ostatnio edytowane przez cutthr0at ; 31-01-2011 o 11:58

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2008
    BMW
    735 M62TUB35
    Sk±d
    Zambrów
    A moze uleg³a uszkodzeniu ¶cie¿ka od anteny na szybie, mo¿e siê gdzies przetar³a?

Vip Vip
    Do³±czy³
    Dec 2009
    BMW
    Nie mam
    Sk±d
    Racibórz(¦l±sk)
    Za antenê robi± te same paski co ogrzewaj± szybê.
    Po to s± te wzmacniacze, ¿eby odseparowaæ sygna³ od zasilania.

Tak samo za odbiór sygna³u z pilota odpowiada tylna szyba i jeden ze wzmacniaczy.
    Je¶li grzanie tylnej szyby dzia³a bez zarzutu to pozostaje chyba podmieniæ wzmacniacz na inny i przekonaæ siê czy pomo¿e.

Spotka³em siê ju¿ z 2 przypadkami(jeden w e46, drugi w e39) z problemem odbioru radia. W obu przypadkach problem by³ od strony radia, a nie anteny.
    W E46 wtyk nadawa³ siê do wymiany, a w E39 kabel za wtykiem by³ prze³amany.
    Po naprawie odbiór by³ rewelacyjny.
    Celem wykszta³cenia nie jest nape³nienie umys³u cz³owieka faktami; zadaniem jest nauczyæ go, jak ma u¿ywaæ umys³u do.. my¶lenia. A czêsto zdarza siê, ¿e cz³owiek lepiej umie my¶leæ, nie bêd±c krêpowany wiedz± przesz³o¶ci.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz co¶, jest pw, mail, gg, w ostateczno¶ci sms

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Sep 2011
    BMW
    735 E38
    Sk±d
    Wroc³aw
    Ja mam w³a¶nie podobny problem. Radio dzia³a albo czê¶ciowo dobrze, albo miesjcami wcale. Czêsto jest tak, ¿e nie znajduje fal. Pocz±tkowo tez mys³a³em, ze to ten wzmacniacz , który jest w tylnym lewym s³upku w e38. Ale wymieni³em to urz±dzenie i dalej jest tak samo. S³ysza³em te¿, zem mo¿e to byæ inny modu³, który jest w baga¿niku za modu³em TV i GSM, tu¿ przy scianie baga¿nika. Czy kto¶ juz to wyci±ga³ i rozbiera³? Tam dochodza jakies przewody, sterowanie zmieniark± CD i chyba co¶ jeszcze. Nie wiem, co to mo¿e byæ. Mo¿e kto¶ z Was wie? Z góry dziêki za pomoc

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2010
    BMW
    740i E38
    Sk±d
    Dzies³awice
    W kablu antenowym znajdujê siê jeden cieniutki drucik i lubi siê czasami przerwaæ mo¿na prosto sprawdziæ czy jest ca³y odpinamy od radia i od wzmacniacza w jednym koñcu pod³±czamy baterie np plus w ¶rodek czyli bolec minus w boczne os³onki z drugiej strony pod³±czamy jak±¶ ¿arówkê jak nie za¶wieci to znaczy ¿e jest gdzie¶ przerwany.

Vip Vip
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    X5
    Sk±d
    ZS
    U mnie by³o podobnie ......http://7er.pl/showthread.php/10126-B...highlight=bm24 i wszystko wróci³o do normy

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar alkoholic
    Do³±czy³
    Sep 2013
    BMW
    Kompot 318ti
    Sk±d
    Bielsko-Bia³a
    Witam Was Misie pysie;) Jak zawsze nie bêdê zaczyna³ nowego tematu wiêc napisze tutaj bo podobny problem ,aczkolwiek nie do koñca :p Mój problem jest taki radio i antena jest dobre, dobrze wszystko gra tylko odbiera mi s³abiej niektóre stacje jak w s³u¿bowym fordzie i pytanie do was ,czy s± jakie¶ wzmacniacze do anten?

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Dec 2010
    Sk±d
    OKR
    Ja te¿ odkopiê temat. Radio wcale nie znajduje fal, ale nie dzia³a mi tez ogrzewanie tylnej szyby :/ Gdzie wzmacniacz ³±czy siê z szyb±?

Tagi dla tego w±tku

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •