Jutro o 11 rano jestem umowiony na sprawdzenie walu wymiane gumek w tloczkach i wymiane lozysk tylnych.
Jutro o 11 rano jestem umowiony na sprawdzenie walu wymiane gumek w tloczkach i wymiane lozysk tylnych.
Czekam też na dalszy ciąg LeSIO! U mnie też podobny problem, choć myślałem że po wymianie tarcz zniknął. Doważałem koła na aucie pojedynczo i też nic. Z tym, że komplet letni czy zimowy (opony z felgami dwa komplety) cały czas podobnie - telepie około 90 -100. Zawieszenie też sprawdzane. Ale ta podpora wału to ciekawa teoria, choć u mnie nie znika telepanie bez względu jaki odcinek pokonam. Trzymam kciuki.
Tak sobie przejrzałem schemat i może winę za drgania wału bardziej ponosi to "sprzęgło gumowe" na mocowaniu wału z dyfrem?
Ostatnio edytowane przez grześ73 ; 10-02-2011 o 20:20 Powód: Dopisanie.
Przed chwila wyszedlem z pod auta. Sam sprawdzalem wszystko i znalazlem luz na przekladni kierowniczej. Nie bralem go wczesniej pod uwage bo mechanik sprawdzal i mowil ze jest ok. Dla pewnosci sprawdzilem sam i okazalo sie ze nie jest ok. Na poczatek sprobuje luz skasowac sam. Objawia sie to tym ze jak zlapalem za tarcze z prawej i lewej srtony to przy szybkich krotkich ruchac slychac delikatne pukanie na przekladni. Przekladnia w aso ZF kosztuje 7500zl a regenerowana kosztuje 5000zl z tm ze to jest to samo bo w aso juz nie ma nowych bo nie produkuja. A propo podpory waly to wyglada jak nowa, guma jest czyscutka nie popekana jak sie kreci dookola walu podpora to nie slychac zadnych zgrzytow na lozysku i chodzi ladnie. Jedyna rzecz to taka ze jak sie zlapie za samo lozysko podpory i porusza nim poziomo to jest minimalny luz i czuc takie delikatne stukniecie. W razie czego podpore juz zamowilem i tez bedzie wymieniona. Prawdopodobnie jeszcze dzis bede cos wiedzial i dam znac.
Mala prosba moze ktos opisac jak skasowac ten luz? Albo link jakis bo nie moge ogarnac. Rozumiem ze nie moge skrecac za mocno ze kiera sama odbijala do neutralnego polozenia i zeby przekladnia nie zuzyla sie potem za szybko?
Ostatnio edytowane przez LeSiO ; 11-02-2011 o 11:03
---===Bo radość to suma drobnych przyjemności===---
*** UWAGA! ACHTUNG! ATTENTION! ATENCION! ***
Ze względu na ograniczony czas coraz rzadziej zaglądam na forum :(
W sprawach pilnych proszę o kontakt na maila coboss@op.pl pamiętajcie o zaznaczeniu, że jesteście klubowiczami!
U mnie też jest telepanie auta przy prędkości 80-90 km/h, ale to chyba na pewno spowodowane jest tarczami. Jak się dynamiczniej hamuje z większych prędkości (120-130), to normalnie wyrywa kierownice z ręki.
to raczej tarcze:)
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
ok jade jutro sprawdze wał i podpore, na allegro widze od groma jest tlumikow drgam(lacznikow elastycznych) wału, jak to nie bedzie to to juz opadna mi rece....tylko to by wychodzilo ze jest do wymiany jeszcze...
Bóg Moc Wyższość
jak bys mial uszkodzoną podpore wału, to przy przyspieszeniu słyszałbys stuki gdzies w okolicach podłokietnika , ja miałem uszkodzona podporę to tak jakby ci ktoś młotem walił po podłodze.
ooooooooooooooooooooooo szit . juz chyba wiem co się dzieje . przeguby na ośkach . Miałem to samo w busie , padły przeguby wewnętrzne i przy 80 90 właśnie telepotało , może tez to warto sprawdzić
codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P
No u mnie juz Luz na przekladni skasowany i nowa podpora walu kupiona, chociaz nie wiem czy cos to da bo ta ktora jest w aucie nie odstaje doslownie niczym od tej ktora przyjechala z ASO.
Samochod jeszcze zostaje na podnosniku bo jutro rano dla pewnosci wal jedzie do wywazenia zeby wyeliminowac wszystko. Jak cos bede wiedzial to dam znac.