Strona 7 z 14 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 137

Wątek: Usuniecie katalizatorow ! Czy ktos to robil ?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    750iL
    jerzyw, może trochę przynudzę... poruszyłeś ważną kwestię.

Dopóki "ekologia" będzie tylko hasłem marketingowym, a nie realną chęcią działania ja nie zamierzam wspierać bankierów. To co masz przed oczami to nie żaden postęp. Prawda jest taka, że nasze samochody są stworzone po to by palić za dużo, wytwarzać spalin za dużo i psuć się za często - tutaj chodzi o zysk. Co było z "beczkami"? Sam prezes mercedesa przyznał że to był błąd, bo nie było zbytu na cześci zamienne A może ktoś słyszał o wynalazkach łągiewki i ich historii?? Dlaczego w czasach pierwszych lotów w kosmos, a więc super zaawansowanych technologii w stanach furrorę robiły silniki HEMI palące galon benzyny na każde 6km :] (inna sprawa, że marzy mi się takie autko :P)

Przyroda celowo jest niszczona, bo niedługo zacznie się zarabianie na odbudowywaniu jej. Zapłacimy oczywiście my. Już dziś (po wielu latach nagłaśniania w mediach problemu rozkładu plastików) płacimy w hipermarketach za ekotorby ze skrobii. Tak jakby to teraz dopiero wymyślono... za dużo byłoby tu do wyliczania. wracając do samochodów, dlaczego przez tyle lat nie wprowadzono do masowej produkcji samochodów hybrydowych czy nawet elektrycznych. Przecież hybryda jest znana od czasów spalinowozów! Problem z bateriami?? Dlatego że jak ktoś opracuje dostatecznie sprawny akumulator - projekt zostaje odkupiony za gruba gotówkę przez Panów od ropy. A wynalazca ma taką kasę, że nie martwi się już ekologią. Nasze samochody to technologiczny śmietnik, ale niewiele więcej jest nam udostępniane. Chodzi o ciągły zysk.

Nie pomożesz wiele naturze jeżdżąc z katalizatorami. Tak naprawdę, to co istotne jest od Ciebie niezależne. Jeżeli by komuś rzeczywiście zależało na ochronie środowiska, to dawno jeździlibyśmy na silnikach elektrycznych - bo są pod każdym względem lepsze. A te nasze benzynowe V8 byłyby tam, gdzie dzisiaj Plymouth HEMI 'Cuda :) Niewiele zmienisz katalizatorem - a koszt spory. Jeszcze pomyśl komu zapłacisz :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38, M62B44TU, 2000r
    Cytat Zamieszczone przez jerzyw
    ja jednak obstaje przy swoim,na całym świecie walczą z ekologią a my na odwrót? trzeba iść z postępem a nie uwsteczniać się.Wyraziłem swoją opinię i myślę ,że jest więcej osób co tak sądzą.pzdr.
    Ty kolego wlaczysz o lepsze środowisko szukając prawie dwutonowego auta z kilkulitrowym silnikiem, które zużywa minimalnie 10 litrów paliwa? To dziwne, bo do takiej filozofii bardziej pasuje Prius.
    E38 samo w sobie nie jest pro-ekologiczny. Z katami czy bez.

Pozdro

Dobra, Panowie. Proszę na temat. Jak komuś pasuje podyskutować o ekologii, zapraszam do działu Off-Topic.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    mnie też zastanawia wywalenie katów ma silnik 3,5 z sondami przed i za katem z vanosami z roku 99 i tak myślę czy po 145tysiącach km jeszcze sens je trzymać ??

Z osiagami nie mam problemu poziom fabryczny :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    M62B35 iA.
    Panowie wszystko zależy od punktu widzenia,możecie jeżdzić nawet z jednym tłumikiem sprawa indywidualna,ja tam wolę żyć w zgodzie z przepisem i przekonaniem ,chyba mi nikt tego nie zabroni, ja wiem ze szejkowie wykupują wszystkie wynalazki i trzymają je w sejfach,żeby tylko ropa płynęła rurociągiem ale przypatrzcie się na wynalazek z Lublina[odzysk CO2,można by uruchomić z powrotem kopalnie i palić węglem w elektrociepłowniach,zgazowywać też węgiel pod ziemią wydobywać gaz i koks, może wreszcie coś dygnie w tym splątanym kraju., ] no i Bm na H2 w fazie próbnej ale myślę ,że Niemcy jako naród wiedzą co robią ,a na koniec czasem jak widzę jakąś np. BM idąc chodnikiem,przypatruje się jej i nasłuc***e jak cichutko z pomrukiem silnika startuje ze świateł,czyż to nie fajna sprawa,a nie ruszająca z ogromnym hałasem wyglądająca jak wrak pojazdu bez wydechu , mnie cieszy jak 8 garków słyszę z przodu auta jak przyśpieszam ,a nie głośną prace układu tłumienia,godzinami przysłuchiwałbym się takiemu dzwiękowi-tyle w temacie bo faktycznie zacznie się polemika na temat ekologii na całego i admin przestawi wątek na właściwe tory. ;)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740 Manual
    jakie wy macie przebiegi w e38 że już katalizatory są do wywalenia ?

moje 4,4 ma 345 000km i katy żyją nawet lepiej znoszą nawet moc ponad serie

czyżby magia przebiegów 180~200 000km przy zakupie ?

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    Cytat Zamieszczone przez NikosWariat
    jakie wy macie przebiegi w e38 że już katalizatory są do wywalenia ?

moje 4,4 ma 345 000km i katy żyją nawet lepiej znoszą nawet moc ponad serie

czyżby magia przebiegów 180~200 000km przy zakupie ?

a może z katalizatorów zostały same obudowy :x

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740 Manual
    nie martw się są pełne i euro 3 na benzynie spełniają :)

Doświadczony Użytkownik Awatar xsilver
    BMW
    m60
    zapewne...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740 Manual
    btw xsilver wiesz ze jedna rura gada lepiej niż 2 rury ?

czyli v8 w e32 lepiej gada niż e38
    i tak samo jest z v12

Uprawnienia umieszczania postów