Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 26

W±tek: [mechanika] S³abo grzeje na postoju m60b40

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków

[mechanika] S³abo grzeje na postoju m60b40

Witam mam taki problem i nie wiem czy tak ma byæ mam zwyk³a klimê i po rozgrzaniu silnika do pionu jak siê jedzie jest wszystko w porz±dku przy pokrêt³ach na max leci bardzo gor±ce powietrze jednak gdy stanê i auto chodzi na wolnych obrotach a prêdko¶æ wentylatora mam min 2 to ju¿ nie czuæ takiego ciep³a, dmucha ciep³ym ale jest ono moim zdaniem zbyt ch³odne, auto ma now± ch³odnice pompê wody, termostat i p³yn, temp wody ca³y czas nawet na postoju w te¶cie 7 wynosi w granicach 92-94 *C, zawory nagrzewnicy sprawne bo jak dam na min to dmucha zimnym i odwrotnie, jednak zastanawia mnie bo z racji ¿e mam interfejs ¶rednio raz na tydzieñ sprawdzam sobie auto i czasami nie zawsze inpa wy¶wietla auxlurary wather pomp czy jako¶ tak jest to sporadic error, w inpie za ka¿dym razem mogê ja uruchomiæ w programie i dzia³a bo s³ychaæ ¿e siê w³±cza. Jak go przytrzymam na obrotach w granicy ju¿ ok 1500 to dmucha gor±cym , wcze¶niej mia³em e36 coupe IS i na postoju dmucha³o gor±cym.

Vip Vip Awatar lockbud
    Do³±czy³
    Jul 2009
    BMW
    By³o E38 730i 94r. Jest.........................X6 40d.
    Sk±d
    - Sosnowiec
    mo¿esz mieæ uszkodzon± pompkê obiegu wody pod elektrozaworami jest elektryczna i wymusza dodatkowy obieg wody na wolnych obrotach.

U mnie zaobserwowa³em to samo. Musze rozeznaæ temat bo podczas jazdy grzeje jak w piekle. Mo¿e kto¶ mi pokazaæ która to czê¶æ albo numer podaæ.
    Ostatnio edytowane przez joe white ; 26-11-2010 o 08:14

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    May 2009
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    Sk±d
    Kraków
    No i problem rozwi±zany, powodem jest pompka przy elektrozaworach(element zintegrowany z nimi nr 1 lub dok³adnie 2 http://www.realoem.com/bmw/showparts...21&hg=64&fg=18 ). ¯eby to wymontowaæ trzeba odpi±æ wê¿e od nagrzewnicy te co wchodz± w ¶cianê grodziow± i jednego od magistrali z ty³u silnika, nastêpnie kiedy ma siê ju¿ na wierzchu ca³y element nr 1 torxem chyba 8 przykrêcony jest do niej silniczek z pompk±, nale¿y go zdemontowaæ i ¶ci±gn±æ obudowê, jest zmocowana takimi zagiêtymi zapadkami najpierw wychodzi sam ty³ i kablami potem reszta obudowy. U mnie silniczek raz dzia³a³ raz nie poniewa¿ w ¶rodku by³o du¿o py³u z szczotek i chyba powodowa³o to zwarcie, poza tym komutator by³ przybrudzony, wyczy¶ci³em wszystko papierem, posk³ada³em i teraz przy 600 obr/min nie ma ró¿nicy w temperaturze grzania jest tak jak by siê utrzymywa³o non stop 3000 obr/min. Mo¿na równie¿ przy okazji zagl±dn±æ do elektrozaworów, i wyczy¶ciæ jak komu¶ nie dzia³aj± za dobrze mo¿e pomo¿e ale u mnie s± ju¿ sparcia³e uszczelki w ¶rodku ale na razie elektrozawory dzia³aj± ok.

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar krzysparco
    Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    W211 e270cdi by³o e34 520, e39 525tds, 740 e38
    Sk±d
    SANOK
    witam podlacze sie do tematu troche inne pytanie ale z tego dzialu zawsze gdy wlacze nawiew na szybe grzeje cieplo a anwet goraco nie wazne jaka tempertura jest ustawiona. Czy tak ma byc jesli nie to czym moze to byc spowodowane?? Dzieki

Zaawansowany U¿ytkownik Awatar malet7
    Do³±czy³
    Apr 2010
    BMW
    e65
    Sk±d
    "...Katowice miasto Jedno na sto..."
    Cytat Zamieszczone przez krzysparco Zobacz posta
    witam podlacze sie do tematu troche inne pytanie ale z tego dzialu zawsze gdy wlacze nawiew na szybe grzeje cieplo a anwet goraco nie wazne jaka tempertura jest ustawiona. Czy tak ma byc jesli nie to czym moze to byc spowodowane?? Dzieki
    elektrozawory :)
    ...z pasji do samochodów, z mi³o¶ci do BMW...

Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    Sk±d
    SANOK
    tzn co to jest te alektrozawory ile to kosztuje itd??

Cytat Zamieszczone przez krzysparco Zobacz posta
    tzn co to jest te alektrozawory ile to kosztuje itd??
    one s± odpowiedzialne za ogrzewanie,uzywki kosztuj± cos ko³o 150z³ a s± umieszczone z prawej strony auta pod mask±

Leszek VIP Vip Awatar siudema
    Do³±czy³
    May 2007
    BMW
    by³o e32 m30b35 II89r bêdzie ...?
    Sk±d
    Trzebnica -DeTRoit
    Cytat Zamieszczone przez 525d Zobacz posta
    Mo¿na równie¿ przy okazji zagl±dn±æ do elektrozaworów, i wyczy¶ciæ jak komu¶ nie dzia³aj± za dobrze mo¿e pomo¿e ale u mnie s± ju¿ sparcia³e uszczelki w ¶rodku ale na razie elektrozawory dzia³aj± ok.
    Jak masz sparcia³e uszczelniacze ,to gniazda zaworów pewnie s± w takim samym stanie,a to skutkuje tym ¿e ,przy pe³nej ciep³ocie silnika (i ci¶nieniu w uk³adzie )bêd± wystêpowaæ momentalne przegrzewanie wnêtrza ,z powodu z³ego dzia³ania elektrozaworów ,a pisz±c pro¶ciej ,sparcia³e uszczelniacze sworznia el.zaw. nie wstrzymój± ci¶nienia i dzia³a ono bezpo¶rednio na rdzeñ cewki ,cofaj±c go otwiera zawór
    Ostatnio edytowane przez siudema ; 26-11-2010 o 13:35
    Lepiej straciæ sekundê w ¿yciu , jak ¿ycie w ci±gu sekundy

http://dachy-trzcinowe.pl/

Do³±czy³
    Sep 2010
    BMW
    Sk±d
    SANOK

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów