Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 21

W±tek: Uszkodzone hamulce ty³ - Pêk³a tarcza (foto)

Uszkodzone hamulce ty³ - Pêk³a tarcza (foto)

Mam ma³y problem. Jaki¶ czas temu za¶wieci³a mi siê kontrolka koñczoñcych siê klocków na tylnej osi chocia¿ wygl±da³o na to ¿e tych klocków jeszcze troche jest. Przy ogledzinach stwierdzi³em ¿e moje tarcze te¿ juz nie wygladaj± na grube wiec postanowilem je wymieniæ razem z klockami. Zakupi³em klocki TRW i tarcze ATE i tak sobie ze mna jezdzily. A¿ kilka dni temu kiedy troszke dynamiczniej pojezdzilem po miescie uslysza³em huk. Niestety tarcza pêk³a zanim zd±¿y³em j± wymienic. Wjecha³em w ka³u¿e ko³o myjni i to chyba j± rozhartowa³o. Do domu mia³em jakies 300m wiec sie jakos dotoczylem maj±c coraz gorsze hamulce. Jak sie pozniej okazalo pêknieta tarcza rozsypala sie w mak niszcz±c wszystko co jest na jej drodze. Nawet t³oczek z zacisku wypad³.
    I tu moje pytanie: co musze dokupiæ aby znów by³o wszystko ok. Na pewno t³oczek i jarzmo. nie wiem czy w zacisku sa jeszcze jakies elementy ktore mi powypada³y ;/
    Czy 750 maj± takie same hamulce jak 740d?

W za³±czniku foto
    Za³±czone miniatury Za³±czone miniatury 20101231001.jpg  

“Nadsterowno¶æ wzbudza strach w pasa¿erach. Podsterowno¶æ - w kierowcy”

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Dobrze ¿e nic ci sie nie sta³o!

Tarcza zaje¿d¿ona do koñca pêk³a ci w najgorszy mo¿liwy sposób...

Przyda sie zestaw naprawczy do zacisku - do kompletu z t³oczkiem.

Zdjêcie pokazuje odwrócony zacisk, ma³o widaæ, poza sprê¿ynkami do klocków które bêdziesz mia³ nowe, chyba ju¿ nic wiêcej zgubi³e¶.
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Hamulce w 750i i 740d s± takie same, z ty³u i z przodu.

Cytat Zamieszczone przez sz4l0ny Zobacz posta
    Dobrze ¿e nic ci sie nie sta³o!

Tarcza zaje¿d¿ona do koñca pêk³a ci w najgorszy mo¿liwy sposób...

Przyda sie zestaw naprawczy do zacisku - do kompletu z t³oczkiem.

Zdjêcie pokazuje odwrócony zacisk, ma³o widaæ, poza sprê¿ynkami do klocków które bêdziesz mia³ nowe, chyba ju¿ nic wiêcej zgubi³e¶.
    Powiem Ci ¿e tej tarczy jeszcze troche by³o. Gdyby by³a bardzo cienka nie rozwali³o by bêbna od rêcznego ...

Najgorzej chyba bêdzie dorwaæ jarzmo, tu wchodz± w gre pewnie tylko u¿ywki b±dz ASO. W koñcu ta czê¶æ normalnie siê nie psuje ..

Jaki p³yn najlepiej dokupiæ do naszego uk³adu hamulcowego i ile jego wchodzi ?
    Ostatnio edytowane przez ROBERTO ; 07-01-2011 o 14:53

“Nadsterowno¶æ wzbudza strach w pasa¿erach. Podsterowno¶æ - w kierowcy”

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar sz4l0ny
    Do³±czy³
    Sep 2007
    BMW
    e32
    Sk±d
    Kraków
    Przyznam ¿e jestem w szoku ¿e tarcza w 740d po prostu siê rozprys³a.

Koñcz±ce siê tarcze zazwyczaj siê "zapadaj±", nie spotka³em siê z takim przypadkiem jak dot±d w ¿adnym warsztacie.

Poza kolckami i tarcz± które masz nowe, sprawd¼ ten zestaw naprawczy z kompletem uszczelek do t³oczka, reszte znajdziesz w rozbieranych pojadach bo jest tego du¿o, tyle ¿e sezon nie sprzyjaj±cy.
    Czarne e32 w benzynie!

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Mar 2009
    BMW
    M62B35 iA.
    Sk±d
    Podkarpacie.
    Panowie nale¿ê do ludzi ¿dziwionych, nie widzia³em jeszcze takiego zjawiska,co¶ niewyobra¿alnego,mam te¿ zjechane tylne tarcze,by³y nawet lekko ¶cieniowane""" na tokarce,nie s± ju¿ za grube ,ale ¿eby tak nagle rozwali³o tarcze wprost nie wierzê,to wygl±da jakby kto¶ podgrza³ zanu¿y³ w wodzie i m³otem waln±³.szok!!!!!!!

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar Rafciu
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Sk±d
    Góra Kalwaria
    Cytat Zamieszczone przez ROBERTO Zobacz posta

Jaki p³yn najlepiej dokupiæ do naszego uk³adu hamulcowego i ile jego wchodzi ?
    Dot 4, na wymianê we¼ ok 2 litrów, ¿eby dobrze przep³ukaæ ca³y uk³ad i ¿eby nie zabrak³o :)

Co do tarcz. Podejrzewam ¿e za³o¿ony by³ chiñski ch³am przed sprzeda¿± i tyle, chiñska plastikowa, stal, sorry ¿eliwo :P .

Do¶wiadczony U¿ytkownik Awatar xsilver
    Do³±czy³
    Aug 2008
    BMW
    m60
    Sk±d
    .Kraków
    Przekroczy³e¶ okres wymiany i niestety siê to ¼le skoñczy³o. Widzia³em taki przypadek, ¿e tarcza siê urwa³a i zrobi³a dziurê w feldze i skoñczy³o siê w rowie. Ja bym chyba zmieni³ zacisk, bo si³y tam dzia³a³y ogromne.

A p³yn najlepiej DOT 5.1.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar lionix
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    728 E38
    Sk±d
    £dz
    kurde u mnie w motorku te¿ mam tarczê do wymiany :O odk³ada³em to ale chyba siê wezmê, bo tam jak co¶ walnie to mo¿e nie byæ ciekawie...

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar mati-e28
    Do³±czy³
    Aug 2010
    BMW
    740i 99r. 320d 00r.
    Sk±d
    Malbork.pl `s-Hertogenbosch.nl
    to by³a wentylowana tarcza ?

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników