Uszkodzone hamulce tył - Pękła tarcza (foto)

Wątek: Uszkodzone hamulce tył - Pękła tarcza (foto)

1. Awatar ROBERTO

ROBERTO powiedział/a:

Uszkodzone hamulce tył - Pękła tarcza (foto)

Mam mały problem. Jakiś czas temu zaświeciła mi się kontrolka kończońcych się klocków na tylnej osi chociaż wyglądało na to że tych klocków jeszcze troche jest. Przy ogledzinach stwierdziłem że moje tarcze też juz nie wygladają na grube wiec postanowilem je wymienić razem z klockami. Zakupiłem klocki TRW i tarcze ATE i tak sobie ze mna jezdzily. Aż kilka dni temu kiedy troszke dynamiczniej pojezdzilem po miescie uslyszałem huk. Niestety tarcza pękła zanim zdążyłem ją wymienic. Wjechałem w kałuże koło myjni i to chyba ją rozhartowało. Do domu miałem jakies 300m wiec sie jakos dotoczylem mając coraz gorsze hamulce. Jak sie pozniej okazalo pęknieta tarcza rozsypala sie w mak niszcząc wszystko co jest na jej drodze. Nawet tłoczek z zacisku wypadł.
    I tu moje pytanie: co musze dokupić aby znów było wszystko ok. Na pewno tłoczek i jarzmo. nie wiem czy w zacisku sa jeszcze jakies elementy ktore mi powypadały ;/
    Czy 750 mają takie same hamulce jak 740d?

W załączniku foto
    Załączone miniatury Załączone miniatury

“Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy”

2. Awatar sz4l0ny

sz4l0ny powiedział/a:
    Dobrze że nic ci sie nie stało!

Tarcza zajeżdżona do końca pękła ci w najgorszy możliwy sposób...

Przyda sie zestaw naprawczy do zacisku - do kompletu z tłoczkiem.

Zdjęcie pokazuje odwrócony zacisk, mało widać, poza sprężynkami do klocków które będziesz miał nowe, chyba już nic więcej zgubiłeś.
    Czarne e32 w benzynie!

3. Awatar Rafciu

Rafciu powiedział/a:
    Hamulce w 750i i 740d są takie same, z tyłu i z przodu.

4. Awatar ROBERTO

ROBERTO powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny Zobacz posta
    Dobrze że nic ci sie nie stało!

Tarcza zajeżdżona do końca pękła ci w najgorszy możliwy sposób...

Przyda sie zestaw naprawczy do zacisku - do kompletu z tłoczkiem.

Zdjęcie pokazuje odwrócony zacisk, mało widać, poza sprężynkami do klocków które będziesz miał nowe, chyba już nic więcej zgubiłeś.
    Powiem Ci że tej tarczy jeszcze troche było. Gdyby była bardzo cienka nie rozwaliło by bębna od ręcznego ...

Najgorzej chyba będzie dorwać jarzmo, tu wchodzą w gre pewnie tylko używki bądz ASO. W końcu ta część normalnie się nie psuje ..

Jaki płyn najlepiej dokupić do naszego układu hamulcowego i ile jego wchodzi ?
    Ostatnio edytowane przez ROBERTO ; 07-01-2011 o 13:53

“Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność - w kierowcy”

5. Awatar sz4l0ny

sz4l0ny powiedział/a:
    Przyznam że jestem w szoku że tarcza w 740d po prostu się rozprysła.

Kończące się tarcze zazwyczaj się "zapadają", nie spotkałem się z takim przypadkiem jak dotąd w żadnym warsztacie.

Poza kolckami i tarczą które masz nowe, sprawdź ten zestaw naprawczy z kompletem uszczelek do tłoczka, reszte znajdziesz w rozbieranych pojadach bo jest tego dużo, tyle że sezon nie sprzyjający.
    Czarne e32 w benzynie!

6. jerzyw powiedział/a:
    Panowie należę do ludzi żdziwionych, nie widziałem jeszcze takiego zjawiska,coś niewyobrażalnego,mam też zjechane tylne tarcze,były nawet lekko ścieniowane""" na tokarce,nie są już za grube ,ale żeby tak nagle rozwaliło tarcze wprost nie wierzę,to wygląda jakby ktoś podgrzał zanużył w wodzie i młotem walnął.szok!!!!!!!

7. Awatar Rafciu

Rafciu powiedział/a:
    Cytat Zamieszczone przez ROBERTO Zobacz posta

Jaki płyn najlepiej dokupić do naszego układu hamulcowego i ile jego wchodzi ?
    Dot 4, na wymianę weź ok 2 litrów, żeby dobrze przepłukać cały układ i żeby nie zabrakło :)

Co do tarcz. Podejrzewam że założony był chiński chłam przed sprzedażą i tyle, chińska plastikowa, stal, sorry żeliwo :P .

8. Awatar xsilver

xsilver powiedział/a:
    Przekroczyłeś okres wymiany i niestety się to źle skończyło. Widziałem taki przypadek, że tarcza się urwała i zrobiła dziurę w feldze i skończyło się w rowie. Ja bym chyba zmienił zacisk, bo siły tam działały ogromne.

A płyn najlepiej DOT 5.1.

9. Awatar lionix

lionix powiedział/a:
    kurde u mnie w motorku też mam tarczę do wymiany :O odkładałem to ale chyba się wezmę, bo tam jak coś walnie to może nie być ciekawie...

10. Awatar mati-e28

mati-e28 powiedział/a:
    to była wentylowana tarcza ?