Strona 7 z 29 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 285

Wątek: Drgania kierownicy!!miedzy 80km/h-110km/h juz nie ma co wymienic wszystko nowe!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38
    Ja zrobilem maly tescik.

Zauwazylem ze jak sie jedzie ze stala predkoscia jakis tam kawalek powiedzmy ze 2000m to telepanie ustaje prawie do zera. Czuc mniej wiecej doslownie nierownosci drogi tylko.

Zauwazylem tez ze jak sie zatrzymam to telepanie powraca.

1. Rozpedzielem sie do okolo 140 potem zatrzymalem sie na swiatlach hamujac normalnie. Po ruszeniu telepanie wrocilo, ale po przejechaniu jakiegos dystansu znowu ustalo.
    2.Rozpedzilem sie do 140 i zwalniajac na odcinku prawie 1000 m powolotku hamowalem skrzynia nie dotykajac hamulca jak juz zszedlem do 1 biegu to zatrzymalem auto na swiatlach recznym hamulcem. Caly czas nie dotykajac noznego zeby wyeliminowac tloczki. Po ruszeniu autem znowu telepalo a po przejechaniu jakiegos odcinka znowu przestalo.
    3. Predkosc okolo 150 i hamowanie doslownie awaryjne ze az abs sie prawie zalaczyl do jakis 60 km/h i potem przyspiesznie i o dziwo autem nie trzesie.
    4. To samo, hamowanie z roznych predkosci ostrzejsze i lzejsze i przyspieszanie ostrzejsze i lzejsze i nie telepie.

Podsumowujac.

Wystarczy ze sie zatrzymam i rusze i autem telepie. W czasie jazdy jak juz telepanie ustanie to moge robic co chce, skrecac kierownica hamowac i przyspieszac robic to dlikatnie albo moacniej i telepanie nie powraca. Dzieje sie to tylko po zatrzymaniu. Nie ma znaczenia czy zatrzymamy sie przy uzyciu hamulca recznego czy noznego czy biegami czy lekko albo mocno zahamujemy.
    Wystarczy sie zatrzymac i telepanie powraca zeby pozniej zniknac prawie po przejechaniu jakiegos odcinka bez zatrzymania.

Ma ktos jakis pomysl?

Zaawansowany Użytkownik Awatar royal
    BMW
    BYLO e39 540i E38 740i E46 330Ci JEST E65 745i
    to auto trzepie sie zawsze nawet przy zwalnianiu czy tylko przy przyspieszaniu.......????
    ...Pełny Serwis AUTOKLIMATYZACJI....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38
    Nawet przy zwalnianiu.
    1. lece 140 zdejmuje noge z gazu trzepie od 110 do 90
    2. lece 140 hamuje delikatnie trzepie od 110 do 90
    3. przyspieszam lekko trzepie od 90 do 110
    4. przyspieszam mocniej to samo
    ale tylko po ruszeniu z miejsca.

jadac jakis odcinek drogi ze stala predkoscia wszystko tak sie jakos uklada ze przestaje doslownie calkowicie trzepac. wtedy mozna sobie hamowac przyspieszac robic co chcesz i to mocne trzepanie nie wroci. dopiero jak sie czlowiek zatrzyma to wraca...

dziwne... brak pomyslow...

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 735ia individual
    no wlasnie ja mam identycznie, idealnie to opisałes, tylko u mnie juz po raru dziesieciu zabiegach jest lepiej, ale tak jak mowisz, przy przyspieszaniu tak sie jeszczeu mnie dzieje, jak chwile pojade z dana predkoscia przykladowo 100 czy 110 to jest ok, rece juz opadaja,

macie chlopaki jakies pomysly jeszcze zeby pomuc mnie i koledze wyzej?
    Bóg Moc Wyższość

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38
    w tym tygodniu atakuje tloczki i lozyska tyl.

i po tym zabiegu juz wszystko bedzie nowe w samochodzie w zawieszeniu. nie zostanie nic wiecej. wymienilem wszystko. mam nowe auto :P

Vip Vip Awatar Pablo_gl
    BMW
    E65 740d, E38 740i
    Proponuję sprawdzenie piast kół przednich u mnie właśnie to było przyczyną, a objawy były dokładnie takie jak opisywane - niestety trochę to trwało zanim znalazłem co było za to odpowiedzialne. Wystarczy zbyt duży luz na jednaj piaście i impreza gotowa, samo ruszanie kołem nie wykazywało luzu ale po wymianie piasty problem zniknął.
    Dreams from Dreams - 7er...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38
    Nie zaskoczycie mnie.

Piasty wymienione razem z lozyskami.

Jeszcze jakies pomysly?

studiomaxmedia.com Vip Awatar extino
    BMW
    BMW E32 740i V8 M62 1992 SHADOWLINE/E38 750i V12 M73 1999 / E65 745i V8 2002
    tak widziałem juz taki problem i był to silnik na lpg itylko na lpg był taki objaw powodem była zbyt uboga dawka gazu (pełna sekwencja wtrysk) i od 90 do 110 telepało silnikiem i drgania przenosiły się na zawieszenie i objaw był podobny do tego jaki opisujesz przy hamowaniu i przyspieszaniu. problem zniknol na trybie sport i zwiekszonej dawce gazu na poszczególne wtryski. Impreza skończyła się poza regulacją gazu u klienta również wymianą poduch pod silnikiem.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e38
    nie ma znaczenia na jakim biegu jade i z jaka predkoscia obrtowa, przy tych predkosciach trzepie autem.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728i
    Panowie witam ! Ciesze sie ,ze moge pomoc . Znam problem .Jezeli bicia pojawiaja sie tylko pomiedzy okreslona predkoscia min i max 80 - 110km/h w tym wypadku to na 1000% przyczyna jest podpora walu. Dzieki pozdrawiam

ps A dlaczego przestaje telepac po ostrym hamowaniu? A no dlatego ,ze caly wal wraz z tylnym mostem minimalnie zmienia polozenie (sa to doslownie milimetrowe sprawy) co powoduje nacisk na lozysko podpory walu i problem na chwile ustaje :-)
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 11-02-2011 o 02:34

Uprawnienia umieszczania postów