Poka¿ wyniki od 1 do 8 z 8

W±tek: Du¿o b³êdów INPA. Co¶ po¿era energiê akumulatora.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA

Du¿o b³êdów INPA. Co¶ po¿era energiê akumulatora.

Mam problem zwi±zany z zasilaniem, nie wiem czy gdzie¶ dosta³a siê woda czy co¶ przymarz³o ale na to wskazuje bo b³êdy przysz³y jak grom z nieba - nagle i bez ostrze¿enia. Szuka³em w necie ale niestety nie ma tego zbyt wiele, mo¿e kto¶ z Was mia³ podobne przypadki: Pr±d ³adowania alternatora 14,4 V, przy obci±¿eniu 14,37.

Modu³ IKI
    - 141 ATS Signal : telegram or no telegram.
    Error frequency: 25
    Sporadic error.

Modu³ ZKE3_GM1
    - 149 Interior Security : fuse or cable
    Error Frequency: 1
    Static Error

Modu³ BOARDMONI
    - 1 Watch-dog Reset ( zrobi³ siê Motornotprogram ? byæ mo¿e dotyczy to tego )

Modu³ EWS3
    - 15 Power on Reset
    Error frequency: 8
    Static Error

Modu³ SZM38

- 8 Heating surface Seat Heating right Open circuit ( wiem ¿e chodzi o matê grzewcz± siedzenia prawego , ale co z ni± nie tak skoro siedzenie grzeje tak jak trzeba na 3 poziomach ? robi siê spiêcie ? )

Modu³ LWS5

- 1 Clamp 30 defective ( co¶ dzieje siê z klamr± akumulatora ? tylko co )

Sporadic error

B³êdy skasowa³em jutro zobaczê czy powróc±.
    X5 4,8 i , poszukiwana E38 750 V12

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    E32 730i m30, E38 740i m62tu
    Sk±d
    Ostro³êka
    8 Heating surface Seat Heating right Open circuit . Uruchom ogrzewanie spod Inpy i sprawd¼ jaka jest temperatura na ka¿dej z kilku stref. Powinna byæ zbli¿ona.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Cytat Zamieszczone przez pablo_k3 Zobacz posta
    8 Heating surface Seat Heating right Open circuit . Uruchom ogrzewanie spod Inpy i sprawd¼ jaka jest temperatura na ka¿dej z kilku stref. Powinna byæ zbli¿ona.
    pablo_k3, b³±d z ogrzewaniem siedzeñ ju¿ nie wystêpuje, natomiast auto dzi¶ rano znów siê rozprogramowa³o - motor not program. Zapomnia³em dodaæ ¿e problemy zaczê³y siê gdy w ¶wi±teczn± sobotê na drodze zahaczy³em podwoziem tak feralnie o wystaj±c± zmar¼linê , ¿e rozpiê³o i wyci±gnê³o mi kable od sond lambda tych za katami. Przejecha³em tak ok 12 km, dopiero w niedziele to zobaczy³em. Kable spi±³em ale niestety od tego czasu s± problemy, przed chwil± odpali³em auto skasowa³em adaptacje i b³êdy, i dziwi± mnie paramtery lambda, które oscyluj± w granicach 0,18 - 0,68 , a przed incydentem by³o 1,02, 1,03. Wtryski zalewaj± tak mocno ¿e czuæ niespalone paliwo z wydechów, obroty bujaj± w zakresie od 0 do 1300. Na zimnym silniku przep³ywka pokazuje powietrze od 60 do 75 kg/h. Nie wiem mo¿e które¶ kable siê po prostu urwa³y w otulnie lub przy samej sondzie bo by³y na prawdê mocno wyci±gniête.

Dochodzi jeszcze jeden b³±d 136 Test emergency air position.
    Ostatnio edytowane przez bitek-bitek ; 29-12-2010 o 13:34

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    Sk±d
    Ostro³êka
    136 Test emergency air position. Mam u siebie ten sam b³±d. Walcze z nim od jakiego¶ czasu. Z tego co szpera³em po zagranicznych forach wynika ¿e auto ma nieprawid³owe dane w trakcie przeprowadzania adaptacji. U mnie po wykasowaniu ga¶nie check engine i na kilka dni mam spokój. Dodatkowo wywala mi b³êdy które mówi± ¿e jest co¶ nie tak ze spalinami, choæ parametry s±d lambda mam dobre.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    U mnie check engine w ogóle siê nie zapala, a b³±d 136 raz jest raz nie ma tak jak u Ciebie. Kompletnie nie mam pojêcia co siê dzieje, jutro ³aduje auto na podno¶nik i bêdê sprawdza³ miernikiem sondy.

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2009
    BMW
    Sk±d
    Ostro³êka
    U mnie po za wspomnianymi b³êdami auto zachowuje siê idealnie. Osi±gi ok. Spalanie w zimowych warunkach- miasto 14l-23l trasa 10l max 11l. Po d³u¿szej je¼dzie czasami zapala mi siê check engine i wspomniane b³êdy. Parametry pracy silnika z INPY s± idealne. Niemam pojêcia co siê dzieje. Jeden spec od BMW doradzi³ mi wymiane filtra paliwa i ¶wiec na sam pocz±tek. Powiedzia³ te¿ ¿eby tankowaæ paliwo na sprawdzonych stacjach i sprawdziæ co siê wtedy bêdzie dzia³o. Podobno zim± jako¶æ paliwa daje o sobie znaæ najbardziej.

Do¶wiadczony U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Feb 2009
    BMW
    BMW X5 4,8i ,M5 E39
    Sk±d
    POLSKA
    Widzê ¿e nie mamy tu zbyt wielu speców od INP-y , by³ jeden ale siê go pozbyli. Problem zdiagnozowany. Walniêty akumulator .
    Ostatnio edytowane przez bitek-bitek ; 31-12-2010 o 19:02

Zaawansowany U¿ytkownik
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    e38 735i
    Sk±d
    S-c
    W³a¶nie a propos INP-Y... Mia³em dwa razy do¶æ dziwny przypadek... Samochód je¼dzi³ normalnie a¿ w koñcu po odpaleniu zacz±³ strasznie nierówno chodziæ. Do tego stopnia ¿e TIR ze ¶wiate³ zbiera³ siê szybciej ni¿ ja (dos³ownie). Podjecha³em do mechanika i nie wiadomo sk±d nagle 30 kilka b³êdów na INP-ie. Ju¿ nawet nie pamiêtam czego one dotyczy³y w ka¿dym razie nie stwierdzi³ tam ¿adnej usterki. Teraz najdziwniejsze: z braku pomys³u poroz³±cza³ wszystkie wtyczki przy silniku i pod³±czy³ je ponownie - Pomog³o! Silnik zacz±³ znowu normalnie pracowaæ i tak pracowa³ co¶ oko³o pó³tora roku.... Potem zdarzy³o siê co¶ takiego drugi raz i znowu podjecha³em do warsztatu i od razu bez szukania roz³±czy³ pod³±czy³ i znowu pomog³o - samochód do tej pory je¼dzi normalnie. Nie wie kto¶ co mo¿e byæ przyczyn±? Bo do tej pory nie mogê nigdzie znale¼æ przyczyny takiego zachowania....
    Pozdrawiam

fm

Uprawnienia umieszczania postów

• Nie mo¿esz zak³adaæ nowych tematów
  • Nie mo¿esz pisaæ wiadomo¶ci
  • Nie mo¿esz dodawaæ za³±czników
  • Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów
  •