Moi drodzy Ja miałem tzn. mam podobne problemy, opisze to od początku.

Jakieś 4 tygodnie temu w trasię przestał działać mi ABS, ASC i prędkościomierz, jakieś 20 km później wyświetlił mi się błąd GETRIEBENOTPROGRAMM, skrzynia działała tylko na 4 biegu.
Po godzinie skrzynia zaczeła działać normalnie, ale abs asc i licznik prędkości nadal nie działał.
Przez kolejny tydzień lub dwa ABS ASC i licznik raz działało raz nie, zazwyczaj kiedy nie działało zgasiłem silnik przejechałem z 500m i znów zaczynało działać a po jakimś czasie padało.
Przez kolejny tydzień wszystko działało jak ta lala (Pomyślałem ahh BMW samo się psuje i samo naprawia)
Ale radość długo nie trwała bo 3 dni temu znów abs, asc i licznik zaczął się wysypywać...
Jakby tego było mało dzisiaj wyświetlił się GETRIEBENOTPROGRAMM ale po 20 min jeśli chodzi o skrzynie wszystko wróciło do normy.

Wiem że jeśli chodzi o w/w ABS ASC i Prędkościomierz może to być wina czujnika ABS lub jakiegoś łożyska ( takich inf. udzielił mi mechanik). Ale czy może to mieć związek z błędem skrzyni ? Czy poprostu tak jak piszą wyżej to wina niewłaściwego poziomu płynu ATF ?
Mam e38 z 98r. 728i
Piszę ponieważ zauwazylem ze założyciel tematu miał te same problemy równocześnie, lecz nie pisał o niepoprawnym działaniu prędkościomierza...