Mój kolega który posiada 740 z 96 roku kupi³ sobie sprê¿yny :
http://www.allegro.pl/item863439105_...8_seria_7.html,
Wczoraj zabrali¶my siê za zdejmowanie starych sprê¿yn, lewa by³± os³abiona zwoje uderza³y o siebie, zdjeli¶my amortyzator sci±gneli¶my star± sprê¿yne i tu naszym oczom ukaza³a siê dziwna sprawa:
Górne osadzenie w amortyzatorze - ta poduszka - blaszka i guma w starej sprê¿ynie siedz± bardzo ciasno tak ¿e a¿ ciê¿ko by³o to zdj±æ.
Nowa sprê¿yna ma o jeden zwój mniej i jest wykonana z grubszego drutu ale poduszka a potem blaszka i guma s± takie lu¼ne jakby.
Zmierzyli¶my ¶rednicê od koñca ostatniego zwoju i wysz³o ¿e stara sprê¿yna ma 10,20 cm a nowa ma 11,00 cm.
Dalej, dzwonimy do go¶cia z allegro, facet mówi ¿e wszystkie s± takie same, zacza³ mierzyæ ( go¶æ wporz±dku nie mo¿na powiedzieæ ¿e nie ) , okaza³o siê ¿e wszystkie s± takie same, i go¶æ zarzeka siê ¿e sprzeda³ ju¿ ich du¿o, i ¿e ka¿dy to montowa³ i nikt nie reklamowa³.
Nie mieli¶my wyboru zak³adamy najwy¿ej bêdziemy ¶ciagaæ, za³o¿yli¶my auto ³adnie opad³o wszystko ok sprêzyny nie skrzypi± nie obracaj± siê itp.
Czy to normalne czy mo¿e ma byæ inaczej ? Nie wiem jak jest u mnie bo sprê¿yny zak³ada³ mi znajomy mechanik i nie widzia³em jak to by³o zak³adane ale on nic nie mówi³ ze cos nie pasowa³o.
Czy siê czepiam o te pare mm i sprê¿yna sportowa tak ma ?

Odpowiedz z cytatem