Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: List w sprawie mandatu jaki dostałem

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1

List w sprawie mandatu jaki dostałem

Witam

We wrześniu 2010 dostałem mandat z fotoradaru na kwotę raptem 100zł i 4pkt karne, z racji jego małej kwoty nie chciało mi się z nimi kłócić ( mimo, że jak miałem na zdjęciu 71km/h to stwierdzili, że przekroczyłem prędkość o 25km/h to co ograniczenie było do 46km/h?? ) nie chciałem tez pozwolenia na postawienie tam radaru itp bo dla 100zł nie chciało mi się z tym bawić listownie to zapłaciłem.

Ale że tak akurat i pasowało to w 2 ratach jedna w listopadzie druga w grudniu ( termin płatności był pod koniec października ) i teraz wczoraj dostałem od nich list, że chcą mnie pozwać do sądu bo zapłaciłem po terminie i chcą mi oddać moje 100zł mam podać w jaki sposób a oni potem skierują sprawę do sądu z racji, że nie zapłaciłem w terminie.

Najlepsze jest to, że list nawet nie jest od straży miejskiej czy od policji tylko od księgowej miasta i gminy Czerwionka-Leszczyny 44-230.

Po przeczytaniu, że chcą mnie pozwać do sądu za nieterminową spłatę tej należności do tego urząd miasta i gminy a nie policja czy straż stwierdziłem, że chyba się komuś całkiem we łbie popierdzieliło w tym kraju bo nie dosyć, że robią z fotoradarów maszynki do robienia kasy t jeszcze może będą mi chcieli dołożyć koszty sadowe

Co o tym myślicie bo ja nie zamierzam brać od nich tej kasy z powrotem i mocno zastanawiam się nad opisaniem tego w jakiejś gazecie bo to spora przesada wg mnie, żeby przysłali jeszcze, że chcą jakichś tam odsetek 20zł to bym to olał ale to wg mnie trochę przesada.

Co radzicie jak to najlepiej rozegrać???

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Co tu doradzać ?? Telefon do pani księgowej z informacją by poszła dobrowolnie na leczenie, to chyba nie najlepszy pomysł :(

Nie słyszałem do tej pory, by istniała jakakolwiek podstawa prawna do tego by oddać kasę za zapłacony mandat i skierować sprawę do sądu. Mandaty drogowe nie są obciążane odsetkami za niezapłacenie ich w terminie.

Właściwie to nawet nie wyobrażam sobie zbytnio co w takim pozwie miałoby być napisane.

To są jawne jaja urzędasów z obywateli.
    Podam inny przykład.
    Złożyłem wniosek o przekształcenie wieczystej dzierżawy na własność. Nieruchomość była bezprawnie (są stosowne orzeczenia) zabrana za komuny i po 60 latach zwrócona. Zgodnie z art.35 par.3 "Załatwienie sprawy wymagającej postępowania wyjaśniającego powinno nastąpić nie później niż w ciągu miesiąca, a sprawy szczególnie skomplikowanej - nie później niż w ciągu dwóch miesięcy od dnia wszczęcia postępowania, zaś w postępowaniu odwoławczym - w ciągu miesiąca od dnia otrzymania odwołania."
    I co dostałem w odpowiedzi (pomijam tekst niemerytoryczny):
    "Jak dotąd w Urzędzie ... złożono 4405 wniosków o przekształcenie. Sprawy są rozpatrywane sukcesywnie w/g kolejności wszczęcia postępowania, więc data rozpatrzenia wniosku jest ściśle uzależniona od daty wszczęcia postępowania. Obecnie rozpatrywane są wnioski w przedziale numerów 2000-2260. Wniosek o przekształcenie prawa użytkowania wieczystego w prawo własności przedmiotowej nieruchomości został zarejestrowany pod nr 4398. O zbliżającym się terminie rozpatrzenia przedmiotowego postępowania oraz o ewentualnej konieczności uzupełnienia złożonych dokumentów poinformujemy odrębnym pismem"

Ręce opadają. Dodam, że wnioski z przedziału numerów 2000-2260 zostały złożone w latach 2000-2002.
    Ostatnio edytowane przez WojtekD ; 08-01-2011 o 11:12
    Gra muzyka

Vip Vip Awatar szczurek
    BMW
    e38 740d e39 525d e65 745i pędzlem malowana m5 sznicer gangsta stajl
    hehe ja tez dostalem fote z radaru. ale jak to sie odbyło:) pewnego wieczorka dzwoni do mnie ojciec i mówi że dzielnicowy przyszedl do domu w mojej sprawie. okazało sie ze ma dla mnie fotkę z fotoradaru, a ze mnie nie ma w domu i ojciec nie może określic gdzie jestem bede musiał sie sam pofatygować do miejsca gdzie mój dzielnicowy przyjmuje swoich intreresantów . zostawil telefon i poszedl wpizdu. zadzwonilem i sie umówiłem . On do mnie ze fajnie ze sie widzimy prosze usiąść i słuchać . pokazał fotkę z radaru no mój samochód jest predkośc 71 chyba na 50 mówi ze to bedzie 200 zł i czy sie przyznaje . mówię ze tak . podpisałem i nara . po miesiacu przychodzi pismo z sądu ze jest rozprawa przeciwko mnie o przekroc zenie predkośći nr artykułu nie bede pisał i obecność nieobowiążkowa . dobra mówię sobie przecież ten policjant mój dzielnicowy mówił ze 200 zł i przyjdzie nr kojta do domu do zapłaty. mija kolejny miesiąć kolejny list od sądu, tym razem ze zostałem uznanym winnym zarzucanego mi czynu i mam zapłacić grzywne w wysokośći 200 zł i chyba 80 zł za rozprawę sądową , no qraaaa ze się tak wyraże przecież się przyznalem po co sąd jeszcze do tego???? w ogóle nie ma nr konta gdzie mam wpłacic kasę i z jakiego tytułu też , tylko ze mam zapłacić . smiech na sali . i dlatego mamy tak wolno działające sądownictwo jak oni zajmują się sprawami w ogóle nie dla nich i jeszcze płacic za takie śmieszne zosprawy smiech na sali
    codziennie rano budzę się piękniejszy, ale dzisiaj to już przesadziłem :P

Vip Vip
    BMW
    było e32 m60, teraz pożyczam matiza od żony
    @ Zdzira
    - co do Twojego przypadku - dowiem się szczegółów w poniedziałek od znajomych, co się w tym orientują.
    Ale z tego co wiem (mogę się mylić), to ta pani jest duuuuuuurna.
    Straż miejska wystawia mandaty na rachunek miejscowego U.M., więc nic dziwnego że tamtejsza księgowa do Ciebie się zwraca.
    Ale najlepiej jak napiszesz jej odpowiedź na pismo, że mandat zapłaciłeś, a skoro takie hece odstawia, to niech Ci poda podstawę prawną (bo k.... musi!!!!!!)
    A za opóźnienie mandatu to mogą Ci naliczyć odsetki/kary umowne, a nie oddawać kasę by sprawę skierować do sądu - w końcu wyraziłeś chęć dobrej woli płacąc mandat (a tu w ewentualnej sprawie to duża przewaga dla Ciebie).

@Wojtek
    co piszesz, to założyłeś normalną sprawę - postępowanie administracyjne.
    Zgodnie z KPA urząd jest zobowiązany przeprowadzić postępowanie w ciągu 30dni/miesiąca i wydać decyzję, chyba że sprawa jest złożona (wymaga dodatkowego postępowania, postępowania wyjaśniającego, powołania dodatkowych stron....).
    W przypadku jak się urząd spóźnia, możesz go zaskarżyć, wtedy dostaje karę za każdy dzień zwłoki od urzędu wyższej instancji, na rzecz skarbu Państwa, z tym że zawsze jak się urząd spóźnia, musi poinformować wszystkie strony postępowania o wydłużeniu terminu z podaniem nowego terminu załatwienia sprawy - podając datę, a nie "za ileś tam" - wszystko masz ujęte w K.P.A.

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Zdzira ,na BMW sport już Ci przytoczyli przepis na podstawie jakiego Ci chcą wlepic tę karę :)

Uprawnienia umieszczania postów